de Gabriela Militaru şi Adrian Barna
Bucătarul britanic Hugh Fearnley-Whittingstall și colegul său australian Paul West au pus la cale o aventură inedită: o gospodărie sustenabilă, în New South Wales. Experiența lor a fost detaliată la TV Paprika, în emisiunea „River Cottage Australia”, și ne-a arătat cum este să te rupi de lume timp de mai mulți ani și să gătești sănătos. Cât despre rețete, acestea sunt, după cum veți vedea, delicioase!
Tacos cu crap
Ingrediente. Pentru tortilla: 3 cești cu făină, 1 lingură cu sare, 1 lingură cu praf de copt, 1/2 cană cu ulei de avocado, 1 cană cu apă caldă. Pentru crap: 50 g unt, 1 ceapă tocată, 1 morcov tocat, 4 tulpini de țelină tocate, 1 praf de piper, 2 frunze de dafin, 1 l apă, 500 ml vin alb, 1,2 kg crap fără piele și tăiat în bucăți. Pentru salsa de porumb: 4 porumbi dulci, 1 ceapă roșie tăiată cubulețe, 1 legătură de coriandru, 1 ardei iute, zdrobit, 1 lingură cu ulei de avocado. Pentru salată: 1 varză roșie mică tăiată felii subțiri, 1/2 varză verde tăiată subțire, 2 lingurițe cu oțet de cidru de mere, 2 linguri cu ulei de măsline. Pentru sosul de usturoi: 3 gălbenușuri, 1 lingură cu oțet, 1 lingură cu muștar Dijon, 300 ml ulei de tărâțe de orez, 2 căței de usturoi.
Mod de preparare. Pentru tortilla: se amestecă făina, sarea și praful de copt într-un vas mare. Se adaugă ulei de avocado și apa și se amestecă până se omogenizează. Apoi se frământă până când aluatul este neted și se lasă deoparte, să se odihnească timp de 15 minute. După ce aluatul de tortilla s-a odihnit, se împarte în 20 de porțiuni egale. Pe o suprafață pe care se presară făină se face din fiecare parte o bilă care mai apoi se aplatizează într-un cerc cu diametrul de 12 cm. Apoi se încălzește o tigaie la foc mediu și se pun pe rând foile de tortilla, până ce devin aurii. Apoi se scot și se lasă la răcit. Pentru crap: se topește untul într-o tigaie de dimensiuni medii. Se sotează ceapa, morcovul și țelina până când se înmoaie. Se adaugă piperul, frunzele de dafin, apa și vinul și se lasă la fiert 15 minute, pentru a infuza aromele. Apoi se pun bucățile de crap și se lasă timp de cinci minute. Se scot și se îndepărtează oasele. Pentru salsa: se sotează boabele de porumb dulce timp de cinci-zece minute. Se scot apoi din tigaie și se transferă într-un vas, împreună cu restul ingredientelor de salsa. Pentru sosul de usturoi: se pun gălbenușurile, oțetul, usturoiul pisat și muștarul într-un castron și se amestecă. Se toarnă treptat uleiul, până când se obține o maioneză groasă. Pentru salată: se amestecă toate ingredientele tăiate subțire și se adaugă sosul de usturoi. La momentul asamblării se pune o cantitate mică de salată pe foaia de tortilla, apoi, crapul și salsa.
Rață coaptă cu sos de marmeladă
Ingrediente: 1 rață întreagă, ulei de măsline, 2 căței de usturoi, 2 frunze de rozmarin, 1 lămâie tăiată, 2 portocale tăiate, 200 g marmeladă portocalie, 1 conopidă desfăcută în buchețele mici, 1/2 nap, sare și piper.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Se lasă rața la frigider peste noapte, pentru ca pielea să fie cât mai uscată, ceea ce va face ca atunci când va fi gătită să devină crocantă. La momentul preparării se tamponează rața cu un prosop de hârtie, apoi se stropește cu ulei de măsline și se condimentează cu sare și cu piper. Se umple cu usturoi mărunțit, rozmarin, lămâie și portocale tăiate felii. Se pune pasărea într-o tavă și se dă la cuptor timp de două ore, până ce carnea devine fragedă. După aceea se crește temperatura la 220 de grade Celsius și se mai lasă zece minute, până ce pielea devine crocantă. În paralel, într-un bol se încălzește marmelada, pentru a fi mai ușor de folosit la glazurare. Când rața este gata se acoperă cu marmelada călduță și se dă din nou la cuptor cinci minute, pentru ca marmelada să se caramelizeze. Între timp se încinge puțin ulei de măsline într-o tigaie și se sotează buchețelele de conopidă, apoi se adaugă napii și se mai lasă două minute. Se taie rața felii, se asezonează cu garnitura de conopidă și napi și se stropește cu marmeladă fierbinte.
Salată de tofu cu susan
Ingrediente. Pentru tofu: 900 g tofu tăiat felii, 6 ouă, 1 și 1/2 căni cu pâine fărâmițată, 1 cană cu semințe de susan alb, 1/2 ceșcuță cu semințe de susan negru, sare, ulei vegetal pentru prăjit. Pentru dressing: 1 ceșcuță cu tahini, 1/2 ceșcuță cu apă, 2 lingurițe cu sos de soia, 3 lin- guri cu miere, 1/2 lingură cu oțet de cidru de mere, 3 linguri cu ulei de susan. Pentru salata de legume: 4 tulpini de sparanghel, 2 morcovi olandezi, 1 kg fasole verde, 6 sfecle roșii mici tăiate cubulețe, ulei vegetal.
Mod de preparare. Pentru tofu: se bat ouăle într-un vas mic. Separat se amestecă pâinea fărâmițată cu semințele de susan. Se scufundă feliile de tofu în mixtura de ouă, apoi se trec prin amestecul de pâine și susan. Se condimentează cu sare după gust. După aceea se prăjesc într-o tigaie unsă cu ulei, câte două minute pe fiecare parte. Pentru dressing: se amestecă bine ingredientele și se lasă la liniștit. Pentru salata de legume: se sotează sparanghelul, se adaugă morcovii, fasolea și sfecla și se amestecă timp de câteva minute, acoperind tigaia, pentru a se înmuia legumele. Se scot apoi într-un vas și se amestecă bine cu dressingul. Se servește tofu cu salata alături de garnitură din orez brun.
Cartofi gratinați cu Capocollo și rozmarin
Ingrediente: 150 ml lapte, 350 g smântână, 4 legături de rozmarin, 2 căpățâni de usturoi, 2 frunze de dafin, 1/2 ceapă, 600 g cartofi roșii, 200 g șuncă Capocollo (sau orice altă șuncă afumată de porc), 20 g parmezan, 1 legătură de oregano.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-o tigaie se fierb la foc mic laptele, smântâna, rozmarinul, usturoiul, frunzele de dafin 15 minute. În paralel se unge o caserolă termorezistentă cu unt. Se taie cartofii rondele și se așază pe fundul acesteia, într-un singur rând. Se adaugă apoi un rând de rondele de ceapă și se alternează cu cartofi și iar ceapă până ce se umple vasul. Peste cartofi și ceapă se varsă mixtura de lapte și smântână. Se acoperă cu folie de staniol și se bagă la cuptor o oră. La final se așază feliile de șuncă deasupra și se presară parmezanul ras, împreună cu oregano mărunțit. Se dă din nou la cuptor pentru zece minute.
Prăjitură cu portocale și alune
Ingrediente: 440 g zahăr, 250 ml apă, 6 portocale tăiate rondele, 400 g alune prăjite și descojite, 400 g unt nesărat, 400 g zahăr pudră, 8 ouă, 1 cană cu făină, frișcă.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius. Se unge cu ulei și apoi se presară puțină făină într-o tavă potrivită. În paralel se pun apa și zahărul într-un vas încins la foc mic și se amestecă până ce zahărul se topește. Se așază apoi un strat de rondele de portocală, care se acoperă cu o folie alimentară de aluminiu și se dă la cuptor timp de 15 minute, până ce se înmoaie, fără ca sucul să se caramelizeze. În acest timp se râșnesc alunele până capătă aspectul pesmetului. Într-un mixer se amestecă untul și zahărul pudră, apoi se adaugă ouăle, alunele mărunțite și făina. Se scurge sucul de la portocalele din vas și se pune deoparte, se așază rondelele de portocală în tava unsă și se toarnă peste ele mixtura de ouă și alune. Se dă tava la cuptor pentru 40 de minute. Când este gata se scoate și se lasă să se liniștească pentru zece minute. Apoi se răstoarnă pe un platou în așa fel încât stratul de portocale să fie deasupra. Se îndepărtează feliile de fruct, se însiropează cu sucul de portocale rămas și se acoperă cu un strat de frișcă.