Main menu

header

769 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Din cele mai vechi timpuri, bucătăria moldovenească a fost ridicată la rang de artă. Să descoperim împreună cele mai inedite preparate culinare basarabene, transmise cu dragoste din generaţie în generație.

Ciorbă de măcriş și crupe de porumb

Ingrediente: 6 pahare cu apă, 3 linguri cu porumb, 3 linguri cu măcriş tăiat, 4 linguri cu ceapă verde tăiată, 2 linguri cu ulei, 4 gălbenuşuri, 1/5 pahar cu frişcă (lapte), 2/3 pahar cu smântână, 2 pahare cu borș acru sau puțină sare de lămâie, sare, foi de dafin, piper negru măcinat, leuştean verde, 2 linguri cu verdeaţă - mărar şi pătrunjel tocate.

Mod de preparare: porumbul se pune în apă clocotită și se lasă la fiert pentru 30 de minute. Ulterior, se adaugă măcrişul, ceapa verde, uşor rumenită, se toarnă borşul și se fierbe cinci-șapte minute. Se adaugă apoi leuştean, sare, foi de dafin, piper și se mai fierbe încă cinci minute. Se pun gălbenuşurile bătute cu frişcă şi se ia de pe foc. Preparatul se serveşte cu smântână şi verdeaţă tocată.

Friptură de pește în ulcele

769 26 2Ingrediente: 700 g peşte, 8-10 cartofi, 1 praz, 4-5 linguri cu ulei, 1-2 ardei graşi, 1 lingură cu făină de grâu, 1-2 căţei de usturoi, 2-3 linguri cu vin de masă alb sec, 1/2 lingură cu pastă de roşii, sare, piper negru măcinat, foi de dafin, 2 linguri cu verdeaţă tăiată.

Mod de preparare: peştele curăţat de oase se taie bucăţi, se sărează, se piperează, se stropeşte cu ulei şi vin, apoi se lasă să respire pentru 30 de minute. Ulterior, se trece prin făină, se rumeneşte în ulei și se pune în ulcele. Adăugați cartofii tăiaţi feliuţe şi prăjiţi, presărați cu praz mărunţit şi prăjit şi ardei gras tăiat mărunt, turnați bulionul și pasta de roşii. Se adaugă verdeaţa, sarea piperul, foile de dafin, usturoiul pisat şi se înăbuşă la cuptor până este gata. Friptura, peste care se presară verdeaţă, se serveşte în ulcele.

Brisole moldovenești

769 26 3Ingrediente: 600 g file de vită, 2 linguri cu ulei sau untură de porc, 5-6 căţei de usturoi, 1/2 linguri cu ulei, 1 lingură cu vin alb sec, 1 linguriţă cu făină de grâu, sare, piper negru măcinat, 2 linguri cu verdeaţă tocată.

Mod de preparare: pisați bine usturoiul cu sare, adăugați piperul negru, uleiul, vinul, verdeaţa şi amestecați. Cu acest amestec se ung feliile bătute de carne, din care se formează rulade, care se trec prin făină, apoi se prind cu scobitori. Brisolele se prăjesc în untură sau în ulei, periodic turnându-se deasupra lor din zeama pe care o lasă carnea, după care se introduc la cuptor. Înainte de a servi, se scot scobitorile, se toarnă zeama lăsată de carne, se ornează cu legume proaspete și se presară cu verdeaţă.

Colţunaşi leneşi cu cartofi şi brânză

769 26 4Ingrediente: 10 cartofi, 2 ouă, 1 linguriţă cu unt, 2-3 linguri cu brânză de vaci nesărată, mărunţită, 3 linguri cu făină de grâu, 1 pahar cu smântână, 2-3 căţei de usturoi, 1 lingură cu verdeaţă tăiată, sare, piper negru măcinat.

Mod de preparare: se fierb cartofii cu coajă, apoi se curăţă şi se dau prin răzătoare. Se adaugă ouăle crude, untul, verdeaţa, o lingură cu brânză, sare şi piper și se amestecă foarte bine. Din preparatul obţinut se formează nişte cârnăciori mici cu diametrul de doi-trei centimetri, se taie rondele de 1-1,5 cm şi se fierb în apă sărată cinci minute. Ulterior, se scurg prin strecurătoare. Colţunaşii fierţi se pun într-o tavă unsă cu grăsime şi presărată cu pesmeţi. Peste aceştia se presară brânză, se toarnă smântâna bătută cu ou şi se introduc la cuptor. Se servesc presăraţi cu verdeaţă.

Cumaci (pâine cu umplutură de brânză)

769 26 5Ingrediente: 800 g făină, 50 g drojdie, 1 pahar cu lapte, 1/2 pahar cu apă, 1 linguriţă cu sare, 1 pahar cu brânză de oaie dată prin răzătoare, 1 lingură cu mărar tocat, 1/2 pahar cu smântână, 1 ou.

Mod de preparare: dizolvaţi drojdia în lapte cald cu apă în care ați pus puțină sare, adăugaţi făina, apoi frământaţi bine aluatul. Lăsați să se odihnească o oră, acoperind cu o pânză. Când aluatul se ridică, mai frământaţi o dată, împărţiţi în 10-12 bucăţi egale şi formaţi bile. Întindeţi fiecare bilă într-o turtă groasă, iar pe fiecare puneţi brânza dată prin răzătoare, amestecată cu mărarul tocat și uniţi marginile, dându-le formă de bile. Puneţi bilele într-o formă dreptunghiulară pentru copt, acoperită cu folie, la o distanţă nu prea mare una de alta. Daţi tava la cald şi lăsaţi pâinea să crească. Când pâinile se vor uni, ungeţi produsul cu amestecul de ou şi smântână bătute. Introduceți la cuptor pentru 30-35 de minute.

Cavurma de pui (mâncare găgăuzească)

769 26 6Ingrediente: 1 kg carne de pui, 3 linguri cu unt topit, 1 lingură cu făină de grâu, 2-3 cepe, 1 lingură cu pastă de roşii sau 5-6 roşii, 4-5 căţei de usturoi, 1 pahar cu bulion, 4 linguri cu vin, 1/2 pahar cu făină de porumb, sare, piper negru măcinat, 2-3 linguri cu verdeaţă tăiată.

Mod de preparare: carnea se taie bucăţi, se presară cu sare, piper şi făină şi se rumeneşte alături de ceapa mărunţită. Se pune într-un ceaun, se acoperă cu bulion fierbinte şi se înăbuşă la foc slab 20-30 de minute. Cu puţin timp înainte de a se lua de pe foc, se adaugă pasta de roşii, sarea, piperul, vinul şi o parte de verdeaţă. Usturoiul pisat, foile de dafin şi piper boabe se adaugă la sfârşit.

Cighiri

Ingrediente: 250 g ficat de vită, 300 g inimă de vită, 350 g plămâni de vită, 400 g piept de porc, 2 cepe, 3 ouă, 300 g prapur, 1/2 pahar cu ulei, 1-2 căţei de usturoi, sare, piper negru măcinat.

Mod de preparare: măruntaiele de vită şi carnea de porc se fierb până sunt gata. Ceapa se taie şi se prăjeşte, iar usturoiul se pisează. Ficatul fiert şi ceapa prăjită se dau prin maşina de tocat, iar restul măruntaielor şi carnea de porc se taie cuburi mici. Toate se amestecă, se adaugă ouăle, usturoiul, sarea şi piperul şi se amestecă din nou. Preparatul obţinut se împarte în 10-15 porţii. Fiecare porţie se înveleşte în prapur, formându-se câte o pârjoală, care se rumeneşte în ulei, apoi se introduce la cuptor.

Carne de oaie haiducească

769 26 7Ingrediente: 1 kg carne de oaie, 3 linguri cu ulei vegetal, 3 linguri cu unt sau cu margarină, 4-5 căţei de usturoi, 3/4 pahar cu vin, 2 pahare cu ciuperci proaspete, 2 ardei dulci, 2 cepe, 1 praz, 1 lingură cu făină, sare, piper negru măcinat, 2 linguri cu verdeaţă tocată, 3-4 foi de dafin.

Mod de preparare: spălaţi şi curăţaţi pieptul de oaie sau rasolul de oaie, tăiaţi câte două bucăţi cu os pentru o porţie. Tăiaţi bucăţele, presăraţi cu sare, piper, ceapă tăiată mărunt, verdeaţa tocată, puneţi foile de dafin, apoi stropiţi cu vin și ulei. Marinaţi de la trei până la 12 ore. Prăjiţi carnea pe tigaia încinsă, adăugând ciupercile. Aşezaţi pe fundul ceaunului prazul tăiat inele, ardeiul tăiat pai, verdeaţa tocată, carnea de oaie prăjită cu ciuperci, apoi din nou praz şi aşa mai departe, pe rând straturi ceapă şi carne. Turnaţi în ceaun zeama rămasă după prăjire, dizolvată cu apă, vinul, adăugaţi foile de dafin, usturoi pisat, sare, piper negru boabe, acoperiţi cu capacul şi fierbeţi înăbuşit cu capac în rolă. Când e aproape gata, adăugaţi făina prăjită în prealabil şi dizolvată cu bulion. Lăsaţi pe foc trei minute, apoi serviți.