de Gabriela Militaru
Peștele este rege în bucătăria portugheză, în timp ce regine sunt toate legumele proaspete din care se fac unele dintre cele mai bune tocănițe. Sună apetisant? Atunci ce ziceți de câteva meniuri complete pentru o cină delicioasă, cu accente iberice.
Bacalhau (cod) cu smântână
Ingrediente: 500 g bacalhau, 6-7 cartofi, 1 ceapă mare, usturoi, mărar, smântână, boia dulce, piper.
Mod de preparare: se fierbe codul într-o oală timp de zece minute. Apoi se adaugă cartofii tăiați cubulețe și se fierb și ei. Separat, ceapa tăiată mărunt se călește în ulei de măsline împreună cu usturoiul pisat, boiaua, mărarul și puțin piper. Când ceapa este călită se adaugă smântâna și se lasă să se omogenizeze pe foc mic timp de două-trei minute. Cartofii fierți și amestecul de ceapă cu smântână se pun într-o tavă. Peste ei se așază peștele fiert. Totul se lasă la cuptor până ce cartofii devin copți, iar peștele prinde crustă.
Cozido a portuguesa
Ingrediente: 2 urechi de porc, 500 g costiță de porc proaspătă, 300 g mușchi de vacă, 3 cârnați de casă afumați, 5-6 cartofi, 1 varză dulce, 5-6 morcovi, 2-3 ridichi albe, câteva frunze de varză portugheză.
Mod de preparare: se pune carnea de porc cu sare la macerat timp de 12 ore. Apoi se spală bine și se aşază la fiert într-o oală în care apa trebuie să acopere carnea. După ce este fiartă se scoate din apă și, în aceeași oală, se fierb toate legumele tăiate în bucăți. Deasupra legumelor se pun cârnații înțepați ușor cu o furculiță pentru a nu se sparge. După ce legumele s-au fiert se scot din apă, se scurg bine într-o strecurătoare și se așază pe un platou. Deasupra se pune carnea fiartă tăiată în bucățele și cârnații tăiați rondele groase. Cozido se servește cu orez alb fiert.
Caldeirada (tocană) de fructe de mare
Ingrediente: 2 bibani de mare, 500 g fructe de mare (caracatiță, calamari, sepie, creveți, scoici), 4 cartofi mari, 1 ceapă mare, 4 căței de usturoi, 1 cutie cu roșii descojite (400 g), 1 ardei gras verde, 250 ml vin alb, 2 foi de dafin, 4-5 fire de pătrunjel, 100 ml ulei de măsline, 1 linguriță cu boia dulce, sare, piper.
Mod de preparare: se curăță legumele și se taie rondele. Apoi se curăță peștele și fructele de mare și se taie în bucăți potrivite. Într-o cratiță se pune uleiul de măsline și se adaugă, în straturi, ceapa și usturoiul, cartofii și ardeiul, peștele și fructele de mare, roșiile, foile de dafin, pătrunjelul, boiaua, sare și piper după gust și vinul. La final, se umple cratița pe jumătate cu apă și se dă la foc mare până ce începe să fiarbă. Se reduce focul la mediu și se lasă 25-30 de minute. Tocana se servește cu vin alb rece.
Caldo verde (supă verde)
Ingrediente: 300 g ciuperci (fie champignon, fie pleurotus), 2 linguri cu ulei de măsline, 1 praz feliat subțire, 3 căței de usturoi zdrobiți, 1 ardei iute curățat de semințe și tocat mărunt, 2 linguriţe cu măghiran, 200 g cartofi cubulețe, 200 g orez cu bobul lung, 1 şi 1/2 litri de supă de legume, 2 căni cu apă, 300 g legume cu frunze verzi (spanac, frunze de țelină, salată), sare, piper, câteva fire de pătrunjel sau mărar tocat.
Mod de preparare: într-o tigaie se călesc în ulei de măsline mai întâi ciupercile. Într-o altă tigaie se sotează prazul și usturoiul cu ardeiul iute. La final se amestecă ciupercile cu prazul, usturoiul și ardeiul și se călesc împreună încă cinci minute. Se adaugă maghiran. Într-o oală se pun la fiert cartofii și orezul în supă de legume amestecată cu apă, timp de 20 de minute. Se pasează cartofii și orezul până ce devin piure, dar fără a se încorpora complet în supă. Se adaugă verdețurile și amestecul de sote inițial. Se țin la foc mic timp de cinci minute, amestecând mereu. Se ia apoi oala de pe foc și se adaugă pătrunjel sau mărar tocat. Se potrivește cu sare și piper și se servește cu suc de lămâie deasupra.
Supă de napi
Ingrediente: 200 g fasole albă uscată, 200 g cârnați Chorizo tăiați rondele, 450 ml supă de vită, 250 ml apă, 1 varză medie tăiată mărunt, 2 legături de napi tăiați cubulețe, 5 cartofi tăiați cubulețe, sare și piper.
Mod de preparare: se lasă fasolea la înmuiat peste noapte sau măcar opt ore înainte de a o găti. Apoi, într-o oală mare se pun fasolea, cârnații, supa și apa. Se aşază oala la fiert la foc mediu timp de o oră. Apoi se adaugă varza, napii, cartofii și apă dacă mai este nevoie. Se pune din nou la fiert timp de 20 de minute și se drege cu sare și cu piper după gust.
Pastéis de Nata (tarte portugheze)
Ingrediente: pentru aluat: 340 g făină, 220 g unt (împărţit în două bucăţi: 70 g + 150 g), 1 linguriță cu zeamă de lămaie, 150 ml apă rece, 1 praf de sare. Pentru cremă: 5 gălbenușuri, 120 g zahăr, 300 ml smântână dulce, 1 lingură cu făină, 1/2 păstaie de vanilie, coajă rasă de la 1/2 portocală, 1 praf de scorțișoară.
Mod de preparare: pentru aluat: făina se amestecă într-un bol cu sarea. Se adaugă 70 g unt tăiat bucățele și se frămână ingredientele până ce rezultă un aluat foarte sfărâmicios. În continuare, se pune zeama de lămâie, apoi treptat se adaugă apa, frământând mereu, până ce aluatul începe să se țină, moment în care îl transferați pe masă sau pe un tocător lat, unde i se dă o formă dreptunghiulară. În acest timp, restul de unt se împarte în trei. Se unge aluatul cu una dintre bucățile de unt. După aceea se taie aluatul în trei părți, care mai apoi se suprapun una peste alta. Se repetă procedeul până ce se termină și celelalte două bucăți de unt. La final, aluatul se dă la frigider 30 de minute. Se scoate și se întinde într-o foaie care se taie în discuri cu diametrul puțin mai mare decât diametrul formelor de tartă în care se va coace. Se preîncălzește cuptorul la 270 de grade Celsius și se coc tartele cu cremă. Crema se prepară amestecând toate ingredientele într-o cratiță la foc mic. Se lasă să se răcească și apoi se umplu formele tapetate în prealabil cu aluat.
Bolo de ananas (tort de ananas)
Ingrediente: 6 ouă, 450 g zahăr, 250 g făină albă, 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 150 ml lapte, 1 cutie cu ananas feliat (550 g).
Mod de preparare: se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă, iar gălbenușurile se freacă bine. Apoi albușurile și gălbenușurile se amestecă împreună. Se adaugă 200 g zahăr, făina, bicarbonatul și laptele și se amestecă bine. Într-o tigaie se pun 250 g zahăr la foc mediu. Când zahărul s-a topit se pun şase linguri cu apă și se lasă la foc încă un minut, amestecând încontinuu, până ce se obține un caramel cu care se unge o formă rezistentă. Pe fundul formei unse se pun felii rotunde de ananas. Adăugaţi apoi compoziția inițială pe bază de ouă, în care tăiaţi mărunt câteva felii de ananas. Introduceţi forma la cuptor. După o vreme însiropaţi pandișpanul format cu o parte din sucul de ananas. După ce prăjitura este coaptă, scoateţi forma de la cuptor și o acoperiţi cu un platou și o întoarceţi invers, astfel încât prăjitura să cadă în platou cu rondelele de ananas în sus.