de Gabriela Militaru şi Florica Pintea
Pentru că prima impresie contează, este important ca atunci când aveți invitați să începeți petrecerea cu aperitive dintre cele mai delicioase, dar și arătoase. Și pentru că platourile cu felii de salam și de cașcaval au devenit desuete, încercați câteva rețete simple și moderne care vă vor aduce aprecierea invitaților.
Chiftele cu zmeură glazurată
Ingrediente: 12 chiftele din carne de pui sau de vită, 1 linguriță cu ulei de măsline, 1 cană cu zmeură proaspătă sau congelată, 1 lingură cu zahăr, 3 linguri cu vinegar balsamic, 2 linguri cu sos Worcester- shire, 1 linguriță cu boia de ardei dulce, 1 lingură cu ghimbir mărunțit, ceapă verde și semințe de susan pentru garnitură.
Mod de preparare: se unge un vas cu ulei de măsline, se adaugă zmeura, zahărul, vinegarul, sosul Worcestershire și boiaua și se amestecă ingredientele. Se umple jumătate de cană cu mixtura obținută și se păstrează pentru mai târziu. Apoi, se pun chiftelele într-un vas acoperit și se dau la cuptor pentru două ore și jumătate la foc intens. La final, se adaugă ghimbirul și restul de mixtură păstrată și se mai lasă la cuptor 15-20 de minute. Se garnisește cu ceapă verde și cu semințe de susan.
Crackers cu mure și brânză de capră
Ingrediente: 1/2 cană cu zahăr, 2 căni cu mure, sucul de la 1/2 lămâie, 2 linguri cu sirop de agave, 150 g brânză de capre, 1 pachet de crackers, câteva frunze de mentă.
Mod de preparare: se pune zahărul într-un vas mic prin care se tăvălește jumătate din cantitatea de mure. Într-un alt vas se pun murele rămase, sucul de lămâie și cel de agave la foc mediu până ce fructele încep să se descompună. Cu ajutorul unei linguri de lemn se sfredelesc murele până ce se transformă într-o pastă cremoasă și se amestecă bine cu restul ingredientelor din vas. La final, mixtura se strecoară pentru a elimina semințele. Se ung crackers cu brânza de capră la temperatura camerei. Deasupra se pune sosul de mure și se asezonează cu murele individuale tăvălite în zahăr.
Frigărui reci cu Prosciutto și roșii cherry
Ingrediente: 12 roșii cherry, 100 g Prosciutto, 12 frunze proaspete de mentă, 12 bile de mozzarella, vinegar balsamic, piper.
Mod de preparare: se taie feliile de Prosciutto astfel încât să aibă o lungime de 10 cm și se rulează fâșiile în rulouri mici care apoi se împung cu scobitori pentru a obține o variantă de frigăruie rece. Apoi, fiecare bilă de mozzarella se împăturește într-o foaie de mentă și se înfige în frigăruie. La fiecare frigăruie se adaugă apoi câte o roșie cherry. La final, frigăruile se stropesc cu vinegar și se condimentează cu piper.
Pateuri cu șuncă și brânză
Ingrediente: 2 linguri cu zahăr brun, 1 cană cu lapte cald, 3 căni cu făină, câteva felii de șuncă de pui sau de porc, 1 pachet cu drojdie uscată, 150 g mozzarella, 6 căni cu apă, 4 lingurițe cu bicarbonat de sodiu, 4 linguri cu unt nesărat moale, 1 linguriță cu sare, ulei de măsline pentru uns.
Mod de preparare: într-un vas amestecați zahărul brun cu laptele până ce devine o mixtură omogenă. Într-un vas mare combinați trei căni cu făină, mixtura precedentă și drojdia uscată. Se amestecă și se frământă coca obținută până ce devine bine afânată. Se pune apoi coca într-un vas uns cu ulei de măsline, care se acoperă cu folie alimentară transparentă și se lasă timp de două ore pentru a-și dubla dimensiunile. Apoi coca se pune pe o suprafață întinsă şi presărată cu făină și se împarte în patru bucăți. Fiecare bucată de cocă se presează și se taie până ce se obțin mai multe bucăți plate cu dimensiunea de 8 cm lățime și 24 cm lungime. Coca se umple apoi cu fâșii de șuncă și brânză și se împăturește în două. Apoi se taie în bucățele de 4/6 cm care se așază într-o tavă pe foaie de copt. Se lasă pateurile astfel formate să se liniștească 30 de minute la temperatura camerei, timp în care se încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se fierb şase căni cu apă în care se adaugă bicarbonatul de sodiu. Se scufundă fiecare pateu 20 de secunde în apa clocotită, după care se reașază în tavă. Apoi se coc pateurile timp de 15 minute la cuptor. La final, pateurile sunt tăvălite în unt moale și condimentate cu sare.
Gustări cu somon, brânză și castraveți
Ingrediente: 2 castraveți curățați și tăiați felii, 450 g somon, 150 g brânză tartinabilă, câteva frunze de mărar, 1 lingură cu pastă de hrean, 1 lingură cu smântână.
Mod de preparare: într-un bol se amestecă brânza tartinabilă, mărarul, pasta de hrean și smântâna până ce se obține o mixtură omogenă. Fiecare felie de castravete va fi folosită pe post de „farfurie” pentru pasta de brânză omogenizată, astfel că feliile de legume vor fi unse cu mixtura cremoasă peste care se așază apoi câte o felie de somon. Se vor folosi scobitori pentru a obține gustări reci ușor de manevrat.
Chiftele cu carne de pui și brânză albastră
Ingrediente: 500 g carne de pui tocată, 3/4 cană cu pesmet sau pâine uscată, 1 ou, 1/2 linguriță cu usturoi pudră, 1/2 linguriță cu ceapă pudră, 2 fire de ceapă verde tăiate mărunt, 3/4 cană cu sos de tomate, 1/2 cană cu brânză albastră lichidă, sare și piper.
Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-un vas mare se combină carnea de pui tocată, pesmetul sau pâinea uscată fărâmițată, oul, usturoiul pudră, ceapa pudră și ceapa verde, sare și piper. Se amestecă bine ingredientele, după care se formează bile medii de carne care se pun într-o tigaie și se prăjesc timp de patru-cinci minute. Apoi se pun chiftelele într-un vas termic împreună cu sosul de roșii. Se acoperă și se lasă la cuptor timp de două ore. La final, chiftelele se servesc calde, stropite cu sos de brânză albastră.
Rulouri cu avocado
Ingrediente: pentru rulouri: 1 cană cu ulei, 3 avocado curățate și fără sâmbure, 1 roșie feliată, 1/4 cană cu ceapă roșie mărunțită, 2 linguri cu frunze de coriandru mărunțit, sucul de la 1 lime, sare, piper negru și foietaj cu ou refrigerat. Pentru sos: 3/4 cană cu frunze de coriandru mărunțit, 1/3 cană cu smântână, 1 ardei iute jalapeno, 2 linguri cu maioneză, 1 cățel de usturoi, sucul de la 1 lime, sare și piper negru.
Mod de preparare: pentru a face rulourile, într-un bol se pasează avocado, se adaugă roșia, ceapa roșie, coriandrul, sucul de lime, sare și piper și se amestecă până ce se obține o pastă. Se pune mixtura de avocado în centrul fiecărei bucăți de foietaj, având grijă ca mai apoi să fie bine împăturite, pentru ca umplutura să nu curgă. După aceea se pun rulourile într-o tigaie cu o cană cu ulei și se prăjesc timp de două-trei minute. La final, se transferă pe un prosop de hârtie care absoarbe uleiul. Rulourile se servesc calde cu sos de coriandru. Pentru a obține sosul, se amestecă într-un bol coriandrul, smântâna, ardeiul jalapeno, maioneza, usturoiul, sucul de lime, sarea și piperul.