de Cristina Tache
În toată lumea creştină, mielul este simbolul lui Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru păcatele lumii. Creştinii mănâncă la masa de Paşte preparate din carne de miel, această tradiţie fiind prezentă în majoritatea ţărilor europene. Pentru o masă îmbelşugată, vă propunem câteva reţete delicioase.
Miel la proţap (reţetă grecească)
Ingrediente: un miel întreg de 11 kg, ulei de măsline, suc de lămâie, sare de mare, piper, oregano, usturoi.
Mod de preparare: se aprinde focul cu două ore înainte de pregătirea mielului. Proţapul trebuie să fie cu 30 cm mai lung decât mielul, pentru a se păstra o distanţă de 15 cm la ambele capete. Mielul se străpunge printre picioarele din spate în stomac, iar proţapul trebuie să iasă pe gură. Se leagă picioarele din faţă şi din spate, se prinde şi de mijloc, pentru a nu cădea când este întors. Se unge cu suc de lămâie şi oregano din belşug. Se roteşte cu atenţie la început, pentru a nu se arde. După ce se rumeneşte puţin se unge cu ulei de măsline din când în când, la diferenţă de 15 minute. Timpul de gătit depinde de dimensiunile mielului. Când este gata, trebuie să fie bine rumenit şi să aibă o culoare auriu-maronie.
Drob în aluat
Ingrediente: pentru umplutură: 500 g măruntaie de miel, o lingură cu smântână, două ouă, puţin lapte, o felie de pâine, mărar, pătrunjel, o legătură de ceapă verde, sare şi piper. Pentru aluat: 150 g făină, un ou, unt pentru uns tava.
Mod de preparare: se face un aluat din ou şi făină, se întinde o foaie ca pentru tăiţei şi se pune într-o formă unsă cu unt, astfel încât foaia să depăşească puţin marginile formei. Umplutura se pregăteşte astfel: se pun măruntaiele la fiert, apoi se lasă la răcit şi se toacă prin maşina de tocat carne. Se adaugă ouăle, smântâna, felia de pâine înmuiată în lapte şi stoarsă, sarea şi piperul. Se toacă ceapa, pătrunjelul şi mărarul şi se adaugă în compoziţie. Se amestecă bine, se pune umplutura în forma pregătită anterior, se întorc marginile de aluat şi se împachetează compoziţia. Se unge cu ou bătut şi se dă la cuptor. Se serveşte ca aperitiv cu tot felul de sosuri sau ca fel de mâncare separat, alături de diverse salate.
Stufat de miel cu ceapă şi usturoi
Ingrediente: un kilogram de carne de miel, 20 fire de ceapă verde, 20 fire de usturoi verde, o lingură cu făină, două linguri cu bulion, două linguri cu oţet, două linguri cu grăsime, o legătură de leurdă, leuştean, sare după gust.
Mod de preparare: ceapa şi usturoiul se fac colăcei sau se taie în bucăţi, se fierb şi se adaugă peste carnea care a fost înăbuşită în grăsime. Se pune zeama în care au fiert ceapa şi usturoiul şi se lasă să mai fiarbă. La sfârşit se adaugă bulionul sau roşiile, făina desfăcută în apă rece şi se acreşte după gust cu oţet. După ce se ia cratiţa de pe foc se adaugă leuşteanul şi leurda foarte fin tocate, se acoperă cu un capac şi se lasă aşa timp de zece minute.
Miel la tavă cu cartofi (reţetă spaniolă)
Ingrediente: o jumătate de miel mic (maximum cinci kilograme), 200 g untură topită sau ulei, sare după gust.
Mod de preparare: într-o tigaie mică se pune untura la topit sau uleiul la încins. Se clătesc bucăţile de miel foarte bine în apă rece şi se îndepărtează cu un cuţit grăsimea în exces. Apoi se aşază bucăţile de miel în tava de cuptor, după ce, în prealabil, au fost sărate pe ambele părţi şi unse cu puţină untură topită. Se lasă la rumenit, stropindu-le din când în când cu untură încinsă, până capătă o crustă aurie la exterior şi carnea este fragedă la interior. Se serveşte cu cartofi la cuptor, preparaţi astfel: se curăţă câţiva cartofi de dimensiune mică şi se taie în jumătăţi. Se pun cartofii în tava în care este mielul, în jurul cărnii şi se stropesc cu untura încinsă din tavă.
Grătar de miel marinat în sos de iaurt
Ingrediente: două kilograme pulpă de miel, 250 g iaurt, trei lămâi, o legătură de rozmarin proaspăt sau trei linguriţe cu frunze uscate de rozmarin, două linguri cu ulei de măsline, şase căţei de usturoi, două linguriţe cu sare, o linguriţă cu piper măcinat.
Mod de preparare: se curăţă usturoiul şi se pisează cu sare. Se pun şi frunzele de rozmarin şi se mai pisează puţin, pentru a se sfărâma rozmarinul şi a permite uleiului aromat să iasă în sos. Se adaugă uleiul de măsline, piperul măcinat, iaurtul şi sucul de lămâie. Carnea de miel se crestează cu un cuţit şi se aşază într-o cratiţă. Peste carnea de miel se toarnă sosul pregătit anterior, având grijă să fie bine unsă, inclusiv în crestături. Se acoperă şi se dă la frigider. Se răsuceşte din când în când, astfel încât carnea de miel să se marineze uniform în sos. Se scoate carnea din frigider, se lasă să ajungă la temperatura camerei. Între timp se pregăteşte grătarul, se încinge şi se unge cu o bucată de slănină. Se scoate carnea de miel din marinată, se şterge, se condimentează cu sare şi piper şi se pune pe grătar. Se lasă cam un sfert de oră pe fiecare parte. Carnea se lasă la marinat cel puţin 12 ore. Se serveşte cu garnitură de salată din ceapă verde, salată verde şi ridichi.