Main menu

header

783 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Pufos, cu boabe separate și nelipicios. Așa arată pilaful ideal, care a ajuns să fie nelipsit de pe mesele românilor. Chiar dacă pare ușor de realizat, pilaful dă uneori dureri de cap gospodinelor. Dar dacă veți folosi supă de pui în loc de apă și veți alege tipul de orez potrivit, veți avea parte de un pilaf pe cinste. Iată câteva rețete delicioase de pilafuri.

Cu carne de cocoș

783 26 2Ingrediente: pieptul și o pulpă de la un cocoș, 1 cană cu orez, 1 morcov, 1 ceapă, 1 ardei gras, sare, piper, 50 ml ulei, pătrunjel.

Mod de preparare: se porționează carnea și se spală foarte bine. Morcovul și ceapa se curăță și se spală. Se pune la fiert carnea împreună cu legumele și un praf de sare. Când legumele sunt fierte, se scoate morcovul și se taie cubulețe. Se încinge uleiul într-o cratiță și se pune orezul la călit până ce bobul devine translucid, apoi se adaugă patru căni cu supa în care a fiert carnea. Se lasă să clocotească și se pune cratița la cuptor la foc mediu. După 20 de minute, se adaugă carnea și morcovul tăiat cubulețe și se condimentează cu sare și piper. Se lasă până a scăzut toată supa și bobul de orez s-a fiert.

Pilaf călugăresc

783 26 3Ingrediente: 1 cană cu orez, 2 căni cu apă, 1 ceapă medie, 1 morcov, 1 roșie medie, 1 felie de țelină, 50 g ciuperci feliate, 1 ardei gras, 2 căței de usturoi, 2 linguri cu ulei vegetal, 1/2 dovlecel feliat, sare și piper după gust.

Mod de preparare: tăiați toate legumele bucățele și spălați orezul. Turnați ulei într-o cratiță, apoi căliți ceapa, ardeiul gras și usturoiul. După câteva minute, adăugați și restul de legume, apoi condimentele. Puneți orezul spălat și lăsați puțin la călit, amestecând continuu. Turnați apă peste toate ingredietele și lăsați oala pe foc mic timp de 30-40 de minute, până ce orezul se înmoaie de tot.

Pilaf grecesc cu creveți și ierburi

783 26 4Ingrediente: 600 g creveţi proaspeți sau congelați, dar decorticați,1/2 ceșcuţă cu ulei de măsline extravirgin cu mirodenii, 1 praz tocat mărunt (doar partea albă), 2-3 cepe verzi tocate mărunt, 2-3 căței de usturoi mărunțiți, 1 cană cu orez cu bobul lung, 1 cană cu vin alb sec, 3 căni cu zeamă de pui, sare şi piper negru proaspăt măcinat după gust, 1 legătură de pătrunjel și una de mărar tocate fin, 250 g brânză Feta mărunțită, 2 linguri cu parmezan.

Mod de preparare: se spală bine creveții și se pun la fiert în apă clocotită pentru cinci minute, apoi se strecoară și se dau de o parte. Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie mare și adâncă, sotați prazul, ceapa și usturoiul pentru câteva minute, adăugați orezul și căliți, amestecând continuu, până când boabele de orez sunt acoperite cu ulei. Turnați vinul și reduceți focul la mic. Fierbeți neacoperit pentru 20-25 de minute, adăugând și restul de lichid, cană cu cană până când este absorbit. Se condimentează cu sare și piper cu cinci minute înainte de final, când se adaugă și ultima cană cu lichid. Ulterior, se pun și creveţii, pătrunjelul, busuiocul și mărarul. La sfârșit, când este făcut puteți pune și Feta. Se acoperă și se lasă să respire cinci minute înainte de servire. Deasupra preparatului se pune iaurt și parmezan.

Cu linte și legume

783 26 5Ingrediente: 1/2 kg orez,1/2 kg linte verde sau maro, 3 morcovi, 2 cepe, 2 roșii, 10 căței de usturoi, sare, piper, curcuma, pătrunjel verde, ulei.

Mod de preparare: ceapa și morcovul se taie fideluță. Încălziți ulei și adăugați morcovul și ceapa și căliți-le timp de cinci minute. Spălați bine orezul și lintea și adăugați-le în cratiță, apoi roșiile şi orezul. Turnați două pahare cu apă deasupra, puneți sare, piper, cinci căței de usturoi și curcuma. Faceți focul mare până începe să fiarbă, apoi micșorați flacăra și lăsați să fiarbă încet timp de 20-30 de minute. Dacă orezul și lintea nu sunt încă fierte, mai adăugați apă și mai lăsați zece minute pe foc. Puneți deasupra pătrunjel tocat și ceilalți cinci căței de usturoi.

Cu praz

783 26 6Ingrediente: 1 lingură cu ulei de măsline, 1/2 ceapă tăiată solzișori, 3 căţei de usturoi, pisaţi, 3 fire de ceapă verde, tocată, 1 fir de praz, tocat, 150 g orez, 750 ml zeamă în care au fiert legume, 1/2 linguriţă cu oregano uscat, 3 linguri cu pătrunjel verde, tocat, 2 linguri cu muguri de pin, sare, piper.

Mod de preparare: încingeți uleiul într-o tigaie, adăugați ceapa, usturoiul, ceapa verde şi prazul. Acoperiți cu un capac şi lăsați la foc mediu, până când se înmoaie legumele. Adăugați orezul şi mai lăsaţi pe foc trei minute. Ulterior, turnați zeama de la legume şi puneți şi oregano. Amestecați bine și adăugați orezul. Când acesta s-a fiert şi nu mai există zeamă în exces, adăugaţi pătrunjelul şi mugurii de pin. Asezonați cu sare şi piper după gust. Serviți cald.

Cu trufe

783 26 7Ingrediente: 500 g orez, 80 g unt, 200 g hribi sau ciuperci champignon, 1 ceapă mică, 2 linguri cu ulei de măsline cu trufe albe sau negre.

Mod de preparare: căliţi ceapa într-o tigaie cu untul, adăugați ciupercile și după aproximativ două minute puneţi orezul. Pentru a fierbe orezul se adaugă treptat apă caldă sau bază de supă, până este gata. Se ia de pe foc, se răzuiește deasupra parmezan și se adaugă uleiul cu trufe albe sau negre.

Cu coaste de miel

783 26 8Ingrediente: 200 ml vin alb, 150 g unt, 2 kg coaste de miel, 30 g ulei de măsline, 1 lingură cu muștar, 6 căței de usturoi, 3 fire de rozmarin, 4 roșii, 1 ardei iute, 1 linguriță cu semințe de pin, 1/2 linguriță cu cimbru, 1 linguriță cu zahăr, sare, piper. Pentru pilaf: 300 g orez, 200 ml vin alb, 400 ml supă de carne, 100 ml ulei de măsline, 25 g unt, sare.

Mod de preparare: coastele se ung cu muştar şi cu unt. Carnea se crestează din loc în loc și se împănează cu patru căţei de usturoi. Se presară sare, piper şi rozmarin. Se așază coastele într-o tavă termorezistentă. De jur-împrejur, se așază roşiile spălate și tăiate pe jumătate. Peste roşii, se presară uniform restul de usturoi zdrobit, seminţele de pin și ardeiul iute tocat fin. Se stropește totul cu ulei de măsline şi cu vin. Tava se lasă la cuptor timp de o oră şi jumătate. Din când în când carnea se stropește cu sosul din tavă. Dacă sosul scade prea mult, se mai adaugă treptat apă călduţă. După ce s-au pătruns coastele, se adună restul de sos din tavă și se pune separat într-o sosieră. Se pune untul la încins într-o cratiţă. Când s-a topit, se adaugă uleiul de măsline. Când e bine încins, se pune orezul. După ce devine translucid, se stinge cu vin și supă, amestecând treptat. Se lasă să fiarbă timp de 30 de minute până când scade, amestecând continuu. Se asezonează cu sare și piper după gust.

Cu carne de găină și ardei copți

Ingrediente: 1 ceapă, 1 găină de maximum 1,5 kg, ulei, 300 g orez, 1 kg ardei copți, sare, piper, boia de ardei iute.

Mod de preparare: se taie ceapa și se călește în ulei, apoi se pune carnea și se lasă până ce și-a schimbat culoarea. Se adaugă sare, piper, boia de ardei iute, dar și apă cât să acopere carnea și se lasă la fiert aproximativ o oră. Când carnea este fiartă, se adaugă și ardeii copți și tăiați, se dă într-un clocot, apoi se pune orezul. Se mai fierbe 20 de minute și se ornează cu pătrunjel.