de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Dacă vă numărați printre persoanele care suferă de hepatită, trebuie să respectați un regim alimentar riguros, cu o dietă care să asigure zilnic necesarul de vitamine și minerale, dar care să nu suprasolicite ficatul. Iată câteva rețete culinare cu un gust delicios.
Borș de dovlecei cu mărar
Ingrediente: 2 dovlecei, 1 roșie, 1 legătură de mărar, 250 ml borș, 2 linguri cu smântână, 1 lingură cu orez, sare.
Mod de preparare: dovleceii se curăță de coajă, se spală bine și se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu sare, împreună cu orezul și roșiile curățate. La final, se adaugă mărarul și borșul și se drege cu smântână.
Albuș umplut cu brânză de vaci și ficat de pasăre
Ingrediente: 1 albuș, 1 linguriță cu brânză de vaci, 1 ficat de pasăre fiert, 1 roșie, mărar verde, 2 frunze de salată verde (pentru ornat), sare.
Mod de preparare: se fierbe oul tare, se ține puțin în apă rece, apoi se curăță. Se taie în două, se scoate gălbenușul și se înlocuiește cu brânza amestecată cu ficatul fiert și tocat, cu mărar verde tocat și sare.
Budincă de griș
Ingrediente: 1 şi 1/2 pahar cu lapte, 2 linguri cu griș, 1 lingură cu zahăr, 1 ou, coaja de la o lămâie, 10 g unt.
Mod de preparare: se fierbe grișul în lapte și se lasă să se răcească. Se amestecă apoi cu gălbenușul frecat cu zahărul, albușul bătut spumă și coaja de lămâie rasă. Se toarnă în forma unsă cu unt și se introduce la cuptor.
Chifteluțe fierte în aburi
Ingrediente: 100 carne, 1/2 franzelă, 1/2 albuș, sare, pătrunjel verde.
Mod de preparare: carnea crudă se dă prin mașina de tocat, apoi se amestecă cu franzela înmuiată și stoarsă. Se amestecă bine cu albușul, verdeața și sarea, până se omogenizează. Se formează chifteluțe mici, care se fierb în aburi pe o strecurătoare așezată deasupra unui vas în care fierbe apa. Se lasă să fiarbă în jur de 40 de minute.
Cartofi umpluți cu șuncă
Ingrediente: 2 cartofi, 10 g unt, 1 felie de șuncă presată.
Mod de preparare: se coc cartofii, se lasă în coajă, se scobește o parte din miez și se umplu cu șunca tocată, miezul scos și untul.
Chisel cu lapte
Ingrediente: 1 pahar cu lapte, 1 linguriță cu zahăr, 1/2 linguriță cu amidon, 1/4 baton de vanilie.
Mod de preparare: se amestecă amidonul cu o lingură cu apă rece și se pune la fiert în lapte clocotit, împreună cu vanilia aproximativ zece minute. Se ia apoi de pe foc și se strecoară într-un tifon.
Cornuri cu brânză de vaci și chimen
Ingrediente: 2 cornuri mici, 1 linguriță cu unt, 1 lingură cu brânză de vaci, 4 linguri cu lapte, 1/2 linguriță cu chimen, sare.
Mod de preparare: cornurile se taie în două. Se scoate o parte din miez, se ung jumătăți cu unt și se umplu cu brânza de vaci, frecată în prealabil cu unt și chimen. Se stropesc cu lapte. Se introduc la cuptor, la foc mai tare, aproximativ 20 de minute.
Cremă de iaurt
Ingrediente: 1 pahar cu iaurt, 1 lingură cu zahăr, 1/2 linguriță cu zahăr vanilat, o foaia de gelatină.
Mod de preparare: se amestecă iaurtul cu zahărul și foaia de gelatină în apă rece. Se bate compoziția cu telul până devine spumoasă, apoi se toarnă într-o formă clătită în prealabil cu apă rece și se lasă să se întărească.
Paste integrale cu broccoli
Ingrediente: 1 lingură cu ulei de măsline, 2 mâini cu pene integrale, 2 căței de usturoi, 1 cană cu broccoli, 1 lingură cu parmezan, 2 linguri cu pastă de tomate, sare și piper după gust.
Mod de preparare: fierbeți pastele integrale, respectând instrucțiunile de pe pachet. Păstrați o cană din apa în care ați fiert pastele. Încingeți într-o tigaie o lingură cu ulei de măsline, apoi puneți în acest ulei cei doi căței de usturoi mărunțiți. Adăugați pastele fierte și o cană cu broccoli. Amestecați bine, apoi completați cu două linguri cu pastă de tomate sau sos de roșii. După ce începe să fiarbă, puneți apa rămasă de la fierberea pastelor și amestecați bine. Adăugați sare și piper, radeți parmezan, amestecați și opriți focul.
Fursecuri vegane cu cocos și miere
Ingrediente: 1/2 cană cu miere, 1/2 cană cu făină de migdale, 1/2 cană cu caju măcinat fin, 1/2 cană cu ulei de cocos, 1 cană cu nucă de cocos măcinată, 1 cană cu fulgi de ovăz, 1/4 cană cu făină integrală, 1/2 linguriță cu sare, 1/4 cană cu lapte de cocos sau migdale.
Mod de preparare: încingeți cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecați, într-un bol, mierea, făina de migdale, alunele caju măcinate, uleiul de cocos, nuca de cocos măcinată, fulgii de ovăz, făina integrală și sarea. Ulterior, adăugați treptat laptele de cocos sau de migdale, până când acesta este încorporat în totalitate. Folosind o lingură, luați compoziția și formați un fursec, pe care îl veți pune apoi în tava tapetată cu hârtie de copt. Coaceți fursecurile circa o jumătate de oră.
Ardei umpluți cu legume
Ingrediente: 1,3 kg ardei proaspeți, 300 g orez, 100 ml ulei, 500 g roșii, 400 g morcovi, 2 legături de verdeață.
Mod de preparare: se rade morcovul, iar roşiile se curăţă de pieliţe şi de seminţe. Se pun la fiert într-un vas cu apă, adăugându-se, când clocotesc, orezul şi uleiul. Se acoperă şi se fierb astfel timp de 30 de minute la cuptor. După răcire se amestecă cu verdeaţa tăiată mărunt. Cu compoziţia astfel pregătită se umplu ardeii, după care se introduc la cuptor.
Ciulama dietetică de pui
Ingrediente: 250 g carne de pui, 1/4 morcov, 1/4 legătură de pătrunjel, 2 lingurițe cu făină, 1 linguriță cu unt, 1 lingură cu smântână, sare.
Mod de preparare: carnea curățată și spălată, morcovii și pătrunjelul se pun la fiert cu apă rece. În zeama rezultată, când clocotește, se adaugă făina dizolvată și se fierbe 15 minute, amestecând mereu. Se ia de pe foc și se adaugă untul, smântâna și bucățile de carne fiartă. Vasul cu ciulama se așază într-un alt vas cu apă fiartă, până la servire. Pentru un plus de gust, se pot adăuga la sos și câteva picături de zeamă de lămâie.
Pateu din fasole albă
Ingrediente: 3 căni cu fasole boabe fiartă, 3 căței de usturoi daţi pe răzătoare, 3 linguri cu ceapă verde tăiată mărunt, 1/2 linguriță cu busuioc, 1/4 linguriță cu nucșoară, 2 linguri cu ulei de măsline, zeama unei lămâi, coaja unei lămâi, răzuită, sare după gust.
Mod de preparare: se pun în blender toate ingredientele, cu excepţia cepei verzi. Se mixează până când compoziţia devine de consistenţa unei creme. Se pune într-un bol, se adaugă ceapa verde şi se amestecă.