Main menu

header

754 26 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Sunteți începători în deslușirea tainelor culinare și nu vă ies preparatele de fiecare dată ca la carte? Nu vă gândiți să abandonați, pentru că bunica are un truc pentru fiecare preparat culinar.

Orezul rămâne întreg dacă adăugați suc de lămâie în apa care fierbe

Ori de câte ori ați pus ouă la fiert, nu le puteți decoji cum se cuvine? Iată cel mai bun truc ca problema să fie rezolvată: adăugați un vârf de linguriță cu sare și cinci picături de oțet. Când faceți pilaf, adăugați suc de lămâie în apa în care fierbe, pentru ca orezul să rămână întreg. De asemenea, pentru ca legumele să nu se zdrobească la fiert și să-și păstreze culoarea, se vor pune la fiert în apă călduță. Cum să iasă un hamburger ca la carte? Stropiți cu apă, atunci când e pus pe grătarul încins. Iar dacă ciorba e mult prea sărată, atunci puneți în ea doi cartofi cruzi și o mai dați în clocot câteva minute, apoi scoateți cartofii. Cât privește mirosul de miel sau de oaie, pentru ca acesta să se diminueze, opăriți carnea cu lapte clocotit, apoi o lăsați să stea până ce laptele se răcește.

S-a tăiat maioneza? O dregeți repede cu apă rece

V-ați hotărât să faceți maioneză, dar ați constatat că aceasta s-a tăiat? Fierbeți un ou și preparați altă maioneză. Când aceasta începe să se întărească, în loc să adăugați ulei, puneți treptat puțin din maioneza taiată. De asemenea, maioneza tăiată se va drege dacă veți pune puțină apă rece și amestecați apoi până ce aceasta își reface textura. Dar ca să nu mai treceți prin acest calvar, rețineți că maioneza nu se va mai tăia niciodată dacă înainte de preparare se adaugă un vârf de cuțit cu sare de lămâie și o linguriță cu albuș. Când vă este poftă de sarmale, dacă vreți să aibă un gust senzațional, e bine să le fierbeți în vin roșu timp de un sfert de oră. Pe de altă parte, pentru ca perișoarele să se lege și să nu se mai împrăștie în ciorbă, se adaugă o lingură cu orez în compoziția acestora. Iar dacă ați uitat să luați spuma de la carne, puneți imediat în oală un albuș. Acesta va aduna spuma și veți avea cea mai limpede ciorbă. Vă plac la nebunie ardeii umpluți? Atunci frecați-i cu puțin ulei de măsline înainte de a fi umpluți. E adevărat că salata de vinete e o delicatesă, nu însă și pentru cei care suferă de afecțiuni ale bilei. Ca să preîntâmpinați anumite probleme ce se pot ivi, adăugați în salată un dovlecel fiert. Nu în ultimul rând, ouăle ochiuri nu se vor mai lipi de marginea tigăii, dacă în uleiul fierbinte veți pune un praf de făină. Lăsați să se rumenească, apoi adăugați ouăle.

Laptele rece întărește cartofii piure

754 26 2Vreți să dați lovitura cu cei mai pufoși cartofi piure? Sfatul bunicii este să adăugați lapte clocotit. Laptele rece și cel călduț îi întărește. Iar dacă alături de cartofii pe care îi puneți la fiert adăugați și bucățele de ceapă, piureul va fi nu doar mai gustos, ci și mai pufos. Iar dacă vreți să fiți lăudați pentru acest preparat, adăugați în final și o lingură cu brânză rasă. Un alt truc pentru a avea cartofi piure pufoși este să adăugați o linguriţă cu oţet. Și pentru că la cartofii piure merge o friptură cu sos, trebuie să știți că imediat ce ați preparat acest sos, e necesar să ungeți suprafața fierbinte cu puțin unt, înfipt în furculiță. Stratul de unt nu va permite sosului să se usuce și să formeze deasupra o pojghiță. Dar atenție! Dacă dați de carne mai bătrână, care necesită timp de fierbere îndelungat, trebuie să știți că aceasta se gătește mai ușor dacă înainte cu o zi de a fi preparată se ține la loc cald, învelită într-o pânză de in. În cazul în care aveți nevoie să bateți carnea, atunci puneți felia între două folii de plastic sau cel mai bine folosiți lama unui cuțit sau, pur și simplu, pumnul. Nu în ultimul rând, pentru o pizza cu blat crocant, coaceți la început blatul gol opt-zece minute, apoi se adaugă ingredientele și se coace încă 18-20 de minute. În plus, bunica spune că o carne care trebuie marinată va avea un gust minunat dacă va fi pusă în suc de ananas.

Umeziți lama cuțitului cu apă călduță înainte de a tăia cozonacul cald ca să nu se sfărâme

754 26 3Se apropie Sărbătorile de iarnă și vreți să știți ce truc are bunica pentru a face un cozonac pufos? Puneți în compoziție o lingură cu oțet. Iar când vreți să tăiați cozonacul cald, ca să nu se sfărâme, umeziți lama cuțitului. Ce faceți atunci când pregătiți o prăjitură și ați rămas fără ouă? Ca să măriți cantitatea de albuș, puneți puțină apă rece atunci când îl bateți. Lămâia pe care ați cumpărat-o credeți că nu are atâta zeamă cât vă trebuie? Puneți-o pentru câteva minute în cuptorul cu microunde, apoi veți vedea cât suc va lăsa. Tocmai ați terminat de fiert gemul, dar ați constatat că nu e atât de bine închegat? Merele vă sunt în această situație cele mai bune prietene. Tot ce trebuie să faceți este să curățați de coajă și să dați pe răzătoare merele, apoi să le fierbeți cu puțină apă și zahăr. Adăugați apoi gemul peste acestea și le fierbeți până când capătă consistența dorită. De asemenea, dacă vreţi ca glazurile să nu crape când se răcesc, e bine să puneți în compoziția acestora o lingură cu iaurt. Totodată, frișca va avea un gust cu totul special și va rămâne mult timp tare dacă va fi stropită cu sirop de zahăr. Cât privește compoziția pentru clătite, pentru ca aceasta să se facă bine și mai ales repede, turnați făina în ploaie și bateți-o cu telul. În plus, folosiți în loc de lapte apă minerală atunci când preparați clătitele, pentru că în felul acesta vor ieşi mai pufoase.

PONT. Sosul de roșii va avea un gust deosebit, dacă îi veți adăuga după ce începe să fiarbă o jumătate de linguriță cu zahăr.

Ceapa n-o să mai stoarcă lacrimi când o tăiați dacă țineți între dinți o bucată de pâine și respirați doar pe nas

Fursecuri cu textură perfectă? Răciţi aluatul înainte de a-l coace

754 26 4Vreți să faceți o prăjitură nemaipomenită cu banane, dar sunt prea crude? Le puteți coace rapid în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute. Aveți invitați și vreți să le faceți fursecuri? Pentru ca acestea să aibă textura perfectă, răciți întotdeauna aluatul înainte de a-l coace. Fundul fursecurilor sau al prăjiturilor s-a ars? Sub nicio formă nu le aruncați, pentru că puteți da repede jos partea arsă folosind o răzătoare cu găuri mic. De asemenea, prăjiturile sau tortul vor fi tăiate perfect, doar folosind un cuțit cald. Pentru a da culoare frumoasă prăjiturilor, cozonacilor, plăcintelor şi cornuleţelor, ungeți deasupra cu cafea cu lapte înainte de a le pune la cuptor. Dacă fursecurile pe care le-aţi făcut au ieşit prea tari, puneți în cutia în care le păstraţi o felie de pâine. Prăjiturile din aluat, pregătite la cuptor nu cresc aşa cum trebuie dacă se deschide cuptorul înainte de a trece aproximativ trei sferturi din timpul necesar coacerii.