de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
În ziua de Crăciun, familiile și prietenii se adună în jurul meselor bogate, iar pentru gospodine pare un adevărat test ca preparatele să arate exemplar și să aibă un gust desăvârșit. Pentru a vă impresiona musafirii, vă recomandăm câteva trucuri păstrate de la bunica care vă vor fi de mare ajutor.
Un pește fără cusur se gătește în papiotă sau la abur
În ultima perioadă, peștele e nelipsit de pe masa de Crăciun și de Anul Nou, dar gospodinele au o mare dilemă în legătură cu metoda pe care să o folosească la gătit, ca să fie pe placul tuturor. Pentru început, trebuie să îl curățați și îl spălați foarte bine. Atenție! La final, peștele nu are voie să fie uscat. E important să folosiți la prepararea acestuia vin, suc de lămâie și plante aromatice, dar în cantități normale, atât cât să evidenţieze gustul peștelui. Dacă vreți să obțineți arome irezistibile, atunci lăsați peștele la marinat pentru o jumătate de oră și folosiți rozmarin, frunze de țelină, piper, salvie, ulei de măsline, suc de lămâie și sare. Garniturile perfecte pentru peşte sunt legumele la grătar, stropite cu puţin ulei de măsline. O metodă cu totul deosebită pentru a găti peștele este în papiotă sau la abur. Papiota poate fi făcută din hârtie pergament sau folie de aluminiu. În general, când gătiți peștele nu trebuie să mai folosiți și grăsime, însă în unele cazuri puteți pune puțin, ca să nu se lipească. De asemenea, trebuie să aveți grijă să tăiați bucățile de pește mai groase, pentru că altfel riscați să fie uscate după ce sunt gătite. Dacă îl gătiți la cuptor, optați pentru un pește fără oase, iar dacă îl preferați la grătar, înainte de a fi pus pe grătar, curățați-l și ungeți-l cu ulei. Peștele se consumă întotdeauna alături de un pahar cu vin alb.
Salamul se păstrează proaspăt dacă se unge capătul tăiat cu puțin unt
E momentul fripturii de Crăciun, dar mai aveți atât de multe de făcut, iar carnea e înghețată bocnă? O veți dezgheța în timp-record dacă veți pune bucata între două oale de metal, iar în cea de deasupra veți turna apă clocotită. Nu durează decât câteva minute și situația e sub control. Ca să marinați carnea cât mai repede, iar gustul să fie minunat, fie o așezați într-un bol și turnați marinata deasupra, fie o introduceți într-o pungă cu tot cu sosul cu care trebuie marinată. Veți economisi mult timp. Carnea care trebuie marinată capătă un gust excelent dacă se pune în suc de ananas. Carnea prea slabă se gătește mai bine dacă o ungeți bine cu ulei înainte de a o pune la cuptor. Iar carnea proaspătă poate fi ținută la frigider timp de câteva zile dacă o veți săra și asezona din belșug cu frunze de cimbru sau de salvie, care ajută la conservarea cărnii. De asemenea, trebuie să știți că salamul se păstrează proaspăt dacă se unge capătul tăiat cu puțin unt.
Termometrul vă arată când friptura e gata
Cum știți dacă friptura e gata? Puteți folosi testul degetelor, ciupind pielea cu degetul mare. Dacă observați că este prea moale, carnea este sigur crudă. De asemenea, vă puteți da seama după culoarea cărnii, iar această metodă este foarte bună mai ales în cazul puiului. Atunci când atingeți pieptul de pui și sucul care îl lasă este limpede, atunci este făcut. Dacă sucul este însă roz sau roșu, mai lăsați în cuptor. Nu în ultimul rând, există termometru pentru carne, care trebuie introdus în cea mai groasă parte a acesteia. Atenție! Termometrul nu trebuie să atingă osul. După ce ați scos friptura pe farfurie, pentru a face ca gustul acesteia să fie cu adevărat incredibil puteți pune o bucățică de unt. Veți obține un sos natural pentru care veți fi lăudat de toți invitații.
Prăjiturile cu spumă se bagă în cuptorul rece
V-ați întrebat de ce întotdeauna cozonacul bunicii nu are cusur? Unul dintre trucuri constă în folosirea atât a ingredientelor, cât și a ustensilelor la temperatura camerei. De asemenea, nu trebuie să opăriți drojdia cu lapte și să nu puneți mai multă decât scrie în rețetă, pentru că atunci cozonacul va deveni poros. În ceea ce privește coacerea, dați focul mai tare în primele zece minute până ce cozonacul a crescut, apoi la foc mediu până ce preparatul va fi gata. Aluatul de cozonac iese mai pufos dacă adăugați în compoziție o lingură cu oțet. Cum de pe masa de Crăciun și de Anul Nou nu lipsesc aproape niciodată prăjiturile pregătite cu albuș spumă, trebuie să știți că acestea se pun la copt doar în cuptorul neîncins. Dacă optați pentru prăjituri cu fructe, atunci aveți grijă ca sucul de fructe să nu înmoaie aluatul. Pentru a preveni acest lucru, presărați aluatul cu făină și zahăr înainte de a pune fructele deasupra. E important de știut și faptul că albușul se bate mai repede și devine mai consistent dacă veți adăuga câteva picături de zeamă de lămâie și o linguriță cu zahăr pudră.
Maioneza nu se taie dacă adăugați un vârf de sare de lămâie și o linguriță cu albuș
Ați fost extrem de atente atunci când ați început să faceți maioneza, dar chiar și așa s-a tăiat? Nu intrați în panică. Fierbeți repede un ou și preparați altă maioneză. Când noua maioneză începe să se întărească, în loc să adăugați ulei, puneți treptat puțin din cea tăiată. Un alt truc este să puneți puțină apă rece și să amestecați bine până ce aceasta își va reface textura. Maioneza nu se mai taie dacă, înainte de preparare, se adaugă un vârf de cuțit cu sare de lămâie și o linguriță cu albuș. Indiferent că sunt pregătite cu varză sau cu frunze de viță-de-vie, sarmalele vor fi mai gustoase dacă se fierb în vin roşu minimum 15 minute. Pentru ca perișoarele să se lege și să nu se mai împrăștie în ciorbă, se adaugă o lingură cu orez în compoziția lor.
Puneţi sare grunjoasă sub tavă, ca să nu se ardă prăjiturile
Prăjiturile vor avea un gust senzațional dacă veți adăuga o lingură cu coniac de cea mai bună calitate. În timp ce se frământă aluatul, se adaugă din când în când apă rece pentru a fi mai fraged. Iar pentru aluatul de prăjituri se poate pune suc rece de portocale, pentru un gust deosebit. Ca să nu aveți prăjituri arse, puneți sub tavă sare grunjoasă, reprezentând un strat protector. Nu în ultimul rând, pentru ca prăjiturile să nu se rupă atunci când le tăiați, înmuiați cuțitul în apă clocotită.