Main menu

header

735 26 1de Gabriela Militaru şi Eduard Popa

David Rocco este unul dintre cei mai respectați chefi de origine canadiană ai momentului. În vârstă de 48 de ani, Rocco este, în același timp, și producător de televiziune și autor a nu mai puțin de patru cărți de bucate. El a produs două emisiuni cu temă gastronomică, dintre care „Dolce India cu David Rocco” este difuzată la TV Paprika. Fiecare episod al emisiunii prezintă o temă indiană: un ingredient sau un fel de mâncare care ne îmbie să luăm exemplul și să gătim propriile variante de rețete indiene. Pentru gustul european s-ar putea să fie prea picant, de aceea puteţi înjumătăţi cantităţile.

Ciorbă de pește cu curry

735 26 2Ingrediente: 2 pești medii, 1 ceapă roșie mică tăiată felii, 2 căței de usturoi striviți, 1 ardei iute verde tăiat felii, 2 linguri cu pudră de coriandru, 1 lingură cu turmeric, 2 căni cu lapte de nucă de cocos, 2 căni cu apă de nucă de cocos, 2 curmale indiene, 8 frunze de curry, sare și piper negru.

Mod de preparare: se curăță peștele, se taie bucăți și se pune de o parte. Într-o oală se pun ceapa, usturoiul, ardeiul iute, pudra de coriandru și turmericul. Se toarnă peste aceste ingrediente apa și laptele de nucă de cocos, se presară sare și se dă oala la fiert timp de 10-15 minute. Apoi se adaugă bucățile de pește. Se lasă în continuare la fiert la foc mic, timp de 30 de minute. În paralel, se prepară apa de curmale. Într-un bol, se toarnă apă fiartă peste curmalele indiene și se lasă la înmuiat pentru zece minute. Apoi se storc curmalele în apă pentru a-și lăsa savoarea. Se strecoară orice sămânță. Când peștele este aproape gata se toarnă 1/4 cană cu apă de curmale în ciorbă pentru a căpăta un gust ușor acrișor. Se pun, de asemenea, și frunzele de curry și apoi se servește ciorba fierbinte.

Creveți cu sos de nucă de cocos

735 26 3Ingrediente: 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu usturoi strivit, 1 lingură cu ghimbir mărunțit, 4 frunze de curry, 2 ardei iuți verzi tăiați felii, 2 roșii feliate, 1 ardei roșu uscat mărunțit, 1/4 cană cu piure de roșii, 1 lingură cu turmeric, 750 g creveți curățați, 1 cană cu lapte de nucă de cocos, 2 linguri cu coriandru proaspăt mărunțit.

Mod de preparare: într-o tigaie se încinge uleiul și se adaugă usturoiul, ghimbirul, frunzele de curry, ardeiul verde, roșiile tăiate și ardeiul roșu uscat. Se sotează ingredientele timp de un minut. Se adaugă piureul de tomate, laptele de nucă de cocos, sare, turmeric și se amestecă. Apoi se pun creveții și se amestecă și ei cu sosul, cu grijă să nu se rupă. Când creveții sunt rumeniți, se ia tigaia de pe foc și se presară coriandru. Se servește cu garnitură de orez.

Tocană de vită cu legume

735 26 4Ingrediente: 2 linguri cu ulei de nucă de cocos, 1 lingură cu semințe de muștar, 1 lingură cu semințe de schinduf, 1 lingură cu pastă de usturoi cu ghimbir, 2 ardei verzi iuți feliați, 1/3 ceapă roșie feliată, 1/2 cană cu roșii mărunțite, 1 lingură cu pudră de coriandru, 1 lingură cu pudră de chili, 1/2 lingură cu pudră de turmeric, 1/2 lingură cu pudră de chimen dulce, 1/2 lingură cu chimion, 2 linguri cu amestec garam masala, 1 lingură cu piper negru, 450 g carne de vită tăiată cuburi, 2 cartofi albi tăiați cuburi, 1 morcov tăiat cuburi, 1 pătlagină tăiată felii, 6 frunze de curry, 1 lingură cu sare de mare.

Mod de preparare: într-o tigaie se încinge ulei de nucă de cocos și se adaugă muștarul și semințele de schinduf. Apoi se pun pasta de usturoi cu ghimbir, ardeiul verde, ceapa și roșiile și se amestecă. În paralel, într-un bol se amestecă condimentele uscate: sare de mare, coriandru, turmeric, chimen dulce, garam masala și piperul negru. Se adaugă o lingură cu apă și se omogenizează până ce rezultă o pastă ce se pune în tigaie. Se adaugă cuburile de carne de vită și se lasă la gătit timp de cinci minute. Apoi se adaugă cartofii, morcovul și pătlagina. Se varsă patru căni cu apă până ce toate ingredientele sunt acoperite. Se pun frunzele de curry, se reduce intensitatea focului și se lasă la gătit timp de două ore.

Mâncare de miel cu mirodenii

Ingrediente: 4 linguri cu ulei de măsline extravirgin, 1 ceapă feliată, 1-2 ardei chili feliați, 1 morcov feliat, 900 g carne de miel tăiată cuburi, 1/2 lingură cu pastă de usturoi, 1 cană cu vin Fratelli Sangiovese (sau orice alt vin alb sec), 1 roșie feliată, 1/2 lingură cu pastă de ghimbir, 1/2 lingură cu pudră de turmeric, 1/2 lingură cu pudră de coriandru, 1 lingură cu paprika, 1 lingură cu garam masala, 1/2 cană cu nucă de cocos rasă, 3 lingură cu pastă de ceapă cu nucă de cocos, sare, piper negru.

Mod de preparare: într-o cratiță se încinge uleiul de măsline și se sotează ceapa, ardeiul chili și morcovul. Se adaugă carnea de miel și pasta de usturoi și se lasă la prăjit timp de două-trei minute. Apoi se toarnă vinul și se amestecă. Urmează roșiile și pasta de ghimbir, amestecând în continuare. Apoi se adaugă turmericul, coriandrul, paprika și garam ma- sala. După ce se amestecă bine se lasă la gătit timp de cinci minute. La final se adaugă nuca de cocos rasă și pasta de nucă de cocos cu ceapă. Se acoperă cratița și se lasă la foc mediu timp de o oră. Dacă tocana scade prea mult, puteți turna vin sau supă de legume.

Cafreal de pui

735 26 5Ingrediente. Pentru pui: 4 bucăți de piept de pui fără piele și os, 1/4 cană cu pastă de usturoi cu ghimbir, 2 linguri cu sare, 1 lingură cu oțet balsamic, 2 linguri cu suc de lime, 2 linguri cu rom, 1 lingură cu unt, 1 lingură cu ulei de măsline. Pentru masala: 1 bețișor de scorțișoară, 1 praf de cuișoare, 1 lingură cu boabe de piper negru, 1 lingură cu semințe de cardamom curățate, 1 lingură cu zahăr, 1 lingură cu sare, 10 ardei iuți fără semințe, 1/4 cană cu frunze de mentă proaspătă, 1 cană cu coriandru proaspăt mărunțit, 1/3 cană cu apă.

Mod de preparare: se crestează bucățile de piept de pui și se introduce pastă de usturoi cu ghimbir și se sărează. Se pune carnea într-un bol, se adaugă restul de pastă de usturoi cu ghimbir și oțetul balsamic, sucul de lime și romul și se tăvălește carnea prin sosul obținut. Se lasă la liniștit timp de 30 de minute. Într-un blender se amestecă ingredientele pentru masala. Într-o tigaie se încinge uleiul și se prăjește carnea câte patru minute pe fiecare parte. Se adaugă apoi masala și se amestecă până ce carnea este acoperită de amestec. Se reduce intensitatea focului la minimum, se acoperă tigaia și se mai lasă la foc încă 20-30 de minute.

Tiramisu à la Fort Kochi

735 26 6Ingrediente: 1 cană cu cremă de brânză moale, 1 cană cu mascarpone, 1 foaie de prăjitură cu dimensiunea 13x9, 10 gălbenușuri, 1/4 cană cu zahăr, 1/2 cană cu fulgi de nucă de cocos, 150 ml lapte de cocos, scorțișoară.

Mod de preparare: într-un bol de combină crema de brânză cu mascarpone până ce devine uniformă. Într-un bol separat se amestecă gălbenușurile și zahărul, apoi se adaugă laptele de nucă de cocos, crema mascarpone cu brânză și fulgii de nucă de cocos, se combină bine toate până ce rezultă o pastă omogenă. Se taie foaia de prăjitură în două și se umple cu cremă asemeni unui sendviş, inclusiv pe partea superioară. Se presară fulgi de nucă de cocos și scorțișoară. Se dă la frigider timp de două ore înainte de servire.