de Dana Purgaru
Leurda, denumită și usturoiul primăverii, untișorul și urzicile sunt marile vedete în această perioadă. Alături de ele, spanacul, salata și loboda vin să întregească regalul culinar de pe mesele din casele gospodinelor. Iată câteva rețete care pot oferi un plus de inspirație pentru a vă bucura de minunile verzi ale naturii renăscute.
Ciorbă de salată și lobodă
Ingrediente: 3 salate, 3 legături de lobodă, 2 morcovi, 1 păstârnac, 1 țelină, 1 ceapă, 1 legătură mică de leurdă, 50 g unt, 300 g smântână, sare, piper, boia.
Mod de preparare: ceapa, morcovii și albitura se toacă mărunt, se sotează în unt, apoi se adaugă apă și se lasă la fiert zece minute. Salata, leurda și loboda se toacă fâșii subțiri și se adaugă în oală. Se pun sare, piper și boia, după gust. Se servește cu smântână și cu mămăligă.
Clătite cu verdeață
Ingrediente pentru clătite: 2 ouă, 200 g făină, 1 cană cu lapte. Pentru compoziție: 500 g spanac, frunze de leurdă (după gust), 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură de mărar, 2 morcovi, 2 rădăcini de păstârnac, puțin unt, 100 g cașcaval ras, 200 g smântână, 1 ou.
Mod de preparare: se separă albușurile de gălbenușuri și se bat spumă. Se adaugă gălbenușurile și se încorporează treptat făina și laptele. Se prăjesc clătitele și se lasă deoparte. Se fierb morcovii și păstârnacul, apoi se pun în robotul de bucătărie împreună cu spanacul, leurda și verdeața. Se mixează sub formă de pastă. Într-o formă unsă cu unt se pun câte o clătită, un rând de pastă, apoi încă o clătită și tot așa până la final. Ultimul rând este o clătită. Se toarnă smântâna amestecată cu oul, se presară caşcavalul și se introduce în cuptor până ce smântâna s-a încorporat în budincă. Clătitele se pot mânca și ca atare, rulate individual cu pastă.
Pilaf de urzici cu ciuperci
Ingrediente: 1 kg urzici, 500 g ciuperci, 2 cești cu orez, ulei, sare, piper.
Mod de preparare: ciupercile se toacă mărunt. Urzicile se spală bine, se fierb în apă clocotită cu puțină sare, se scurg. În apa fierbinte se pune orezul ca să se umfle, apoi se scurge. Se combină urzicile cu orezul, cu ciupercile și cu ulei, sare și piper, se adaugă puțină zeamă de la fiert și se introduce în cuptor până când orezul este fiert.
Cartofi umpluți cu spanac
Ingrediente: 8 cartofi, 1 linguriță cu unt, 2 ouă, 500 g piure de spanac, 2 legături cu pătrunjel, sare. Pentru sos: 2 linguri cu făină, unt, lapte.
Mod de preparare: cartofii se fierb în coajă, se curăță, se dau prin mașina de tocat, apoi se combină cu ouăle bătute, pătrunjelul tocat mărunt, sare și cu untul. Se frământă bine, se ia câte o bucată, se modelează rotund și se face o gropiță în care se pune piure de spanac. Se prepară sosul astfel: se topește untul într-o tigaie, se pune făina și se amestecă bine. Se toarnă laptele câte puțin, amestecând bine. Se fierbe până se obține consistența unei smântâni. Se așază cartofii într-un vas unul lângă altul, se toarnă sos alb și se introduce în cuptor pentru 20 de minute.
Chiftele de legume cu leurdă
Ingrediente: 2 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, 1 țelină, 1 ceapă, 1 praz, 2-3 cartofi, 2 linguri cu făină, 2 ouă, 2 linguri cu cașcaval ras, frunze de leurdă (după gust), sare, piper, făină sau pesmet pentru pudrat şi ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: se fierb cartofii, morcovii, pătrunjelul, țelina, ceapa și prazul. Se dau toate prin mașina de tocat împreună cu leurda. Se adaugă în compoziție făina, ouăle, cașcavalul, sare și piper. Se formează chifteluțe care se dau prin făină sau pesmet și se prăjesc în ulei fierbinte.
Piure de urzici cu leurdă
Ingrediente: 1 kg urzici, 1 lingură cu făină, 50 g unt sau ulei, leurdă, sare.
Mod de preparare: urzicile se spală bine și se pun la fiert în apă clocotită cu puțină sare. Când sunt gata, se scurg bine și se toacă sau se dau prin robotul de bucătărie împreună cu leurda. Se amestecă apoi cu făina, 1/2 cană cu zeama de la fiert, untul sau uleiul și se lasă puțin pe foc. Se servește cu mămăligă.
Piure de ștevie
Ingrediente: 1 kg ștevie, ulei, puțin lapte, 1 linguriță cu făină, sare.
Mod de preparare: frunzele de ștevie se pun la fiert în apă clocotită cu sare, apoi se scurg și se dau prin mixer. Se amestecă bine cu laptele în care s-a înmuiat făina, se adaugă sare și ulei și se mai pune puțin pe aragaz ca să dea în două-trei clocote.
Spaghete cu pesto de leurdă
Ingrediente: 1 pachet spaghete, 3-4 legături de leurdă, 150 ml ulei de măsline, 1 linguriță cu sare.
Mod de preparare: frunzele de leurdă se spală și se dau prin robotul de bucătărie, amestecându-se cu uleiul de măsline şi cu sare. Pastele se fierb al dente și se servesc presărate cu sos din belșug.
Untișor cu usturoi
Ingrediente: 5 legături de untișor, 2 cepe mari tocate, 3 căței de usturoi tocați mărunt, 2 linguri cu pastă de tomate, 3 linguri cu ulei, sare, piper.
Mod de preparare: untișorul se opărește în apă clocotită, apoi se scuge și se taie mărunt. Ceapa se călește în ulei și se lasă la fiert în puțină apă. Se adaugă untișorul și usturoiul, se lasă la fiert, apoi se toarnă pasta de tomate, piper, sare și se mai lasă să scadă. Se servește cu mămăligă sau cartofi.
Sarmale cu urdă în foi de ștevie
Ingrediente: 500 g urdă, sare, piper, pătrunjel și mărar verde, 2 ouă, 2 linguri cu griș, frunze de ștevie, 1/2 litru de borș, ceapă verde, 1 lingură cu unt.
Mod de preparare: urda se combină cu verdeața tocată, sare, piper, griș și ouă. Frunzele de ștevie se opăresc și cu acestea se formează sărmăluțe cu amestecul de urdă. Se așază în straturi într-o cratiță, se toarnă apă cu borș cât să le acopere, se pune untul și se dă la cuptor. Se servesc cu smântână.
Sarmale cu orez în foi de ștevie
Ingrediente: 4-6 legături de ștevie, 150 g orez, 2 cepe, mărar și pătrunjel verde, ceapă verde, sos de roșii, ulei, sare, piper, borș.
Mod de preparare: frunzele de ștevie se opăresc. Ceapa se toacă și se pune la călit în ulei. Se adaugă apoi orezul și se amestecă. Urmează verdeața tocată mărunt, sare și piper. Frunzele de ștevie se umplu cu compoziția, iar sarmalele se așază în straturi într-o cratiță. Se toarnă sos de roșii, se pune puțin ulei și se lasă să fiarbă la foc mic. Din când în când se scutură cratița ca să nu se prindă. În timp ce scade, se adaugă borș.