de Dana Purgaru
Cunoscută și sub numele de curechi, varza este o legumă nelipsită din nicio bucătărie, în special toamna și iarna. Istoria ne spune că această legumă este consumată din cele mai vechi timpuri, ba chiar era considerată de alchimiști drept materia primă a alimentelor. Toată lumea s-a bucurat gătind sau s-a îndestulat înfruptându-se din legendarele rețete precum varză călită, plăcintă cu varză sau sarmale din frunze de varză, însă din frunzele ei pot fi preparate și altfel de bucate gustoase și arătoase.
Salată de varză roșie cu avocado
Ingrediente: 1 varză roșie, 3 avocado foarte copți, 2-3 căței de usturoi, zeama de la 1 lămâie, piper, sare.
Mod de preparare: radeți varza cât de mărunt puteți, tăiați miezul de avocato în cubulețe, stropiți cu zeamă de lămâie, adăugați usturoi tocat fin, presărați sare și piper și amestecați ușor.
Salată de varză roșie cu stafide
Ingrediente: 1 varză roșie, 1 linguriță cu pulbere de scorțișoară, 1 cană cu stafide proaspete, 2 linguri cu ulei de măsline, sucul de la 1/2 lămâie, piper, sare și o linguriță cu miere.
Mod de preparare: varza se rade foarte fin și se lasă cu sare la înmuiat. Se pun scorțișoara, stafidele, uleiul, sucul de lămâie, piperul și mierea și se amestecă. Se consumă de la frigider.
Supă-cremă de varză
Ingrediente: 1 varză albă, 1 ceapă, 1 morcov, 1 dovlecel mic, 1 linguriță cu unt, 1 pahar cu iaurt, 1 ou, 1 legătură de mărar, 1 frunză de dafin, sare, piper, ulei de măsline.
Mod de preparare: tocați varza, morcovul, ceapa și dovlecelul. Se călesc în ulei cu frunza de dafin, puțină sare și piper. După ce s-au înmuiat se adaugă un litru și jumătate de apă fierbinte și se fierbe 30 de minute. Se strecoară, se lasă să se răcorească, se trece supa prin blender, apoi se pune din nou pe foc. Se adaugă untul, iar după ce se oprește focul se pun mărar tocat, sare și piper după gust și se bat oul cu iaurtul, care se adaugă la final. Se consumă, de preferință, rece.
Ciorbă de varză dulce
Ingrediente: 1/2 varză, 1 ceapă, 2 morcovi, 1 rădăcină mică de țelină, 1 ardei capia, 250 ml roșii în suc propriu, 1 legătură mărar, 1 linguriță cu cimbru proaspăt, ulei, 1 lingură cu boia dulce, sare și piper.
Mod de preparare: varza se toacă mărunt. Ardeiul, ceapa, țelina și morcovii se toacă și se călesc puțin în ulei într-o oală sau se sare peste această etapă și se adaugă doi litri de apă. Se pune și varza și se lasă la fiert circa 30 de minute. Se pun apoi roșiile mărunțite și se mai fierbe un sfert de oră. După ce se oprește focul se adaugă mărarul și cimbrul tocate fin, boiaua, sarea și piperul. Dacă nu se ține post, se pot pune și afumătură și smântână.
Chifteluțe de varză
Ingrediente: 500 g varză, 500 g cartofi, 150 g morcov, 2 linguri cu pesmet, 1 ceapă mare, 1 legătură de mărar proaspăt, sare, piper proaspăt măcinat, 2-3 linguri cu făină, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: varza se toacă fideluță și se freacă bine cu puțină sare. Cartofii se curăță de coajă, se spală și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. Se fierb 15 minute, se încearcă apoi cu o furculiță dacă au fiert, se scurg de apă și se pasează. Morcovul se curăță și se dă pe răzătoarea mică. Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește în două linguri cu ulei. După ce s-au mai răcit cartofii, se amestecă bine cu varza tocată, morcovul, ceapa călită, mărarul tocat mărunt și pesmet. Se condimentează cu sare și piper. Se fac chifteluțe, se dau prin puțină făină și se prăjesc în ulei încins, la foc iute.
Varză roşie călită cu mere
Ingrediente: 3 cepe, 2 linguri cu ulei de măsline, 4 mere curăţate, 1 varză roşie mare, sare, piper, 100 g zahăr brun, 100 ml oţet de vin roşu.
Mod de preparare: ceapa se călește în ulei până se înmoaie. Se adaugă merele tăiate în sferturi şi varza tăiată fâşii. Se pun sare şi piper, se amestecă şi se acoperă cu un capac. Se lasă la foc mic timp de o oră și se adaugă apă dacă e necesar. Se pun zahărul și oțetul și se mai lasă pe foc zece minute.
Tăiței chinezești cu varză
Ingrediente: 2 rondele de tăiței uscați, 3 foi mari de varză, 1 ardei iute roșu proaspăt, 2 căței de usturoi, 2 fire de ceapă verde, 2 lingurițe cu ulei, 1 linguriță cu vin de orez, 2 lingurițe cu sos de soia, 1 linguriță cu ulei de susan.
Mod de preparare: tăiați legumele fâșii lungi și tocați mărunt ceapa și usturoiul. Tăițeii se fierb. Într-o tigaie încingeți ulei, puneți ceapa și usturoiul, dar și ardeiul. Căliți și adăugați varza. După câteva minute puneți vinul de orez și mai lăsați câteva minute. Adăugați tăițeii, puneți sos de soia după gust, iar la final ulei de susan.
Vărzări
Ingrediente: 1 pachet de aluat foitaj, 1 varză albă tocată, 400 g kaizer, ulei, 2 lingurițe cu boia, 1 ou, 2 cepe, 1 legătură de mărar, sare, piper.
Mod de preparare: se toacă ceapa și se călește în ulei. Se adaugă kaizerul și se călește și el. Apoi se pune varza, se adaugă apă și se lasă să se înmoaie. Se oprește focul, se pune boia, mărar tocat fin, sare și piper și se lasă să se răcească. Se întinde aluatul, se taie în pătrate, se pune o lingură cu compoziție și se pliază colțurile aluatului în formă de plic. Se ung cu ou, se pun într-o tavă pe hârtie de copt ce se introduce în cuptor circa 30 de minute.
Plăcintă cu varză și cartofi
Ingrediente: 500 g făină, 1/2 cub de drojdie înmuiată în lapte, 350 ml apă călduță, sare, 500 g cartofi, 250 g varză murată, ulei, mărar tocat fin.
Mod de preparare: cartofii se taie cubulețe și se fierb în apă cu sare. Se scurg apoi, se zdrobesc, se pune puțin ulei și se lasă la răcit. Varza se clătește, se toacă mărunt și se călește în ulei. La final se combină cu mărarul tocat. Făina se pune într-un bol, se face o adâncitură în mijloc în care se pune drojdia dizolvată și sare. Se lasă vasul acoperit 15 minute. Făina se amestecă bine cu maiaua și apa călduță adăugată treptat. Se frământă până se obține un aluat moale și elastic. Se lasă 30 de minute la loc cald. Se amestecă bine cartofii cu varza, se formează apoi bile de aluat, se întind, se pune umplutură în mijloc, se unesc marginile și se întind bine plăcintele ca să fie subțiri. Se prăjesc în ulei până se rumenesc.