de Gabriela Militaru şi Florica Pintea
Paul Hollywood este unul dintre cei mai cunoscuţi chefi britanici specializați în patiserie. În vârstă de 53 de ani, Paul și-a făcut primii ani de ucenicie gastronomică în Cipru, de unde s-a întors decis să-și popularizeze cât mai mult rețetele de tarte și budinci. El este autorul a nu mai puțin de şase cărți de bucătărie și a participat ca jurat în mai multe emisiuni și show-uri tv de gen.
Plăcintă cu spanac și ou
Ingrediente. Pentru aluat: 275 g făină, 1 vârf de cuțit cu sare, 135 g unt rece, tăiat cubulețe, 1 ou bătut, 1 lingură cu suc de lămâie. Pentru umplutură: 1 linguriță cu ulei, 1 ceapă, tocată mărunt, 1 cățel de usturoi, zdrobit, 225 g spanac congelat, 5 ouă medii, 200 g brânză cremă, 100 g brânză matura cedar, 1 linguriță cu arpagic tocat, 1 vârf de cuțit cu sare, 1/4 lingură cu piper alb măcinat, 1/4 lingură cu nucșoară măcinată, 1 ou mediu bătut.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se amestecă făina și sarea împreună. Compoziția rezultată se freacă cu untul până arată ca un pesmet. Se adaugă oul cu zeama de lămâie și două-trei linguri cu apă rece. Se face „o fântână” în centrul amestecului și se toarnă în amestecul de ouă. Apoi se frământă aluatul până ce devine neted. Se lasă la frigider timp de 15 minute. În paralel, se pregătește umplutura încingând uleiul într-o tigaie în care se sotează ceapa și usturoiul. Apoi se transferă într-un bol. În tigaie se pune spanacul și se călește ușor până ce se evaporă toată apa din el. La final, se amestecă compoziția de ceapă și usturoi și se lasă să se răcească. Se bat două ouă cu crema de brânză. Se adaugă brânza cedar și arpagicul, apoi se condimentează cu sare, piper și nucșoară. Se pune în amestecul răcit de ceapă și spanac și se amestecă până se omogenizează. Se taie 2/3 din aluat, se întinde într-un cerc cu diametrul de 30 cm și se umple cu compoziția de spanac pe o suprafață de 20 cm. Se fac trei găuri în compoziție în care se sparg cele trei ouă rămase. Se trag „poalele” aluatului peste compoziție, iar din restul aluatului rămas se face un „capac” pentru plăcintă. Se unge plăcinta cu oul bătut și se dă la cuptor pentru 50-55 de minute.
Plăcintă rapidă
Ingrediente: 165 g făină, 25 g migdale măcinate, 120 g unt nesărat tăiat cubulețe, 55 g zahăr, 1 ou mediu.
Mod de preparare: se amestecă făina și migdalele măcinate împreună într-un bol mare, apoi se adaugă untul și se freacă în vârful degetelor până când amestecul arată ca nişte firimituri. Se pune zahărul și se omogenizează cu restul compoziției. Se adaugă oul întreg și se frâmântă aluatul timp de câteva minute. Se aşază în tavă și se dă la cuptor până ce capătă o culoare aurie. Se servește rece, simplă sau cu înghețată.
Tartă cu ciocolată
Ingrediente. Pentru aluat: 150 g făină, 3 linguri cu zahăr, 50 g pulbere de cacao, 100 g unt nesărat rece, tăiat cubulețe, 1 gălbenuș, 1 linguriță cu suc de lămâie, 2 linguri cu apă rece. Pentru umplutură: 225 ml lapte, 450 ml smântână, 240 g zahăr brun, 3 linguri cu cacao pudră, 45 g făină de porumb, 120 g ciocolată neagră.
Mod de preparare. Pentru aluat: se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se amestecă făina, zahărul și cacaoa într-un bol. Se adaugă untul și se freacă până ce devine un aluat fărâmicios. Apoi se pun oul, sucul de lămâie și apa și se omogenizează până ce rezultă un aluat solid care se dă la frigider timp de 30 de minute. Se tapetează o formă de cuptor cu diametrul de 25 cm cu foaie de copt și se aşază aluatul modelat într-un strat subțire. Se coace „carcasa” plăcintei timp de 15-20 de minute. Pentru umplutură: se pun laptele, smântâna, zahărul, cacaoa, ciocolata, făina de porumb și untul într-o cratiță care se dă la foc mediu. Se amestecă timp de zece minute până ce se obține o compoziție netedă, lucioasă și groasă. Când este gata se lasă la răcit pentru zece minute, după care se toarnă în carcasa din aluat. Apoi se dă la frigider pentru două ore. Se ornează cu bombonele de ciocolată colorată.
Soufflé cu fructul pasiunii
Ingrediente: 140 g zahăr, 6 albușuri și 2 gălbenușuri medii, 300 ml suc de fructul pasiunii, unt nesărat pentru ungere și zahăr pudră pentru decorare.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se ung cu unt și zahăr praf şase forme adânci de ceramică termorezistente. Într-un bol mare, se bat cele două gălbenușuri cu 70 g zahăr timp de cel puțin cinci minute, până când amestecul devine gros. Într-un alt bol se bat spumă albușurile. Se adaugă restul de 70 g zahăr și se bate împreună cu albușurile. În amestecul de gălbenușuri se toarnă 60 ml suc de fructul pasiunii și se omogenizează bine. Se toarnă apoi compoziția de albușuri peste cea de gălbenușuri și se amestecă ușor. La final, se umplu cu vârf formele de ceramică, ridicând ușor marginile pentru a ajuta compoziția să crească uniform. Se dau la cuptor pentru 10-12 minute până ce soufflé-ul a crescut și a devenit auriu. Se presară zahăr praf și se folosește restul de suc de fructul pasiunii drept sos, care se toarnă cu lingura în formele ceramice.
Vulcani cu ciocolată
Ingrediente: 165 g unt nesărat, tăiat în bucăți mici, plus suplimentar pentru ungere, 165 g ciocolată neagră tocată în bucăți mici, 3 ouă medii, 85 g zahăr, 2 lingurițe cu făină, 4 forme de budincă capacitate de 175 ml.
Mod de preparare: se ung cu unt patru forme de budincă. Se pun untul și ciocolata într-un bol rezistent la căldură într-o oală cu apă fiartă (bain-marie). Se amestecă untul și ciocolata. Apoi se bat spumă ouăle și zahărul. Se amestecă compoziția de ciocolată și unt cu cea de ouă cu zahăr și se încorporează făina amestecând cu grijă. Compoziția se repartizează în cele patru forme care se dau la frigider timp de două ore. Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se așază formele pe o tavă de copt și se coc timp de 12-14 minute. La final, se scot „vulcanii” din forme și se servesc cu frișcă sau cu înghețată.
Cheesecake cu dovleac și ghimbir
Ingrediente. Pentru aluat: 10 biscuiți cu ghimbir, 50 g unt topit, 4 forme de budincă. Pentru umplutură: 300 g dovleac, decojit și tăiat în bucăți, 25 g unt, 2 linguri cu zahăr, 3 linguri cu sirop de ghimbir, 200 ml frișcă, 200 g cremă de brânză, 100 ml iaurt grecesc, 3 bucăți de ghimbir tocate fin.
Mod de preparare. Pentru aluat: biscuiții de ghimbir se mărunțesc și se amestecă bine cu untul topit până ce capătă aspect de pesmet. Se căptușește o tavă cu foaie de copt și se pun patru inele metalice late care se umplu cu amestecul de biscuiți cu unt. Pentru umplutură: se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune dovleacul tăiat în bucăți, presărat cu zahăr și stropit cu sirop de ghimbir într-o tavă de copt. Se coace la cuptor pentru 30-35 de minute până când dovleacul este moale. Când se răcește puțin se blenduiește dovleacul până ce devine un piure. În paralel se amestecă frișca, crema de brânză și iaurtul, se adaugă tijele de ghimbir mărunțite și se omogenizează. Se adaugă piureul de dovleac și se omogenizează, apoi întreaga compoziție se toarnă în inelele în care se află deja blatul de biscuiți cu unt. Se dau la frigider pentru cel puțin două ore și, înainte de servire, se decorează cu bucățele de ghimbir suplimentar.