Main menu

header

782 26 1de Carmen Ciripoiu şi Ştefania Băcanu

Vă place maioneza și doriți să încercați mai multe rețete inedite? Iată câteva dintre cele mai bune tipuri de maioneze care satisfac toate gusturile.

Cu usturoi (sarmuzac din Dobrogea)

Ingrediente: 3 căpățâni mari de usturoi, ulei, sare, 1-2 linguri cu oțet.

Mod de preparare: curățați bine usturoiul, apoi îl zdrobiți. Adăugați o linguriță cu sare, apoi îl pisați până se transformă într-o pastă. Peste aceasta puneţi ulei de floarea-soarelui, dar puțin câte puțin și amestecaţi continuu. Atenție! Uleiul trebuie adăugat treptat, pentru că altfel sosul se poate tăia. Când ați terminat de turnat uleiul, puneți și o lingură sau două cu oțet, după gust. Amestecați sosul din nou foarte bine. Sarmuzacul este gata atunci când observați că lingura stă în preparat nemișcată.

Din caju

Ingrediente: 100 g caju hidratat, sucul unei lămâi, fulgi de drojdie inactivă (opțional), ulei după gust, sare de Himalaya.

Mod de preparare: toate ingredientele vor fi puse într-un blender cu viteză mare. Atenție! Caju va fi ținut cu câteva ore înainte în apă, apoi clătiți și scurgeți apa. Uleiul poate fi de măsline, de avocado, de rapiță sau de cocos. După gust, mai puteți adăuga avocado, muștar, lapte vegetal, oțet de mere, miere. Această maioneză vegetală poate fi folosită ca dressing la orice tip de salată (salata beuf, salata de crudități cu morcov și țelină, salata verde cu legume, salata de ciuperci).

Cu smântână

782 26 2Ingrediente: 1 gălbenuș crud, 1 gălbenuș bine fiert, 200 ml ulei de floarea-soarelui, 1 linguriță cu muștar, 1 linguriță cu zeamă de lămâie, 1 lingură cu smântână cât mai grasă, sare.

Mod de preparare: treceți gălbenușul fiert printr-o sită deasă, apoi adăugați gălbenușul crud, muștarul și smântâna. Ulterior, puneți puțin câte puțin uleiul și amestecați doar într-un singur sens, altfel maioneza se va tăia. La final, puneți și zeama de lămâie.

Făcută la blender

782 26 3Ingrediente: 1 ou întreg crud, 1 linguriță plină cu muștar, 200 ml ulei de floarea-soarelui, 1 linguriță cu zeamă de lămâie, sare.

Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un vas cât mai înalt și îngust, poate fi chiar paharul special de la blender, dar și un borcan de 800 de grame și se pornește blenderul. Lăsați două-trei minute, apoi blenderul se ridică încet, puțin câte puțin.

Cu muștar și zahăr

Ingrediente: 3 gălbenușuri, 250 ml ulei, 2 linguri cu zeamă de lămâie, 1 şi 1/2 linguriță cu zahăr, 1 linguriță cu sare, 1 linguriță cu muștar.

Mod de preparare: puneți gălbenușurile într-un vas sau într-un pahar adânc. Maioneza va avea un gust mult mai bun dacă veți folosi ouă de țară! Adăugați muștar, sare și zahăr. Începeți să amestecați cu mixerul la viteză mare, timp de 30 de secunde. Turnați uleiul treptat, în porții mici, amestecând foarte bine de fiecare dată. Compoziția va începe să se îngroașe și să devină deschisă la culoare. Atenție! Densitatea maionezei depinde de cantitatea de ulei pe care o veți folosi. Adăugați zeama de lămâie și mai amestecați o dată foarte bine, cât să obțineți un sos omogen.

Fără ouă, pe bază de lapte

Ingrediente: 150 ml lapte, 300 ml ulei, 1 lingură cu zeamă de lămâie (sau oțet), 2 lingurițe cu zahăr, 1 linguriță cu sare, 1 linguriță cu muștar.

Mod de preparare: în vasul blenderului turnați laptele și uleiul, apoi adăugați muștar, sare și zahăr. Introduceți blenderul până la fundul vasului, porniți-l la viteză maximă și amestecați până obțineți o compoziție omogenă. Adăugați zeama de lămâie și mai amestecați încă puțin. Maioneza e gata în cel mult trei minute. Puteți păstra sosul la frigider, într-un vas închis ermetic, timp de cel mult trei zile.

Cu ulei de măsline

Ingrediente: 1 ou, 200 ml ulei vegetal, 50 ml ulei de măsline (cel mult 1/4 din toată cantitatea de ulei folosită, altfel maioneza va fi amară), 2 linguri cu oțet alb sau de mere, 1 linguriță cu zahăr, 1/2 linguriță cu sare, 1/2 linguriță cu muștar, piper alb (opţional).

Mod de preparare: adăugați oul, foarte atent să nu deteriorați gălbenușul, în vasul blenderului vertical. Turnați uleiul vegetal și de măsline, muștarul, sarea, zahărul și piperul alb. Adăugați oțetul sau zeama de lămâie. Introduceți blenderul până la fundul vasului, acoperind gălbenușul. Porniți blenderul la viteză maximă și nu-l ridicați până cel puțin jumătate din compoziție nu devine albă la culoare. Apoi ridicați încet blenderul și continuați să amestecați, până se formează sosul.

În stil oriental

782 26 4Ingrediente: 150 ml lapte de soia, 1 lingură cu lecitină, 3 linguri cu ulei de măsline, 2 linguri cu suc de lămâie, 1/2 linguriță cu muștar, sare, zahăr, piper negru măcinat, verdeață după gust.

Mod de preparare: adăugați toate ingredientele în vasul robotului de bucătărie. Porniți robotul și amestecați bine. Obțineți un sos omogen, de o densitate medie. Înainte de a-l servi, puneți sosul la frigider pentru o jumătate de oră.

Cu nuci

782 26 5Ingrediente: 1 pahar cu miez de nuci, 1 pahar cu ulei de măsline, 2 lingurițe cu oțet de mere (sau oțet de vin), 1 linguriță cu muștar, zahăr, sare.

Mod de preparare: prăjiți nucile într-o tigaie încinsă fără ulei. Lăsați-le să se răcească și tocați-le cu ajutorul unui blender. Amestecați nucile cu sarea, zahărul, muștarul, oțetul și puțină apă. Obțineți o masă omogenă și densă. Amestecând încontinuu, treptat turnați uleiul. Continuați până obțineți un sos omogen.

De post cu mere

Ingrediente: 2 mere mari, 1/2 pahar cu ulei vegetal, 1 linguriță cu muștar, suc de lămâie, sare, zahăr, piper negru măcinat, ghimbir, scorțișoară.

Mod de preparare: pentru început, spălați și decojiți merele, apoi le tăiați în cubulețe mici. Puneți o cratiță pe foc. Adăugați merele în tigaia încinsă și faceți focul mic. Prăjiți-le timp de cinci minute. Dacă merele nu au suficient suc, mai turnaţi puțină apă. Adăugați în tigaie sarea, zahărul și sucul de lămâie. Fierbeți până merele vor deveni moi, apoi lăsați puțin să se răcească. Tocați merele cu ajutorul unui robot de bucătărie, până obțineți un piure. Adăugați condimentele rămase și muștarul. Turnați uleiul, amestecând continuu. Lăsați maioneza pentru câteva ore la frigider.

De post cu amidon

782 26 6Ingrediente: 1/2 pahar cu ulei vegetal, 1/2 pahar cu supă de legume sau ciuperci, 2 linguri cu amidon, 1-2 lingurițe cu suc de lămâie sau oțet de mere, 1 linguriță cu muștar, sare, zahăr.

Mod de preparare: puneţi amidonul într-o cantitate mică de supă la temperatura camerei și lăsați să se dizolve. Încălziți supa rămasă, apoi turnați în vas amidonul dizolvat și amestecați. Puneți amestecul la foc mic, fără a-l aduce până la fierbere, apoi lăsați produsul să se răcească. Adăugați treptat uleiul și toate celelalte ingrediente. Amestecați cu ajutorul unui robot de bucătărie. Dacă obțineți un sos prea dens, mai adăugați câteva linguri cu apă.

Atenţie! Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei