de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Consumul de carne de scrumbie este în același timp un deliciu și un tratament, grație proprietăților de excepție ale acestui pește și beneficiilor pentru organism care l-au făcut o adevărată vedetă culinară.
Întărește inima și sistemul imunitar
Scrumbia este cunoscută și apreciată încă din secolul al XIV-lea, dar cercetările din ultimele decenii au relevat nenumăratele beneficii pentru organism pe care le generează introducerea în meniu a acestui tip de pește. Este vorba despre o „colecție” de vitamine - A, C, D, E, K, B6 și B12, precum și minerale ca fosfor, calciu, fier, potasiu, zinc și sodiu. Ca urmare, efectele pozitive pentru metabolism sunt nenumărate, iar pe primele locuri se situează întărirea sistemului imunitar și eficiența în prevenirea bolilor cardiovasculare. Mai exact, există specialiști care susțin faptul că dieta cu scrumbie este de peste 1.000 de ori mai eficientă în prevenirea infarctului dacă există riscul de recidivă, decât un tratament medicamentos! Totodată, 100 de grame de scrumbie conțin 230 de calorii, 20 de grame de colesterol, 3.000 de miligrame de acizi Omega 3 și 250 de miligrame de acizi Omega 6, esențiali pentru sănătatea inimii. Mai mult, în condițiile unui consum regulat, scrumbia reglează nivelul hormonal și favorizează elasticitatea capilarelor, îmbunătățind, de asemenea, memoria.
Scrumbii cu ciuperci
Ingrediente: 3-4 scrumbii proaspete, 200 g ciuperci, 2 cepe, 1 pahar cu vin alb, 1 lămâie, 2 gălbenușuri, 100 g unt, 1 legătură de pătrunjel, sare și piper.
Mod de preparare: scrumbiile se curăță, se taie în bucăți și se pun într-o tigaie unsă cu unt. Se adaugă ciupercile și ceapa tăiată felii (în prealabil fierte), vinul, sarea, piperul și zeama de lămâie. Se acoperă și se lasă la fiert, la foc potrivit, timp de 20 de minute. Când este gata, se scot peștele și garnitura, iar sosul se lasă să scadă, apoi se leagă cu gălbenușurile și, când devine consistent, se adaugă untul și pătrunjelul fin tocat.
Scrumbii cu ceapă caramelizată și roșii
Ingrediente: 2 scrumbii, 3 cepe medii, 5-6 roșii coapte, pătrunjel, salvie, sare, piper, chili, ulei.
Mod de preparare: se curăță scrumbiile, se spală și se crestează ușor cu un cuțit. Se condimentează cu sare, salvie și piper, apoi se pun în cuptorul încins, într-o tavă cu ulei acoperită cu folie de aluminiu, timp de 15 minute. După acest interval se îndepărtează folia și se reduce focul. Se curăță ceapa, se taie inele subțiri și se prăjește în puțin ulei sau în unt, la foc mic, amestecând des, până când inelele de ceapă se caramelizează. Se adaugă apoi roșiile tăiate cubulețe, se condimentează cu chili, sare și piper, turnându-se totul în cuptor peste scrumbii. Se mai lasă 10-15 minute la foc mediu. La final se ornează cu pătrunjel tocat.
Scrumbii cu ceapă
Ingrediente: 1 kg scrumbii sărate, 3-4 cepe, 1 lingură cu zahăr, 100 ml ulei de măsline, 2 lămâi, ienibahar, scorțișoară, muștar boabe.
Mod de preparare: scrumbiile sărate se curăță și se pun în apă, la desărat. Între timp, ceapa se taie rondele. Într-un castron se amestecă zeama de lămâie, zahărul, ienibaharul, scorțișoara, boabele de muștar, uleiul și o parte din ceapă. După desărare, scrumbiile se scot din apă, se așază pe un platou, se toarnă sosul și se ornează cu felii de ceapă.
Scrumbii sărate
Ingrediente: 10 scrumbii, oțet din vin, ulei, ceapă, foi de dafin, boabe de piper și ienibahar, sare grunjoasă.
Mod de preparare: se iau scrumbiile, se curăță și se umplu pe jumătate cu sare. Într-o oală se presară sare, apoi straturi alternative de scrumbii și sare. În acest fel se lasă două zile, apoi saramura se scurge, iar în loc se pune o zeamă din oțet slab (o parte oțet, opt părți apă), o ceapă, boabe de piper și ienibahar, foi de dafin, totul atât cât să acopere peștii. Se mai lasă șapte zile, după care se scurge zeama și se pune alta, la fel, turnându-se în plus un pahar cu ulei.
Scrumbii de mare
Ingrediente: 4-5 scrumbii, 100 g măsline, 100 g capere desărate, ulei, 1 legătură de pătrunjel, boabe de piper, sare, 1 lămâie.
Mod de preparare: se taie capetele scrumbiilor și li se scot măruntaiele. În golul de la cap se pune câte o măslină fără sâmbure (sau capere). Apoi se așază într-o oală, se adaugă uleiul, pătrunjelul tocat, sarea, boabele de piper și se pune totul la foc moale. Când scrumbiile sunt aproape gata, se stoarce o lămâie peste ele.
Scrumbii cu sos de smântână
Ingrediente: 4 scrumbii mijlocii, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lămâie, sare, piper, verdeață tocată, 200 g smântână, 1 linguriță cu boia dulce, 1 ceapă.
Mod de preparare: se curăță peștele, se spală și se sărează. Apoi se prăjește în ulei, după care se pune pe un platou și se lasă să stea la cald. Ceapa se toacă mărunt și se înăbușă în uleiul rămas, se pune boiaua de ardei dulce, se adaugă smântâna și se fierbe sosul acoperit timp de zece minute. Se sărează și se piperează după gust. Se toarnă fierbinte peste scrumbiile stropite cu zeamă de lămâie şi peste care se presară verdeaţă tocată.
Salată de scrumbii afumate
Ingrediente: 4 scrumbii afumate, 4 linguri cu oțet din fructe, 1 lingură cu ulei de măsline, 5 cepe roșii, 1 legătură de pătrunjel.
Mod de preparare: se taie scrumbiile în felii subțiri și se așază într-un bol de salată. Ceapa se curăță, se taie felii subțiri și se presară peste scrumbii. Se toarnă oțetul, uleiul de măsline și se presară pătrunjelul tocat.
Scrumbii umplute cu verdețuri
Ingrediente: 6 scrumbii proaspete, 2-3 lămâi, 1 legătură de pătrunjel, codițele de la 1 legătură de ceapă verde, 1 legătură mărar proaspăt, sare, piper, busuioc după gust.
Mod de preparare: peștele se curăță, se spală bine, se șterge sau se lasă la zvântat, după care se crestează pe burtă până la șira spinării, ca să intre cât mai multă compoziție. Scrumbiile se umplu cu amestecul din verdețurile tocate mărunt, sare, piper, busuioc și puțină zeamă de lămâie. Se presară peștele cu puțină sare și se așază pe fiecare bucată felii de lămâie. Apoi se înfășoară în folie de aluminiu, unsă în prealabil cu puțin ulei, și se dau la copt pe grătarul încins sau la grill. Se servesc cu multă lămâie.
ATENŢIE! Alegerea, prepararea și depozitarea scrumbiei sunt foarte importante pentru păstrarea funcțiilor nutritive. Alegeți numai peștele proaspăt, care are carnea întinsă. Depozitați-l la congelator numai în servețele din hârtie.