Main menu

header

779 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Una dintre cele mai delicate tipuri de legume cu frunze, salata verde, este ideală pentru cei care urmează cure de slăbire, dar și pentru cei care vor să-și mențină greutatea sau să facă o cură de detoxifiere. Iată câteva rețete delicioase de primăvară cu salată verde care vă ajută să vă recăpătați tonusul.

Cu mere și nuci

779 26 1Ingrediente: 1 salată verde, 50 g nuci, 1 măr, 200 g mozzarella sau telemea, 50 g stafide, 50 ml oțet balsamic, 50 ml ulei de măsline, 1/2 linguriță cu sare, 1 linguriță cu muștar franțuzesc (opțional).

Mod de preparare: salata verde se spală, se usucă și se rupe bucăți într-un bol mai mare. Adăugați mărul tăiat în felii subțiri și mozzarella, respectiv telemeaua, ruptă în bucățele mici. Puneți nucile puțin mărunțite și stafidele. Pentru dressing, amestecați uleiul de măsline cu sare și oțetul balsamic. Dacă doriți, puteți pune și muștar franțuzesc, apoi amestecați bine ca să se emulsioneze sosul. Turnați dressingul peste salată și serviți imediat.

Cu ouă și parmezan

779 26 2Ingrediente: 1 salată verde, 5 ouă fierte tari, 1 pungă cu rondele de pâine prăjită cu aromă de usturoi, 100 g parmezan ras, 100 g bacon, sare. Pentru sos: 1 lingură cu maioneză, 2 linguri cu iaurt, 1 baton de brânză topită moale, 1 linguriţă cu oţet balsamic.

Mod de preparare: spălați și tăiați salata într-un castron mai mare. Tăiați baconul fideluță și prăjiți timp de câteva minute într-o tigaie din teflon, ca să devină uşor crocant. Lăsați să se răcească şi puneți peste salată. Se adaugă ouăle fierte tăiate în două, parmezanul ras şi rondelele de pâine prăjită. Separat se prepară sosul, amestecând toate ingredientele şi se toarnă peste salată.

Ciorbă de salată

Ingrediente: 1 tacâm de pui, 1 ceapă, 1 legătură de pătrunjel, 1 salată mare, 1 ardei gras, 1 morcov, 1 rădăcină de pătrunjel, 150 g smântână, 1/2 litru de borş, 1 căpăţână de usturoi nou, sare, 2 linguri cu ulei.

Mod de preparare: curățați bine zarzavaturile, spălați și tocați mărunt. Spălați tacâmul de pui și puneți la fiert în 1,5 litri de apă. Separat se călesc ceapa, ardeiul şi morcovul şi se adaugă în supă după ce se curăţă spuma. Se lasă să fiarbă până se înmoaie zarzavaturile şi se adaugă borşul. Când începe din nou să fiarbă, se pun salata şi pătrunjelul tăiate fin şi sare. După ce se stinge focul, se pune în supă usturoiul pisat şi se amestecă. Pentru un gust desăvârșit, turnați deasupra smântână.

Shaorma light

Ingrediente: 2 lipii, 200 g şuncă presată, 6 frunze de salată, 2 ou ă fierte tari, 100 g brânză topită feliată, 1 roşie.

Mod de preparare: aşezați lipiile pe farfurii şi acoperiți, pe toată suprafaţa, cu felii de şuncă şi de brânză topită, cu rondelele de ouă, roşia tăiată cubuleţe şi frunzele de salată. Rulați strâns şi serviți proaspete, tăiate în două.

Cu pui și sos picant de iaurt

779 26 3Ingrediente: 1 salată verde, 1 piept de pui, câteva măsline fără sâmburi, 50 g caşcaval,1/2 cutie cu iaurt cremos, 1/2 linguriţă cu muştar iute, 1 căţel de usturoi, 2 linguriţe cu zeamă de lămâie, crutoane (opţional).

Mod de preparare: prăjiți pieptul de pui. Tăiați cubulețe caşcavalul şi pieptul de pui, iar salata verde fideluţă. Pentru sos amestecați iaurtul cu zeama de lămâie, iar muştarul cu usturoiul zdrobit sau tăiat foarte mic. Turnați dressingul peste salată.

Cu cartofi şi ouă

Ingrediente: 6 cartofi măricei, 3 ouă, 1 castravete, 3 fire de ceapă, 10 frunze de salată verde, 3-4 linguri cu maioneză, sare, piper, ulei, lămâie.

Mod de preparare: puneți cartofii la fiert în coajă cu sare. Scoateți cartofii pe farfurie și lăsați să se răcească puțin, apoi curățați de coajă. Ulterior, tăiați-i rondele și puneți-i într-un castron. Ouăle se pun, de asemenea, la fiert cu un praf de sare și se lasă aproximativ șase minute. Se scot, se curăță de coajă și se taie în cubulețe mici, apoi se adaugă peste cartofi. Castravetele se curăță de coajă și se taie feliuțe subțiri, ceapa se taie mărunt, iar salata sub formă de fâșii. Se pun în alt castron, se adaugă puțin ulei, zeama de lămâie, sare și piper și se amestecă bine după care se pun peste cartofi. Se adaugă și maioneza, se potrivește de sare și piper, se amestecă bine și se introduce la frigider pentru 20 de minute.

Cu ton și porumb

779 26 4Ingrediente: 1 conservă cu ton bucăți, 1 salată verde de mărime medie, 1 ou, 5-6 roșii cherry, 10-15 măsline, 1 ceapă roșie mică, 1/2 lămâie, 5-6 linguri cu porumb fiert, 1/2 ardei gras, ulei de măsline, sare, piper.

Mod de preparare: puneți la fiert porumbul și oul. Rupeți salata în bucăți mai mari, iar roșiile cherry, în funcție de mărime le puteți adăuga întregi sau tăiate. Ardeiul și ceapa se taie și ele în bucăți mai mari. Se așază câteva frunze de salată ca bază pe un platou sau bol, apoi restul ingredientelor, respectiv roșiile, ardeiul, măslinele, tonul bucăți (care trebuie neapărat scurs de toată zeama), porumbul, salata ruptă în bucăți și ceapa. Se ornează cu oul fiert, tăiat în bucăți sau rondele. La final stropiți cu puțin ulei de măsline și cu zeama de la lămâie. Asezonați, după gust cu sare și piper.

Cu avocado

779 26 5Ingrediente: 100 g salată verde, 1 avocado, 1 ceapă roșie mică, 4-5 roșii cherry, 2 linguri cu ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie, sare după gust.

Mod de preparare: spălați şi uscați salata, apoi puneți-o într-un bol. Adăugați avocado tăiat bucăți și stropiți cu zeamă de lămâie. Tocați ceapa, tăiați roșiile cherry pe jumătate și adăugați-le în bol. Puneți sare după gust, adăugați uleiul de măsline și amestecați.

Cu ridichi

779 26 6Ingrediente: 1 salată verde mare, 1 legătură de ridichi, 2 legături de ceapă verde, 1 legătură de mărar, sfeclă roșie (opțional), sare, oțet, ulei.

Mod de preparare: desfaceți salata și spălați foaie cu foaie, apoi tăiați mărunt și puneți într-un castron. Adăugați ceapa și ridichile tocate rondele. Se pune apoi mărarul spălat și tocat foarte mărunt. Se amestecă salata și se potrivește de sare, ulei și oțet, după gust.

Cu ouă şi sos de usturoi

Ingrediente: 3 ouă, 1 salată verde, 1 gulie, 1 cutie cu iaurt, 2-3 căţei de usturoi, sare, piper, 1 lipie, 50 g unt, 50 g susan.

Mod de preparare: puneți ouăle la fiert și lăsați până devin tari. Puneți imediat în apă rece câteva minute ca să se poată curăţa uşor. Spălați frunzele de salată și lăsați să se scurgă. Puneți într-un bol iaurtul şi usturoiul zdrobit. Gulia se rade, se scurge de zeamă, se condimentează cu sare şi piper şi se prepară sosul. Lăsați pentru câteva minute la rece. Dați drumul la cuptor, ungeți lipia cu unt pe toată suprafaţa, presărați susanul, împachetați într-o folie şi introduceți la cuptor. Pe un platou puneți salata verde, tăiată fâşii mai mari, ouăle tăiate sferturi şi sosul. Salata se serveşte cu lipia coaptă.