de Gabriela Militaru şi Florica Pintea
Adrian Richardson și-a luat permisul de pilotaj la 16 ani și se pregătea să urmeze cariera tatălui său, când moștenirea ereditară a hotărât să sară o generație și să-l orienteze pe tânărul australian către pasiunea bunicului său: gătitul. De atunci, Adrian este un nelipsit al show-rilor de televiziune cu tematică gastronomică și autor a două ghiduri de gătit sănătos.
Supă italienească de pui cu parmezan
Ingrediente: 1 şi 1/2 kg carne de pui (pulpe și piept), 2 morcovi mari tăiați în bucăți mari, 3 tije de țelină tăiate în bucăți mari, 2 roșii înjumătățite, 2 cepe mari înjumătățite, 10 căței de usturoi înjumătățiți, 2 frunze de dafin, 4 frunze de cimbru, 5 tulpini de pătrunjel mărunțite, 1 lingură cu sare, 1 linguriţă cu piper negru măcinat, 1/2 cană cu orez, 2 ouă bătute ușor, sucul de la 1 lămâie, 1/2 ceșcuţă cu pătrunjel tocat, 1/2 cană cu parmezan ras.
Mod de preparare: într-un vas mic se fierbe orezul până se înmoaie. În paralel, se pune carnea de pui într-o oală mare și se acoperă cu apă, apoi se dă la foc mic și se culeg impuritățile care apar în timpul fierberii. Se adaugă legumele, usturoiul și verdețurile și se lasă oala pe foc timp de 45 de minute. La final, se strecoară supa de legume și carne. Când carnea s-a răcit, se desprinde de pe oase și se taie cubulețe. La fel se procedează și cu legumele. Apoi se pun din nou în supa în care au fiert, se adaugă orezul fiert și se dau din nou la foc mic. Într-un bol se bat ouăle și se pun sucul de lămâie și pătrunjelul. Se amestecă, iar întreaga compoziție se varsă în oala cu supă unde se amestecă ușor. După câteva minute se stinge focul și se presară parmezanul ras.
Ruladă de pui cu porc și stafide
Ingrediente: 1 piept de pui, 200 g carne de porc tocată, 50 g stafide, 1/4 linguriță cu nucșoară măcinată, 1/4 linguriță de cuișoare măcinate, 1 cățel de usturoi strivit, 1 lingură cu sos Worchester, 1/2 linguriță cu sos soia, 50 g măsline verzi, sare, piper, 1/4 linguriță de curry, 1/4 linguriță cu ghimbir măcinat.
Mod de preparare: se bate carnea de pui cu ciocanul de bucătărie până ce devine elastică și subțire. În paralel, într-un vas se pun carnea de porc tocată împreună cu usturoiul strivit, nucșoara, cuișoarele, ghimbirul, stafidele, măslinele fără sâmburi și tăiate mărunt, sosul de soia și sos Worchester. Se amestecă ingredientele în vas pentru ca apoi compoziția să se întindă peste pieptul de pui. Se rulează carnea de pui cu compoziția de carne de porc tocată în interior până ce rezultă o ruladă care se înfășoară cu o sfoară alimentară pentru a nu se desface. Se așază rulada într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu puțin ulei. Se lasă la cuptor până ce capătă aspect rumenit. După ce se scoate de la cuptor se lasă 20 de minute la liniștit pentru a nu se fărâmița atunci când este tăiată.
Ciolan afumat cu glazură de vin roșu și piure de fasole
Ingrediente. Pentru ciolanul afumat cu vin roşu şi portocală: ciolan afumat dezosat (1,6 kg), 1 ceapă, 1 morcov, 2 tije de țelină, 2 foi de dafin, 1 bețișor de scorțișoară, 4 căței de usturoi, coaja de la 1/2 portocală, 75 ml vin roșu, 50 g unt, 50 g zahăr brun, 1 linguriță cu coniac, piper negru măcinat. Pentru garnitura de fasole: 500 g fasole albă fiartă, 1 ceapă, 4 căței de usturoi, 60 g unt, 1/2 legătură de pătrunjel, sucul de la 1 lămâie, sare, piper negru măcinat.
Mod de preparare: se spală ciolanul și se pune într-o oală mare împreună cu ceapa, morcovul, tijele de țelină, foile de dafin, bețigașul de scorțișoară și usturoiul. Se acoperă cu apă fierbinte și se aduce la punctul de fierbere. Dacă este nevoie, se ia cu o spumieră spuma și alte impurități care se ridică la suprafață. Se dă focul mic și se lasă să fiarbă încet neacoperită timp de 90 de minute. În paralel, se pregătește garnitura de fasole albă: se încinge untul într-o tigaie și se sotează ceapa tăiată feliuțe și usturoiul strivit. Se adaugă fasolea fiartă din conservă și o cană cu supa rezultată din fierberea ciolanului și se lasă să fiarbă încet 15-20 de minute. După ce este gata, se lasă să se răcească puțin, apoi se pasează fasolea cu blenderul până ce se obține o pastă. Se adaugă puțină supă de la ciolan pentru ca piureul să fie păstos. Se pune sucul de lămâie, pătrunjelul verde tocat, sare și piperul măcinat și se omogenizează. Revenind la ciolan, se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Se scoate ciolanul din supă și se așază într-o tavă adâncă. Într-un ibric se fierbe vinul roșu cu zahărul brun și coaja de portocală nerasă. După ce vinul dă în clocot, se scoate coaja de portocală și se adaugă untul, coniacul și puțin piper negru măcinat. Se amestecă bine, apoi siropul rezultat se toarnă peste ciolan. După aceea, în tava în care se află ciolanul, se pune suficientă supă pentru a avea 2 cm de lichid astfel încât carnea să nu se lipească și să devină mai suculentă. Se dă tava la cuptor timp de 30 de minute.
Sang Choy chinezesc
Ingrediente: 1/4 linguriță cu ulei de susan, 1 linguriță cu ulei de măsline, 2 căței de usturoi tocați fin, 2 lingurițe cu ghimbir proaspăt ras, 1 ardei iute roșu tocat fin, 150 g bacon tăiat cubulețe, 100 g fasole verde fin feliate, 100 g ciuperci tăiate felii, 500 g carne de pui, 230 g castane fierte și uscate, tăiate felii, 1 usturoi arpagic tocat mărunt, 1/2 ciorchine de coriandru mărunțit, 1/2 ceapă tocată mărunt, 1 lingură cu sos de soia, 2 lingurițe cu sos chinezesc Hoisin, 1 foaie de salată de aisberg mare.
Mod de preparare: la foc mediu se încing uleiul de măsline și cel de susan într-o tigaie mare. Se pun la sotat timp de două minute usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute. Se adaugă baconul și se sotează și acesta încă trei minute. Apoi se pun fasolea verde și ciupercile și se amestecă bine cu restul ingredientelor timp de trei minute. Este acum rândul cărnii tocate să fie puse în tigaie și omogenizată cu restul compoziției pentru cinci minute. Spre final se pun castanele tăiate felii, arpagicul, coriandrul și ceapa și se lasă și ele la sotat două minute. Se toarnă cele două sosuri și se amestecă bine. Se servește compoziția pe o frunză de salată.
Tort Pina Colada
Ingrediente: 6 ouă, 550 g ananas,1 şi 1/2 cană cu făină, 2 şi 1/2 linguriță cu praf de copt, 1 şi 1/4 ceșcuţă cu zahăr, 1/4 ceşcuţă cu unt topit, 2 lingurițe cu extract de nucă de cocos, 1 linguriță cu extract de vanilie, 2 linguri cu cremă de nucă de cocos, 5 cești cu nucă de cocos deshidratată, 4 cești cu frișcă, 2 cești cu zahăr glazurat, 230 g cremă de brânză, 250 ml de smântână dulce.
Mod de preparare: se separă gălbenușurile de albușuri și se pun acestea din urmă într-un bol mare la temperatura camerei pentru 30 de minute. Între timp se scurge ananasul din conservă de sirop și se păstrează sucul obținut. Se bat spumă albușurile, apoi se adaugă zahărul și se amestecă până ce compoziția se întărește și capătă o culoare galben-lămâie. Se pun untul, crema de nucă de cocos, esența de vanilie și 1/2 cană cu sucul de la ananas. În paralel, într-un bol mic se combină făina și praful de copt cu extractul de nucă de cocos. Când s-au omogenizat, se pune compoziția pe bază de albușuri și se amestecă până ce se obține o cocă rezistentă. Se unge o tavă cu ulei și se presară puțină făină, apoi se transferă în ea blatul de tort spre a fi copt. Se dă tava la cuptorul încins la 175 de grade Celsius timp de 20 de minte. Când este gata, se scoate blatul din cuptor și se lasă să se răcească timp de zece minute. Cât blatul este la cuptor, într-un bol mare se bate smântâna până se întărește. În alt vas se bate crema de brânză, ananasul tăiat bucățele și zahărul glazurat până se obține o compoziție omogenă. Se adaugă frișca și se încorporează și smântana. Se acoperă vasul și se dă la frigider 60 de minute. Blatul de tort se taie în două sau în trei straturi care se umplu cu compoziția pe bază de nucă de cocos. La final, după ce tortul este complet acoperit cu cremă, se presară fulgii de nucă de cocos.