de Gabriela Militaru
În sfârșit a venit cu adevărat primăvara și, odată cu ea, se înmulțesc ocaziile de a ne simți bine în aer liber, la un picnic cu prietenii sau, de ce nu, pe terasa apartamentului, la o petrecere organizată ad-hoc. Și nimic nu poate fi mai delicios într-o zi de primăvară decât un desert dulce și răcoros. Ca să nu pierdeți timpul căutând rețete de prăjituri, iată câteva exemple de dulciuri ușor de preparat și foarte gustoase!
Prăjitură cu blat de banane
Ingrediente: pentru foi: 1 cană și jumătate cu lapte, 2 lingurițe cu suc de lămâie, 3/4 pachet de unt la temperatura camerei, 1 cană cu zahăr brun, 1 cană cu zahăr granulat, 3 ouă, 1 lingură cu extract de vanilie, 1 linguriță cu sare Kosher, 1 linguriță și jumătate cu bicarbonat de sodiu, 3 căni cu făină, 3 banane medii coapte. Pentru cremă: 250 g cremă de brânză la temperatura camerei, 1 pachet de unt, 6 căni cu zahăr pudră, 1 linguriță cu extract de vanilie, 1-2 linguri cu lapte, 3/4 cană cu fulgi de nucă de cocos.
Mod de preparare: încălziți cuptorul la 160 de grade Celsius. Ungeți trei tăvi de prăjitură medii cu puțin ulei și căptușiți-le cu foi de pergament. Într-un bol de mărime medie amestecați sucul de lămâie cu laptele, iar într-un vas separat omogenizați untul și zahărul cu mixerul timp de două minute. Adăugați apoi ouăle, vanilia, sarea și bicarbonatul de sodiu și amestecați până ce compoziția devine cremoasă. Adăugați treptat făina și laptele cu lămâie. La final, puneţi și bananele mărunțite, amestecând până ce obțineți o compoziție păstoasă. Împărțiți aluatul obținut în tăvile pe care le-ați pregătit anterior. Coaceți blaturile timp de 35 de minute, apoi așezați-le pe un șervet pentru a se răci complet. Pentru a prepara crema, într-un bol de dimensiuni medii, amestecați untul și crema de brânză cu mixerul timp de două minute. Adăugați zahărul pudră, amestecând în continuare. La final puneți vanilia și laptele. Crema obţinută va fi folosită la umplerea foilor. Puneți prăjitura astfel rezultată să se răcească la frigider. Opțional puteți carameliza fulgii de nucă de cocos la foc mic cu care asezonaţi prăjitura.
Prăjitură cu brânză și caramel
Ingrediente: pentru foi: 2 lipii fără drojdie, 1/4 cană cu zahăr brun, 1/4 linguriță cu sare Kosher, 4 linguri cu unt nesărat topit, 30 g lapte cu ciocolată, 30 g ciocolată, 1/4 cană cu smântână. Pentru cremă: 3 pachete de brânză Philadelphia, 1 cană cu zahăr brun, 3 linguri cu amidon de porumb sau de cartofi, 5 ouă, 1/4 cană cu smântână, 2 lingurițe cu extract de vanilie, 1 praf de sare Kosher, 1/4 cană cu zahăr granulat.
Mod de preparare: căptușiți o tavă rotundă cu foaie de pergament. Sfărâmați lipia fără drojdie într-un bol alături de zahărul brun și de sare și striviți-le, încercând pe cât posibil să le omogenizați. Adăugați untul topit și lipiți aluatul rezultat pe fundul tăvii. Încălziți smântâna, turnați-o peste ciocolată și lapte și amestecați până ce devine cremoasă. Amestecul rezultat se toană peste crusta de pe fundul tăvii. Încălziți apoi cuptorul la 200 de grade Celsius. Puneți crema de brânză, zahărul brun, sarea și amidonul într-un vas și mixați-le împreună. Adăugați ouăle unul câte unul, amestecând încontinuu. Puneţi apoi smântâna și vanilia, amestecând până la omogenizare. Turnați aluatul în tava pregătită deja. Aşezaţi tava cu prăjitura într-una mai largă și turnați apă foarte fierbinte în tava cea mare. Introduceți tava cea mare la cuptor timp de 20 de minute la temperatura de 200 de grade Celsius. Apoi, scădeți temperatura la 150 de grade Celsius pentru încă 80 de minute. La final, închideți focul, dar ţineţi prăjitura la cuptor pentru a se răci treptat. Lăsați prăjitura peste noapte la frigider, iar a doua zi presărați zahăr ușor caramelizat pe deasupra.
Prăjiturele cu lămâie, ciocolată albă și nucă de cocos
Ingrediente: 1 şi 3/4 cană cu făină, 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 1 pachet de unt nesărat topit, 1/2 cană cu zahăr brun, 1/2 cană cu zahăr alb, 2 ouă, 1 linguriță cu extract de vanilie, zeama de la 1 lămâie, 2 linguri cu suc de lămâie, 1 şi 1/2 cană cu fulgi de nucă de cocos îndulciți, 120 g ciocolată albă mărunțită, sare.
Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 170 de grade Celsius. Se presară nuca de cocos pe o foaie de copt și se prăjește timp de cinci-zece minute, amestecând la fiecare minut, până devine aurie. Într-un bol mediu puneți făina, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un alt vas mai mare amestecați untul și zahărul (brun și alb) până ce devine cremos. Adăugați, amestecând mereu, ouăle, vanilia, zeama de lămâie și sucul de lămâie. Turnați compoziția în bolul mediu cu făina și mixați ingredientele. Folosiți o lingură de lemn pentru a adăuga nuca de cocos caramelizată și ciocolata albă și amestecați până când acestea se omogenizează. Când aluatul este gata, porționați în rotocoale medii, pe care apoi le turtiți și le puneți în tavă la copt pentru 10-12 minute.
Sorbet Mango & Lime
Ingrediente: 4-5 fructe de mango mari, 6 linguri cu zahăr, sirop Lyle’s Golden (sau orice alt sirop din zahăr invertit), 1/4 cană cu apă, 1 linguriță cu zeamă de lămâie, zeama de la 2 lime, 1/4 linguriță cu piper negru măcinat, fistic.
Mod de preparare: curățați fructele de mango foarte bine și blenduiți-le până ce obțineți un piure consistent. Într-un bol amestecați zahărul, siropurile și apa la foc mic timp de două-patru minute. Apoi lăsați compoziția să se răcească. Combinați mixtura răcită cu piureul de mango, zeama de la lime și de la lămâie și piperul. Lăsați la frigider cel puțin două ore. Puneți apoi compoziția într-un ice cream maker sau pur și simplu la congelator. Înainte de a servi cupele cu sorbetul, presărați fistic pe deasupra.