de Florica Pintea şi Sorin Dumitrescu
Oricine a poposit într-o mănăstire de maici sau de călugări la ceas de servire a mesei şi a fost binecuvântat să mănânce din bucatele de la trapezărie ştie că acestea sunt încântătoare. Cu siguranţă, sunt de neuitat prin savoarea lor unică, ce se combină perfect cu atmosfera paşnică şi miresmele de lemn şi fum ce dau ocol locului suspendat în spaţiul atemporal ce-l definește. Pentru nostalgicii care doresc să se mai bucure de astfel de gusturi chiar la ei acasă am pregătit câteva reţete mănăstirești de o delicatețe aparte.
Borș de legume
Ingrediente: 3-4 cartofi, 2 cepe, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 țelină, 1 varză, 1/2 l borș, 2 linguri cu bulion, ulei, sare, cimbru, semințe de mărar, 1 legătură de leuștean, 1 legătură de pătrunjel.
Mod de preparare: ceapa se taie mărunt și se călește în ulei. Se adaugă morcovul ras, țelina și rădăcina de pătrunjel tăiate cubulețe și varza fideluță. Se lasă să se înăbușe în oala cu capac. Se pun bulionul și condimentele și se stinge cu apă clocotită. Se adaugă cartofii tăiați bucățele și se lasă să clocotească. Se servește cu mămăligă.
Cartofi țărănești cu ceapă
Ingrediente: 1 kg cartofi, 4-5 cepe, 2-3 căței de usturoi, ulei, sare, piper, 1 foaie de dafin, cimbru uscat, mărar proaspăt, boia dulce sau iute.
Mod de preparare: cartofii se taie cuburi și se pun la fiert. Ceapa se călește separat în apă cu ulei. Se adaugă sare, piper, foaia de dafin, cimbru, boiaua și usturoiul tăiat mărunt. Cartofii se scurg (păstrându-se o cană cu lichid) și se pun peste ceapă. Se amestecă și se pune lichidul de la fiert. Se servește cu mărar presărat.
Zacuscă cu fasole
Ingrediente: 1 kg ceapă, 1 kg fasole boabe lăsată la înmuiat peste noapte, 15 gogoşari roşii, 250 ml ulei, 500 ml suc de roşii, 3-4 foi de dafin, sare, piper.
Mod de preparare: se pune fasolea la fiert, cu sare şi foi de dafin. Ceapa şi gogoşarii se toacă şi se călesc în ulei. Fasolea se scurge şi se pune peste ceapă. Se adaugă sucul de roşii şi se lasă să fiarbă o jumătate de oră. Se adaugă piper şi sare după gust.
Pilaf cu legume
Ingrediente: 500 g mazăre, 200 g orez, 3 cepe, 250 g ciuperci, ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: mazărea se sotează. Ceapa se călește separat în ulei, apoi se adaugă mazărea și orezul. Se toarnă 1,2 litri de apă și se lasă să fiarbă, potrivindu-se de sare și piper.
Tocăniță de ceapă
Ingrediente: 3,5 kg ceapă, 100 ml ulei, boia dulce, 3 ardei grași, 4 linguri cu bulion, piper, sare, 1 legătură de pătrunjel.
Mod de preparare: ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei, la foc mic, amestecând mereu. Se adaugă ardeiul, bulionul diluat într-o cană cu apă, se condimentează și se lasă să fiarbă acoperit. La final se toacă pătrunjel. Se servește cu mămăliguță.
Turtițe
Ingrediente: 250 g margarină, 2 linguri cu făină, 250 g zahăr, 14 ouă, 250 g migdale dulci, 2 lămâi.
Mod de preparare: se frământă făina cu margarina, apoi se adaugă, unul câte unul, șase gălbenușuri, migdalele curățate și pisate, zahărul și coaja rasă de la cele două lămâi. Se omogenizează, după care se încorporează, tot pe rând, încă opt gălbenușuri, frământându-se bine timp de o oră. Se formează turtițe rotunde, se presară cu zahăr și se coc la cuptor, la foc domol.
Sfințișori
Ingrediente: 400 g făină, 250 g margarină, 400 g zahăr, 200 ml lapte, 200 g miez de nucă, 1 pliculeț cu praf de copt, scorțișoară, sare.
Mod de preparare: din făină, lapte, praf de copt, zeamă de lămâie, margarină și jumătate din cantitatea de zahăr se prepară un aluat, care se frământă bine, se lasă la dospit o oră, apoi se ia și se mai frământă. Se împarte în mai multe bucăți, care se împletesc în forma cifrei 8 și se dau la cuptor, să se coacă bine. Se fierbe restul de zahăr cu 100 ml apă și se face un sirop foarte bine legat. Miezul de nucă se prăjește pe plită și se pisează mărunt. Sfințișorii se dau prin sirop, apoi prin miezul de nucă, după care se presară cu puțină scorțișoară.
Prăjitură cu miere și nuci
Ingrediente: 500 g făină, 5 linguri cu ulei, 1 linguriță cu drojdie, 1 praf de sare, dulceață sau gem după plac, 250 g nuci pisate, zahăr pudră, 1 linguriță cu bicarbonat, 6 linguri cu miere, coajă de portocală rasă, esență de vanilie.
Mod de preparare: drojdia se lasă la cald cu puțin zahăr. Mierea și bicarbonatul se pun pe baie de aburi până se topesc. Se adaugă uleiul, jumătate din făină, apoi drojdia, coaja de portocală, câteva picături de vanilie și sare. Se frământă aluatul, încorporând treptat restul de făină. Se lasă la dospit, apoi se împarte și se întind două foi. Acestea se ung cu dulceață sau gem și se presară nuca amestecată cu zahăr. Rulați foile și puneți ruladele în tăvi de cozonac, unse cu ulei și tapetate cu făină. Se coc 50 de minute la foc potrivit.
Artos
Ingrediente: 600 g făină, 40 g drojdie, 100 g zahăr, 1/2 l apă, 100 ml ulei, 2 lingurițe cu coajă de lămâie rasă, 2 lingurițe cu sare.
Mod de preparare: se dizolvă drojdia în 1/2 cană cu apă caldă, se adaugă zahărul și sarea, se amestecă să se dizolve și se adaugă restul de apă, coaja de lămâie și făina. Pe măsură ce se frământă, se adaugă puțin câte puțin uleiul călduț. Se modelează artosele și se așază într-o tavă caldă, unsă cu ulei. Se acoperă cu o pânză curată și se lasă să crească aproximativ o oră, apoi se bagă în cuptorul încălzit. Când se răcesc se ung deasupra cu apă îndulcită și se pudrează cu zahăr.
Sarmale cu orez și ciuperci
Ingrediente: foi de varză murată, 6 linguri cu ulei, 1 lingură cu bulion, 4-5 cepe, 1 cană cu orez, 1/2 kg ciuperci, 1-2 legături de pătrunjel, 1-2 legături de mărar, cimbru uscat, sare, piper.
Mod de preparare: ceapa se călește în apă cu ulei, se adaugă orezul şi apă. Se fierbe înăbușit, apoi se adaugă ciupercile tăiate mărunt, verdeață, sare și piper. Se umplu foile de varză și se formează sarmale. Se așază într-o cratiță de lut cu câte un strat de varză între ele și cimbru, se adaugă bulion diluat în apă cât să le acopere și se bagă în cuptor până se rumenesc.