de Cristina Tache
Pasca, cozonacul, colacii fac parte din tradiţiile pascale. Ele sunt nelipsite din casele creştinilor în aceste zile sfinte. Pentru a păstra obiceiurile tradiţionale româneşti, vă propunem câteva reţete cu care să umpleţi masa la ceas de sărbătoare.
Pască bucovineană
Ingrediente: zece ouă, un pahar cu zahăr, o lingură cu drojdie, un pahar cu lapte, coajă de lămâie, făină cât cuprinde.
Mod de preparare: se prepară o maia din puţină făină şi lapte, drojdie, un ou şi se lasă să crească cel puţin 20 de minute. Apoi se adaugă restul ingredientelor şi se frământă bine. Din aluat se iau şuviţe nu prea groase şi se împletesc. Se aşază în tăvi unse cu unt şi se lasă să crească puţin. Se coc la foc moderat, până se rumenesc.
Colaci
Ingrediente: un ou pentru uns, un plic cu zahăr vanilat. Pentru aluat: două ouă, 300 ml lapte călduţ, 150 g zahăr, un cub de drojdie, 500 g făină, 75 ml ulei, sare.
Mod de preparare: se pregăteşte o maia din puţină făină, drojdie, o linguriţă cu zahăr şi puţin lapte şi se lasă să crească. Se freacă gălbenuşurile cu restul de zahăr până îşi măresc volumul. Se adaugă laptele puţin câte puţin, un praf de sare, maiaua, albuşurile bătute spumă şi făina. Din aceste ingrediente se frământă un aluat. La final, se toarnă uleiul şi se frământă până se încorporează bine. Din aluatul obţinut se pregătesc trei suluri subţiri şi lungi de 30 de centimetri. Se împletesc şi se unesc în formă de coroniţă. Se aşază într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se unge colacul cu un ou bătut cu zahăr, se presară puţin susan sau seminţe descojite de floarea-soarelui şi se lasă la cuptor aproximativ 40 de minute, până se rumeneşte.
Cozonac din Banat
Ingrediente: un kilogram de făină albă, 500 ml lapte, 150 g zahăr tos, un cub de drojdie, zece gălbenuşuri, 150 g margarină, 50 ml ulei, sare, coaja de la o lămâie, coaja de la o portocală.
Mod de preparare: se face o maia din puţin lapte, două linguri cu zahăr şi drojdie. Se bate maiaua, se pun două linguri cu făină şi se lasă la cald 15 minute. Într-un vas mai mare se pun făina şi restul de lapte călduţ, zahărul, maiaua, gălbenuşurile, sarea, margarina topită şi coaja de citrice. Se frământă bine cu mâna unsă, timp de o jumătate de oră. Se pune la dospit, bine acoperit. După ce a crescut se unge mâna cu ulei şi se mai frământă cinci minute, după care se lasă din nou la crescut. Se împarte aluatul după preferinţe şi se umple cu nucă, mac, fructe confiate, stafide sau scorţişoară, după gust. Se pune în tava bine unsă şi presărată cu făină. Se lasă 20 de minute în tavă, după care se dă la cuptor, timp de 40-45 de minute. După ce s-a copt se lasă să se răcească în tavă, acoperit cu un şervet curat de bucătărie.
Ouă vopsite natural
Ingrediente: cojile de la un kilogram de ceapă roşie, cinci-şase linguriţe cu cafea, o sfeclă roşie, ouă, apă, trei linguri cu oţet.
Mod de preparare: pentru ouă roşii: se curăţă ceapa cu o seară înainte, se pun cojile în apă şi se lasă la înmuiat timp de 12 ore, acoperite. A doua zi se fierb ouăle timp de 12-15 minute împreună cu cojile şi cu o lingură cu oţet, pentru a se fixa culoarea. Se lasă în lichid până se obţine nuanţa dorită;
Pentru roşu închis: se toacă o sfeclă şi se fierbe 15 minute în jumătate de litru de apă. Se adaugă ouăle şi se fierb 12-15 minute, împreună cu o lingură cu oţet. Ouăle se scot din vopseaua naturală cu ajutorul unei linguri de lemn, pentru că cele din metal pot lăsa urme. Apoi se ung cu ulei sau grăsime pentru a le da strălucire.
Pentru ouă ciocolatii: se fierbe cafeaua într-un vas suficient de mare cât să nu dea în foc, se adaugă ouăle care se fierb 12-15 minute, puţin oţet şi se lasă în cafea până prind culoarea dorită.