de Cristina Tache
La sfârşit de primăvară vă propunem câteva reţete cu aromă mediteraneană. Răcoritoare şi pline de vitamine, aceste salate exotice vor încânta şi cele mai pretenţioase papile gustative. Pe lângă gustul desăvârşit, veţi obţine şi un aspect şic, ce le face potrivite pentru aniversări, sărbători sau alte evenimente importante. Iată, aşadar, salata de...Peşte cu citrice
Ingrediente: 600 g file de peşte alb fără piele, o ceaşcă de frunze de pătrunjel, 80 g salată creaţă, sucul şi coaja de la o portocală, sucul şi coaja de la o lămâie, o lingură cu ulei de măsline, două linguri cu oţet de vin roşu, o linguriţă cu muştar Dijon, o ceapă roşie tăiată fin, două linguri cu capere la borcan, scurse şi uscate, patru felii de pâine de secară toast.
Mod de preparare: se încing două linguriţe cu ulei într-o tigaie de teflon, la foc mediu. Se adaugă peştele, se asezonează cu sare şi piper şi se lasă pe foc trei-patru minute, până devine auriu. Apoi se întoarce pe cealaltă parte, se adaugă oţet şi 250 ml de apă fierbinte. Se mai lasă trei-patru minute pe foc, până se pătrunde bine. Când peştele este gata se transferă pe un platou. Într-un bol mare se amestecă uleiul rămas, coaja de lămâie şi cea de portocală, sucul de la citrice şi muştarul. Se asezonează cu sare şi piper şi se adaugă restul ingredientelor tăiate. Se amestecă uşor, iar deasupra se aşază peştele.
Pui cu rodii
Ingrediente: 150 g piept de pui afumat, o sfeclă fiartă, patru ouă fierte, patru cartofi fierţi, două pahare cu maioneză, o rodie coaptă.
Mod de preparare: pieptul de pui, cartofii, sfecla şi ouăle se taie în cubuleţe ca pentru salata boeuf. Nucile se mărunţesc. Pe un platou se pune în mijloc un pahar, se aşază legumele în straturi, intercalate cu câte un strat subţire de maioneză. La final, pe ultimul strat de maioneză se presară boabele de rodie.
Dovlecei cu vinete
Ingrediente: un dovlecel, o vânătă, câteva frunze de salată verde, două-trei roşii, doi castraveţi, doi-trei căţei de usturoi, ulei de măsline, ulei pentru prăjit, sare, piper măcinat.
Mod de preparare: dovleceii şi vinetele se taie rondele şi se prăjesc în ulei. Se alege o salatieră potrivită, se aşază frunzele de salată verde pe fundul vasului, se adaugă roşiile, castraveţii, dovleceii şi vinetele prăjite, usturoiul tocat mărunt, sare şi piper. Se amestecă bine, cu grijă, să nu se sfărâme legumele. Salata se lasă la rece cel puţin o jumătate de oră, ca să se combine aromele. Uleiul de măsline se adaugă înainte de servire.
Avocado
Ingrediente: trei cartofi, trei ouă fierte tari, un avocado, un măr curăţat de coajă şi tăiat cubuleţe, un kiwi tăiat rondele, o portocală tăiată cubuleţe, 100 g jambon fiert, tăiat cubuleţe, 100 g brânză, tăiată mărunt, sare şi piper după gust.
Pentru maioneză: 500 ml ulei, trei gălbenuşuri, două linguriţe cu zeamă de lămâie, sare.
Mod de preparare: cartofii se spală şi se pun la fiert în apă cu sare. Apoi se scurg, se lasă la răcit, se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Două dintre ouăle fierte se taie cubuleţe, iar al treilea se dă prin răzătoare. Separat se prepară maioneza. Se amestecă sarea şi zeama de lămâie cu gălbenuşurile şi se adaugă câte puţin ulei, amestecând continuu. Se amestecă astfel cartofii, ouăle, avocado, mărul, jambonul şi brânza. Se adaugă maioneza, se omogenizează uşor şi se aranjează pe un platou. Deasupra se presară oul dat prin răzătoare şi se decorează cu feliile de kiwi şi de portocală. Maioneza se poate înlocui cu iaurt, pentru a obţine o salată mai uşoară.
Papaya verde
Ingrediente: un fruct de papaya verde, doi morcovi, o legătură de coriandru verde, două linguri cu sos pentru peşte, doi ardei iuţi roşii, un căţel de usturoi, o lămâie verde, o lingură cu zahăr de palmier (sau zahăr brun), 50 g de alune de pământ nesărate.
Mod de preparare: papaya şi morcovii se curăţă de coajă şi se taie în fâşii foarte subţiri. Alunele se rumenesc într-o tigaie încinsă, fără grăsime (după ce devin crocante se scot din tigaie, ca să nu se ardă). Coriandrul se toacă mărunt, iar usturoiul se pisează. Se amestecă bine sosul pentru peşte, zahărul, usturoiul, ardeiul iute tocat mărunt (fără seminţe) şi zeama de la lămâia verde. Dacă vreţi un sos mai iute adăugaţi şi seminţele de la ardei. Într-un castron se pun papaya, morcovul şi coriandrul şi se amestecă împreună cu sosul preparat. Înainte de servire se pun alunele peste salată, întregi sau mărunţite.