de Dana Purgaru
Se spune că nu trăim pentru a mânca, ci mâncăm pentru a trăi. Din când în când însă e bine să uităm de această zicală și să ne răsfățăm cu preparate deosebite atât pe noi, cât și pe oaspeții care ne șed alături la masă. Iar pentru ca succesul să fie garantat, iată și un mic secret: chimia. Cum așa? Ei bine, cunoscând efectul pe care îl pot produce în corp anumite alimente putem trișa puțin și prepara bunătățuri care chiar vor aduce fericirea în corpul și în sufletul mesenilor, deoarece conțin din belșug declanșatorii hormonilor recunoscuți pentru îmbunătățirea stării de spirit. Vă prezentăm o idee de meniu realizat tocmai în acest scop.
Aperitiv cu brânză și vin
Începeți experiența culinară cu unul-două pahare cu vin roșu sau cu coniac de bună calitate, cu o vechime de minimum trei ani, și cu un platou cu brânzeturi diverse, presărate cu busuioc. Brânza e bogată în triptofan, un aminoacid despre care se spune că are rol în îmbunătățirea stării de spirit, prin creșterea nivelului de serotonină din creier, iar alcoolul sporește fluxul de sânge în organism și înlătură inhibițiile prin eliberarea de endorfine, care contribuie la relaxare.
Gustare de guacamole și scoici
Continuați cu guacamole, un aperitiv pe bază de avocado. Acest fruct bogat în grăsimi sănătoase conține tirozină, un aminoacid ce contribuie la crearea dopaminei și noradrenalinei, care dau o stare de ușoară euforie. Luați câțiva avocado moi, bine copți, pasați pulpa, tocați mărunt o ceapă, doi căței de usturoi și o roșie mare, apoi frecați totul bine împreună cu o lingură cu suc de lămâie, sare după gust și boia iute din belșug. Aceasta din urmă are și ea un rol în meniul acesta deosebit: stimulează producția de endorfine, numite și moleculele fericirii. Pasta se consumă pe feliuțe subțiri de baghete, rumenite în cuptor. Alături se servesc scoici, și ele având un rol important în acest „joc culinar” - nu sunt numai un excelent afrodiziac, ci conferă per ansamblu o stare de bine, datorită endorfinelor și tirozinei, dar și a unei cantități importante de vitamine din complexul B ce stimulează sistemul nervos. Aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1,5 kg midii, 2 linguri cu ulei măsline, 1 lingură cu unt, 6 căței de usturoi striviți, 100 ml vin alb sec, câteva fire de pătrunjel tocat, 2 linguri cu suc de lămâie, sare, piper. Scoicile închise se curăță foarte bine. Untul se încinge cu uleiul, se călește usturoiul, se pun midiile și se acoperă. Se adaugă vinul, zeama de lămâie, sare și piper. După ce s-au deschis scoicile, se servește totul cu pătrunjel și felii de lămâie.
Felul principal, iute și savuros
Carnea roșie s-a dovedit că poate contribui la starea de bine, deoarece conține o cantitate însemnată de triptofan. În plus, se știe că proteinele sunt bogate în aminoacizi, necesari pentru producerea dopaminei. Una dintre rețetele ce se bazează pe carnea de vită, dar și pe ardeiul iute, ce vă va aduce zâmbetul pe buze, este burrito mexican. Pentru a-l prepara aveți nevoie de următoarele ingrediente: 450 g carne de vită, 1 ardei mare, 1 ceapă medie, spanac sau salată, 1 conservă de fasole roșie cu bob mare, stoarsă, 250 g cașcaval ras, 6 lipii de tortilla, pulbere de ardei iute (chili) și sos salsa picant. Carnea se taie fâșii și se rumenește laolaltă cu praf de ardei iute, din belșug, sare și piper. Ceapa și ardeiul se taie peștișori și se adaugă apoi peste carne. Pentru a prepara sosul trebuie să dați prin blender o conservă cu roșii, două linguri cu ardei iute murat, o lingură cu oțet, o lingură cu ulei de măsline, o jumătate de ceapă roșie și praf de chili. Lipiile se încălzesc în altă tigaie, se ung cu salsa, se pune fasole, se adaugă carne din tigaie, se presară cașcaval și se împăturesc cu grijă pe toate laturile. Cu cât preparatul e mai iute, cu atât va crește nivelul de bună dispoziție.
Mousse de ciocolată cu fructe, la desert
Și pentru că niciun meniu reușit nu este complet fără un desert pe măsură, cea mai bună alegere în alcătuirea acestui adevărat regal culinar de fericire este, desigur, ciocolata. Însă nu de oricare. Studiile științifice spun că varietatea neagră, ce conține peste 60% cacao, este cea mai potrivită, deoarece contribuie la eliberarea endorfinelor și a dopaminei și activează serotonina din creier, ce induc o stare de bine în tot organismul. Pentru a prepara un mousse delicios aveți nevoie de următoarele ingrediente: 220 ml ciocolată amăruie, 250 ml frișcă lichidă, 2 albușuri, 2 linguri cu zahăr, 60 ml apă fierbinte. Ciocolata se topește pe baie de abur și, după ce se dă deoparte, peste ea se adaugă apa fierbinte și se amestecă bine. Separat se bat albușurile cu zahărul până totul devine o spumă tare. Frișca se bate în alt vas până se întărește. Albușurile și frișca se pun treptat peste ciocolată și se amestecă. Apoi compoziția se toarnă în boluri mici cu un posh, se lasă la frigider și se servește cu căpșuni proaspete, boabe de struguri, cu bucățele de ananas sau cu felii de banane foarte coapte. Acestea din urmă au și ele rolul de mesageri ai fericirii, pentru că sunt bogate atât în potasiu, cât și în triptofan.