de Cătălina Tăgârță
Menținerea unei balanțe perfecte între minte sănătoasă și corp sănătos ar trebui să devină o prioritate pentru toată lumea. Asta presupune mișcare efectuată zilnic, alimentație sănătoasă și gândire pozitivă. Terapeutul Marius Vornicescu (foto) este dovada vie că se poate. În urmă cu 20 de ani a renunțat complet la carne și s-a apucat de yoga. Prezentator al emisiunii „Știința sacră”, ce se difuzează sâmbăta, de la ora 16:00, la postul 6TV, în timpul săptămânii specialistul predă cursuri de yoga și reiki. În plus, datorită celei mai recente cărți pe care a scris-o anul acesta, „Vegetarianul - povestea ta”, numele său a răsunat puternic peste hotare. Iată ce a povestit pentru cititorii revistei „Taifasuri” despre aceasta și despre stilul său de viață.
„Oamenii nu vor să renunțe, nu că nu pot”
- Marius, mesajul pe care îl transmiți prin intermediul celei mai recente cărți pe care ai publicat-o este atât de puternic și de emoționant, încât presa internațională a relatat despre „Vegetarianul - povestea ta”...
- Cartea este o prezentare a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Am scris-o cu scopul de a le oferi oamenilor acces la informație, pentru că, deși suntem în secolul al XXI-lea, omul se plânge că „nu a știut”. Eu nu am obligat pe nimeni să renunțe la niciun stil de viață. Îmi exprim punctul de vedere, apoi fiecare este liber să facă ce vrea. Și dacă eu demonstrez de 20 de ani că se poate fără carne, că particip la maratoane, parcurg zilnic 15-20 de kilometri cu bicicleta, fac yoga, mănânc o dată sau de două ori pe zi, sunt perfect sănătos și îmi găsesc energia în toate activitățile care îmi plac, înseamnă că se poate. Oamenii nu vor să renunțe la carne, nu că nu pot. Iar afirmațiile de genul „nu am energie” sunt o prostie. Să ne gândim că vaca e vegetariană, la fel și elefantul. Vegetarianismul este marele trend la ora actuală în toată lumea. Sunt un miliard de vegetarieni pe Pământ, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă pentru industria cărnii. Numai în India sunt peste cinci sute de milioane, și numărul este în creștere.
„Sunt mii de sportivi vegani care au doborât recorduri mondiale”
- La tine în familie cum stau lucrurile? Presupun că ați renunțat cu toții la carne...
- Da. La mine toată familia e vegetariană. Nepoții mei au peste 1,90 metri înălțime, sunt olimpici, forțoși, sănătoși, iar ca ei sunt mulți copii în România. De regulă, copiii care merg la fast-food fac asta pentru că așa au văzut la părinți, ei i-au dus acolo și sunt cei care le ghidează direcția.
- Cum reacționează oamenii când află că ești vegetarian?
- Unii conștientizează că e bine, alții nu. Sunt întrebat adesea: „Păi, și ce mănânci?”. Și atunci le răspund, la rândul meu: „Înainte să apară pe piață toate aceste prostii, ce mâncam cu toții?” sau „Am de ales între patru-cinci sortimente de carne și câteva sute de fructe, legume și mirodenii, chiar am de unde alege”. La nivel mondial sunt mii de sportivi vegetarieni care au doborât recorduri mondiale.
„Trăim într-o societate care se presupune că a evoluat”
- Într-adevăr, iar la finalul cărții chiar ai dat exemple de personalități din întreaga lume - sportivi, actori, cântăreți, inventatori - care nu consumau carne. Însă întrebarea pe care și-o vor pune cititorii este: cum faci să renunți?
- Sunt de părere că orice învăț are și dezvăț. Eu am trecut de faza în care încercam să conving. Ca să poată renunța complet la consumul de carne, este important ca omul să se convingă singur de importanța renunțării la acest stil de viață. Să luăm un exemplu simplu: în România, jumătate de an este post. Asta nu e deloc întâmplător, posturile au un rol important.
- Sunt convinsă că în drumul tău mai apar și cârcotași...
- Desigur, dar le demontez repede ideile, fiindcă nu au argumente medicale, morale, de niciun fel. Cârcotașii merg doar pe ideea că „așa cred eu”. Sau mai zic unii: „Da, dar în preistorie omul a fost vânător”. Ok, atunci mergi în preistorie și aleargă după dinozauri și urși! Te simți în stare? Și apoi stai să aprinzi iarna focul cu pietre. S-ar putea să renunți și să te orientezi rapid către scoarță de copac. Trăim într-o societate care se presupune că a evoluat. În secolul al XXI-lea putem mânca orice legume, fructe și mirodenii dorim noi. Totul se află la supermarketul situat la 200 de metri distanță de casă. De acest privilegiu nu s-au bucurat nici măcar împărații în urmă cu 100 de ani. Iar acum un om de rând are acces la atât de multe informații... Doar dacă vrea el. Și mă bucur enorm că de la an la an din ce în ce mai multă lume renunță la carne!
„Ne mai mirăm că devenim agresivi, nervoși”
- Cât de influențabile pot fi transformările celor din jur?
- Când știi că un prieten are 120 de kilograme și este dependent de pastile, iar după doi ani, când te vezi cu el, observi că arată super, e energic, a renunțat la pastile și e supersănătos, începi să îți pui semne de întrebare... Dar toate acestea nu le obții doar prin alimentație sau doar prin sport, ci trebuie să adopți un stil de viață ordonat și echilibrat pe toate planurile. Cei care se transformă vin și la sală, la cursurile de yoga, învață tehnici de respirație, lucrează zilnic acasă, și rezultatele se văd în timp.
- Este adevărat că persoanele care consumă carne preiau energia animalului pe care l-au mâncat?
- Desigur. Să pornim însă de la ceva mai aproape de om... Se știe că cei care au avut parte de un transplant de organ au preluat emoții și trăiri de la cel care a murit. Ei bine... așa se întâmplă și cu informația celulară preluată din carnea animalelor. Noi considerăm animalele inferioare, dar nu e așa. Cine ne-a creat și-a propus ca speciile să se perpetueze și să se păstreze. Dar dacă tu aduci zilnic informație celulară prin acea carne în corpul tău, nu faci altceva decât să suprapui informația celulară din cele două tipuri de carne, deci de la om și de la porc. Și-apoi ne mai mirăm că devenim agresivi, nervoși?! Un vegetarian nu ar pleca niciodată la război, nu ar ucide nici măcar un șoricel!
„Chiar dacă poate părea dur, asta-i realitatea în care trăim“
- Ce le mai poți spune cititorilor despre cartea ta cea nouă?
- Cartea a fost făcută sub formă de poveste. Ea în sine este o poveste. Am pus o tonă de argumente despre nocivitatea consumului de carne și lipsa de moralitate a omului care după ce pleacă de la o demonstrație cu „Opriți tăierea animalelor!” se duce acasă și mănâncă un pui sau un porc. Și am pus toate aceste elemente sub formă de roman, tocmai ca să fie mai ușor de citit și să aibă o anumită fluiditate. Este primul roman din România pe tema vegetarienilor și cred că printre puținele din lume. Sper să fac și un film pe tema asta, din care omul să rămână cu ceva idei și să putem participa cu el și la festivaluri de film. Chiar dacă poate părea dur, asta-i realitatea în care trăim cu toții. Majoritatea alege să nu o vadă, de cele mai multe ori în mod conștient. Oamenii consideră animalele inferioare lor fiindcă nu gândesc, dar de multe ori filmulețele arată că acestea au conștiință și fac ceea ce oamenii nu mai fac. Trăirile personajelor din poveste sunt uluitoare, iar transformările din final pun cititorul pe gânduri, îl fac să reflecteze la viață și la tot ce înseamnă ea pentru toate ființele.