de Gabriela Militaru şi Sorin Dumitrescu
Cum ne asigurăm că ceea ce mâncăm este nu doar foarte gustos, dar și sănătos? De multe ori întâmpinăm obstacole în a face această diferență. Pentru a ne ajuta, vin în sprijinul nostru bucătarul-şef Adrian Richardson şi nutriţionista Zoe Bingley-Pullin. Cei doi prezintă la Paprika TV emisiunea gastronomică „Bucătarul cel bun şi bucătarul cel rău”. Show-ul are la bază o competiție între două tipuri diferite de a găti. Adrian este înnebunit după minuni culinare nu foarte îngăduitoare în lupta cu kilogramele, însă extrem de apetisante. Spre deosebire de el, Zoe este adepta unui regim sănătos și a alimentelor cu efect terapeutic. La final, telespectatorii sunt puși în fața unei alegeri dificil de făcut. În consecință, n-ar fi rău să încercați cât mai multe rețete prezentate în emisiune. Absolut toate sunt delicioase!
Rețetele lui chef Adrian Richardson
Ingrediente. Pentru carne: 6 bucăți de piept de pui, 1 cană cu făină albă, 1 cană cu făină de porumb, 1 lingură cu chimen, 1 lingură cu paprika, 1 lingură cu piper negru măcinat, 1 lingură cu piper alb măcinat, 1 lingură cu fulgi de chili, 4 ouă, 1/2 cană cu lapte, sare, 2 linguri cu ulei de măsline. Pentru salata de varză: 1/4 varză chinezească wombok tăiată, 1/2 legătură de usturoi verde mărunțit, 1/2 legătură de coriandru mărunțit, 1 castravete feliat, 1 ardei chili fără semințe. Pentru sos: 1/2 cană cu maioneză, 2 linguri cu sos de soia, 2 linguri cu mirin (sos japonez din orez), 2 linguri cu oțet negru, 1/4 cană cu semințe de susan, 6 chifle, castraveți murați pentru garnitură.
Mod de preparare: se bat ouăle, laptele și sarea. Într-un bol separat se adaugă cele două tipuri de făină și condimentele și se amestecă. Se trec bucățile de carne prin mixtura de ouă, apoi prin cea de făină, până ce carnea este bine acoperită pentru a deveni crocantă la prăjit. Într-o tigaie de încinge uleiul de măsline și se prăjesc bucățile de carne pe ambele părți. Într-un vas se amestecă ingredientele pentru salată, apoi se adaugă dressingul de maioneză. Se umplu chiflele cu carnea prăjită și cu salata de varză și se servesc cu castraveciori murați.
Ingrediente: 2 căței de usturoi curățați, 1/2 legătură de cimbru, 125 g unt, 1 ceapă tăiată fin, 2 fire de praz tăiate felii, 2 rădăcini de țelină tăiate mărunt, 1 frunză de dafin, 1 lingură cu cimbru mărunțit, 2,5 l supă de pui, 4 cartofi curățați și tăiați cubulețe, 300 g spanac tăiat, 1/2 legătură de pătrunjel tăiat, 1/2 legătură de arpagic, 2 linguri cu mărar tocat, smântână, sare și piper.
Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Se pun cățeii de usturoi într-o tavă, pe o hârtie de copt, alături de cimbru și de 50 g unt. Se împăturește și se dă la cuptor, unde se lasă timp de 30 de minute, până ce usturoiul se înmoaie. Apoi se înlătură crenguțele de cimbru. Într-un vas mare se topește restul de unt la foc mediu. Se adaugă ceapa, prazul și țelina și se condimentează cu sare și cu piper. Se pune frunza de dafin și cimbrul tocat și se amestecă. După cinci minute, când ceapa devine aurie, se adaugă usturoiul copt la cuptor, se mai lasă trei minute la foc și se toarnă supa de pui fierbinte. Se pun cartofii și se lasă la foc 20 de minute, până ce aceștia se înmoaie. Apoi se scoate frunza de dafin. Se reduce intensitatea focului și se adaugă pătrunjelul, arpagicul și mărarul. Se amestecă, apoi se pune spanacul. După patru-cinci minute se stinge focul și se lasă supa să se răcească puțin. Apoi se mixează în blender și se servește cu smântână.
Ingrediente. Pentru rulouri: 1 kg carne de vițel tăiată felii, 100 g unt, 2 căței de usturoi zdrobiți, 1/2 cană cu vin alb, 1/4 cană cu supă de pui, sare, piper negru măcinat. Pentru umplutură: 50 g măsline verzi tăiate mărunt, 2 bucăți de anșoa tăiate, 2 albușuri fierte și mărunțite, crutoane, 1/2 cană cu pătrunjel, zeama de la 1 lămâie.
Mod de preparare: ingredientele pentru umplutură se amestecă până ce se omogenizează. Se întind feliile de carne pe un tocător, se umplu cu mixtura de măsline și se rulează. Se prind cu o scobitoare. Într-o tigaie se topește untul și se adaugă usturoiul zdrobit. Se pun rulourile de carne și se prăjesc. Când sunt deja gata, se toarnă vinul și supa de pui, se condimentează cu sare și cu piper și se acoperă tigaia cu un capac. Se lasă la gătit timp de 30-40 de minute. La final, se servesc rulourile cu crutoane, toate stropite din abundență cu sos de vin.
Ingrediente: 3 căței de usturoi tăiați, 1/2 rădăcină de țelină tăiată, 1/2 ceapă uscată feliată mărunt, 1 ardei roșu chili tocat, 2 fire de ceapă verde tocată, 1/4 cană cu ulei de măsline, 2 bucăți de anșoa, 750 g calamari curățați și tăiați, 1/2 legătură de busuioc, 500 ml vin roșu, 750 g sos de tomate, 1/2 cană cu pătrunjel tocat, 1 lingură cu ulei de măsline, 150 g spaghete, sare, piper.
Mod de preparare: se încinge uleiul într-o cratiță și se adaugă usturoiul, țelina, ceapa uscată și cea verde, ardeiul chili și se amestecă. Se condimentează cu sare și cu piper și se sotează. Se adaugă anșoa și calamarii. Se lasă la foc timp de trei minute. Apoi se pune busuiocul, se toarnă vinul și pasta de tomate. Se amestecă bine, pentru a permite calamarilor să se omogenizeze împreună cu restul ingredientelor. Se acoperă cratița și se lasă la foc mic timp de 60 de minute, până ce calamarii sunt pătrunși, iar sosul s-a îngroșat. În paralel, se fierb spaghetele, se scurg de apă și se lasă la o parte. Într-o tigaie separată se pun puțin sos cu calamari, pătrunjel și ulei de măsline. Se adaugă 1/4 din spaghete și se amestecă bine. Se procedează la fel până se epuizează întreaga cantitate de calamari și cea de spaghete.
Ingrediente: 11 forme mici de silicon, 500 ml lapte, 500 ml smântână, 185 g zahăr nerafinat, 2 teci de vanilie, 5 foi de gelatină, 300 g zahăr nerafinat pentru caramel, 150 ml apă.
Mod de preparare: se încălzesc laptele, smântâna, 185 g zahăr și vanilia, fără a le aduce la punctul de fierbere, apoi se lasă să se răcească timp de trei-patru minute. Se scufundă gelatina în apă rece și se ţine până ce capătă consistența unui jeleu și se scurge restul de apă. Se adaugă gelatina la mixtura de lapte și se amestecă până ce se dizolvă, cu grijă, pentru a nu rămâne goluri. Se aşteaptă să se liniștească. În paralel, într-un vas se pun 300 g zahăr și se caramelizează, apoi se adaugă 150 ml apă. Se lasă la răcit. Se toarnă două lingurițe cu caramel în fiecare formă de silicon, apoi se pune mixtura de lapte și gelatină cu atenție, să nu se formeze bule de aer. Se dau formele la frigider peste noapte, apoi se scoate Panna cotta din fiecare formă și se servește cu fructe proaspete și cu sirop de caramel.
Rețetele nutriționistei Zoe Bingley-Pullin
Ingrediente: 1 chiflă din făină integrală, 2 bucăți de tofu marinat, 1/2 cană cu pesmet din făină integrală, 1 praf de fulgi de chili, 1 lingură cu semințe de susan albe și negre, 1 ou bătut spumă, 1 sfeclă mică rasă, 1 morcov ras, 1 lingură cu ghimbir ras, 1 lingură cu coriandru ras, 1 lingură cu tahini, 1 lingură cu apă, 1/2 lingură cu suc de lămâie, 1 cățel de usturoi strivit, 1 lingură cu miere, sare, piper, 2 linguri cu ulei de măsline.
Mod de preparare: într-un bol se amestecă pesmetul, chili și semințele de susan. Se scufundă fiecare bucată de tofu în oul bătut și apoi în mixtura de pesmet. Se încinge uleiul într-o tigaie medie, se prăjește tofu pe fiecare parte până ce devine crocant, apoi se pune pe un șervet din hârtie pentru a se absorbi surplusul de ulei. Într-un alt bol se amestecă morcovul, ghimbirul, sfecla și coriandrul. Se pun la blender tahini, apa, sucul de lămâie, usturoiul și mierea și se condimentează cu sare și cu piper. Apoi mixtura din blender se varsă peste amestecul de morcov și se omogenizează. Se umple chifla cu bucățile de tofu, între care se pune salata cu morcov și tahini.
Ingrediente: 8 ciuperci chinezești tăiate în sferturi, 4 căni cu supă de pui, 2 căței de usturoi striviți, 1 tulpină de lemongrass mărunțită, 1 lingură cu ghimbir ras, 1 lingură cu coriandru tocat, 1 lingură cu oțet de orez, 12 creveți, 4 fire de ceapă verde mărunțite, sare, chili.
Mod de preparare: se pun ciupercile în apă fiartă și se lasă la rehidratat timp de 35 de minute. Apoi se scurge apa, care poate fi folosită în loc de supă de pui. Într-un bol se amestecă creveții, coriandrul, ghimbirul, lemongrass, jumătate din cantitatea de usturoi și sarea. Într-o oală se pun usturoiul rămas, oțetul de orez, ciupercile, chili, ceapa verde, supa de pui sau apa de la ciuperci și se fierb. Deasupra, într-un vas termorezistent, se pune amestecul de creveți, care se lasă la abur timp de zece minute, până ce aceștia se înmoaie. La final, se pun împreună cele două amestecuri și se servește supa garnisită cu coriandru proaspăt tocat și cu ceapă verde.
Ingrediente. Pentru souvlaki: 400 g carne de miel feliată, 1 praf de fulgi de chili, 1 lingură cu oregano, 2 căței de usturoi striviți, 1/2 cană cu măsline kalamata fără sâmburi, zeama de la 1 lămâie, 1/4 cană cu ulei de măsline, 4 lipii, sos tzatziki. Pentru salata grecească: 2 roșii tăiate, 1 castravete feliat, 1/2 ceapă tăiată rondele, 1 ardei gras roșu tăiat, 2 linguri cu măsline kalamata mărunțite, 3 linguri cu brânză feta, 1 cană cu frunze de salată, 2 linguri cu oregano tocat. Pentru dressing: 2 linguri cu sare, 1 lingură cu piper negru măcinat, sucul de la 1/2 lămâie, 1 lingură cu ulei de măsline.
Mod de preparare: 1/4 cană cu ulei de măsline, oregano, chili, usturoiul, 1/2 cană cu măsline și zeama de lămâie se mixează în blender bine, apoi se marinează carnea de miel în această compoziție. După ce stă două-trei ore în soluția cu oregano, se prăjesc bucățile de carne pe fiecare parte, apoi se scot pe o farfurie. Pentru a obține salata, se amestecă ingredientele într-un vas și se stropesc cu dressing. Souvlaki se servește într-o lipie, alături de salată grecească cu dressing și de sosul tzatziki.
Ingrediente: 4 bucăți de biban, 2 ouă bătute ușor, 2 căni cu pesmet din făină integrală, 1/2 cană cu macadamia, 2 linguri cu coajă de limetă, 1 cățel de usturoi ras, 1/2 legătură de pătrunjel, 1/2 legătură de morcovi baby, 1 lingură cu ghimbir ras, 1 lingură cu miere, 2 linguri cu ulei de măsline.
Mod de preparare: într-o tigaie se încinge o lingură cu ulei de măsline, se pun morcovii întregi, curățați, se adaugă mierea și ghimbirul și se sotează timp de 10-12 minute. Apoi se scot pe o farfurie. Se macină macadamia, usturoiul și coaja de lămâie și se combină cu pesmetul. Se trece fiecare bucată de biban prin ouăle bătute și apoi prin mixtura de pesmet. Se prăjește peștele timp de două minute pe fiecare parte într-o lingură cu ulei de măsline și se servește cu garnitură de morcovi și presărat cu pătrunjel mărunțit.
Ingrediente: 1 cană cu ulei de nucă de cocos extravirgin, 1 cană cu cacao pudră, 3 linguri cu miere, 1 lingură cu extract de vanilie, 1/3 cană cu goji, 1/3 cană cu fulgi de migdale, 1/3 cană cu semințe de floarea-soarelui, 1 praf de scorțișoară, 1 praf de ghimbir.
Mod de preparare: într-un vas, la foc mic, se topește uleiul de nucă de cocos. Se ia de pe foc și se adaugă cacaua, mierea, scorțișoara, ghimbirul, vanilia și se amestecă bine. Se presară goji, migdalele și semințele de floarea-soarelui. Se amestecă din nou. Se pune compoziția în forme și se dă la frigider pentru una-două ore.