de Luana Mare şi Florica Pintea
Chiar dacă se împarte între concerte şi şcoala de talente pe care o patronează, Lavinia Pârva găseşte timp şi pentru bucătărie. Spune că sunt anumite evenimente din viaţa sa şi a lui Ştefan Bănică jr pe care le marchează şi cu bucate delicioase preparate ca la mama acasă. „Îmi place să gătesc, am învăţat de la mama, dar recunosc că şi acum stau cu telefonul în mână atunci când fac mâncare. O sun şi-i cer sfaturi. S-a întâmplat ca, de un Crăciun, să-mi iasă sărmăluţele mai bune decât ale mamei. Norocul începătorului. De asemenea, fac o salată boeuf foarte bună şi o pregătesc întotdeauna numai eu de Sărbători aici, acasă, în familie. Fac sărmăluţe, salată boeuf, chem toţi prietenii şi sunt foarte mândră de ceea ce-mi iese. Mai gătesc atunci când am timp şi am câteva reţete pe care le recomand cu drag”, spune cântăreaţa.
„Fac salată de boeuf... fără boeuf”
- Foloseşti reţeta clasică sau improvizezi la prepararea salatei de boeuf?
- Am adaptat reţeta pentru salata de boeuf după gusturile noastre, ale mele şi ale lui Ştefan. E puţin diferită de reţeta clasică, în sensul că nu folosesc mazăre şi păstârnac sau ţelină. De asemena, nu pun carne de vită. Numele de salată de boeuf vine din limba franceză şi se traduce salată cu carne de vită. Eu folosesc carne de pui sau de curcan. Ingrediente: 2-3 cartofi și 2 morcovi care au fiert în supă de pui, 100 g carne de pui fiartă în supă, 3 castraveți în saramură, gogoșari, sare și piper. Fierb carnea de pui sau de curcan, o tai apoi cubuleţe. În aceeaşi supă fierb legumele, le scot, le las să se răcească, apoi le toc mărunt. Storc castraveţii de zeamă şi îi tai cubuleţe. Amestec totul, pun sare, piper şi adaug maioneza. Întotdeauna fac maioneza de mână, niciodată nu am tăiat-o. Reţeta e simplă: un ou, ulei, muştar, puţină lămâie şi puţin iaurt. Se freacă într-o singură direcţie. Încă de când eram copil, mama mă ruga pe mine să fac maioneza. Se ornează după simţul estetic al fiecăruia. Cu sau fără maioneză deasupra, cu sau fără gogoşar, pătrunjel, măsline, felii de castravete etc.
„Fasolea verde cu smântână e o mâncare din zona mea natală”
- Ce altă reţetă preferată mai recomanzi?
- O altă mâncare preferată este o tocăniţă de fasole verde cu smântână. Este un preparat din zona mea natală, de la Timişoara, iar eu am adaptat reţeta după gusturile mele. Se prepară aşa: se taie o ceapă, se căleşte în puţin ulei, se adaugă piept de pui după ce a fost fiert, apoi fasolea verde fiartă. Se pun condimente după gust, mărar mult, smântână, apă cu făină ca să se îngroaşe sosul, şi gata! Este o tocăniţă dulce de fasole verde cu sos alb, care se prepară foarte repede şi este foarte bună.
„Umm Ali este o budincă egipteană delicioasă şi uşor de preparat”
- Ai un desert preferat?
- Budinca Umm Ali este o reţetă egipteană şi are o poveste foarte interesantă. Umm Ali se traduce „mama lui Ali”, şi există o legendă care spune că un sultan ar fi mers prin deşert până când a ajuns, obosit şi înfometat, într-un mic sat. Localnicii au chemat-o pe mama lui Ali, care era cea mai pricepută bucătăreasă, să pregătească ceva demn de un sultan. Erau însă toţi foarte săraci, inclusiv mama lui Ali, aşa că în casă avea numai pâine veche, lapte şi fructe. Cu toate acestea, iscusita femeie a inventat această budincă de lapte care sultanului i s-a părut (şi chiar este) delicioasă. Mulţumit de primirea făcută şi de bucatele pregătite, sultanul a decretat ca acest desert să poarte mereu numele mamei lui Ali. Este o budincă ce se prepară uşor, cu puţine ingrediente şi care este demnă de persoane cu gusturi rafinate.
- Unde ai descoperit acest desert?
- Într-o călătorie în Dubai, şi mi-a plăcut foarte mult. Am întrebat cum se prepară, iar când am venit în ţară am încercat şi eu reţeta şi mi-a ieşit din prima. Varianta mea a suferit câteva modificări faţă de legendara Umm Ali. Eu pun croasante în loc de pâine uscată, aşa cum se spune că ar fi preparat-o mama lui Ali. Ingredientele pe care le folosesc eu sunt următoarele: 400 g croasante, 4 căni cu lapte, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu stafide, 1/2 cană cu fulgi de migdale, 1/2 cană cu frişcă; 1 plic cu zahăr vanilat. Budinca se prepară în felul următor: croasantele se rup bucăţi şi se amestecă într-un vas termoizolant cu stafidele şi migdalele. Laptele se amestecă bine cu zahărul, cu vanilia şi cu frişca, se pune la foc mic până dă în clocot, apoi se toarnă în vasul cu croasante şi se lasă cinci-zece minute. Laptele trebuie să acopere croasantele. Se preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius. Se pune vasul termoizolant la cuptor şi se lasă timp de 30 de minute. Gata! Desertul Umm Ali poate fi servit cald sau rece şi este delicios!