Main menu

header

795 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Marmelada este un produs cu totul aparte, nici dulceață, nici gem, nici jeleu, dar cu toate deliciile acestor bunătăți încorporate și cu o textură unică, densă, care face din acest desert o savuroasă și parfumată încheiere a oricărei mese. Sfârșitul verii este momentul perfect pentru a pune în cămară marmelade minunate.

De piersici

795 26 2Ingrediente: 750 g piersici, 300 g zahăr, 1 lămâie.

Mod de preparare: se taie piersicile în bucăţi de mărimi diferite, se adaugă zahărul şi zeama cu tot cu pulpa de la o lămâie mare. Se toarnă compoziția într-un vas care se pune pe foc moderat. După zece minute, se ia mixerul vertical şi se amestecă marmelada, iar după alte trei minute de fiert se trage vasul deoparte. Se toarnă marmelada fierbinte în borcane care se închid bine, se așază într-o oală încăpătoare și se sterilizează în apă timp de zece minute. Se scot borcanele și se acoperă cu o pătură, până la răcirea completă.

De coarne

795 26 3Ingrediente: 1 kg coarne, 300 g zahăr alb, 300 g zahăr cu pectină, 1 lămâie.

Mod de preparare: coarnele bine coapte se spală, se amestecă cu zahărul alb şi se lasă la rece până ce aproape se topeşte. Se toarnă compoziția într-o cratiţă cu fund dublu, se stoarce lămâia şi se pune vasul la foc până ce coarnele se desfac uşor de pe sâmburi. Se lasă să se răcească şi se trec prin sită. Pasta obţinută se amestecă cu zahărul cu pectină şi se fierbe 20 de minute. Se toarnă apoi marmelada fierbinte în borcane sterilizate şi se ţine acoperită cu pături până se răceşte.

De caise

Ingrediente: 3,5 kg caise bine coapte, 2 kg zahăr, 1 baton de scorţişoară, zeama de la 2 lămâi.

Mod de preparare: spălați caisele, scoateți sâmburii şi tăiați-le în sferturi. Jumătate din cantitatea de fructe se mixează cu ajutorul unui blender, compoziţia se pune într-o cratiţă împreună cu restul de caise tăiate, zahărul, zeama de lămâie şi batonul de scorţişoară. Se dau la fiert pentru 15 minute, apoi se lasă să se răcească puțin, se îndepărtează batonul de scorţişoară şi se mixează întreaga compoziţie. Se pune din nou la fiert, pentru circa 90 de minute, până când marmelada se leagă uşor, amestecând frecvent. Se toarnă fierbinte în borcane sterilizate, care se închid cu capace. Borcanele se întorc cu capacul la bază şi se ţin o oră, apoi se pun în picioare, se împăturesc cu şervete de bucătărie şi se ţin până a doua zi. Se păstrează în loc răcoros şi aerisit.

De gutui

795 26 4Ingrediente: 2,2 kg gutui coapte, 1 baton de scorţişoară, 1/2 lămâie, 600 g zahăr.

Mod de preparare: spălați gutuile bine şi curăţați-le de coajă, tăiați-le felii şi îndepărtați-le cotoarele, apoi puneţi-le într-o oală largă, adăugaţi apă cât să le acopere, puneţi scorţişoara şi coaja de lămâie, tăiată fâşii. Lăsați totul la fiert până când gutuile sunt moi, aproximativ 30 de minute, îndepărtați scorțișoara şi scurgeţi fructele, pe care le mixaţi până obţineţi o pastă fină, pe care o turnați din nou în cratiță, cu zahărul și trei linguri cu zeamă de lămâie. Amestecaţi cu o lingură de lemn până se topeşte zahărul, apoi daţi focul la mic şi lăsaţi la fiert 90 de minute. În ultimele 15 minute se dă flacăra mare și se amestecă încontinuu. Ungeţi o tavă cu unt şi aşezaţi pasta în strat uniform, nivelați și dați la cuptor la 50 de grade Celsius pentru o oră, să se deshidrateze bine. Lăsaţi să se răcească în tavă şi apoi răsturnaţi pe un platou și eventual porționați marmelada. Aceasta va rezista mult timp la rece, păstrată în hârtie sau într-o cutie, întreagă sau porţionată.

De mere

Ingrediente: 4 kg mere roșii, 500 g zahăr, 1 l apă.

Mod de preparare: spălați merele bine, curățați-le de coajă și de cotor și puneți-le la fiert cu apa. Când s-au fărâmițat bine, se reduce focul la mediu, lăsând fructele pe foc până încep să fiarbă, după care se adaugă zahărul. Se acoperă cu un capac, se reduce focul foarte mult și se lasă pe flacără patru ore, amestecând la fiecare cinci minute, până când marmelada se închide la culoare. Se transferă fierbinte în borcane care se închid și se lasă acoperite cu o pătură până la răcirea completă.

De prune

795 26 5Ingrediente: 2 kg prune, zeama de la 1 lămâie, 1,5 kg zahăr.

Mod de preparare: se spală prunele şi li se scot sâmburii, apoi se pun într-o cratiţă, cu zahărul şi sucul de lămâie. Se lasă două ore la macerat şi apoi se pune compoziția la fiert. După primul clocot, se trage de pe flacără, se mixează şi se aşază din nou pe foc pasta obţinută. Se lasă zece minute, amestecând încontinuu, pentru ca orice urmă de suc în plus să se evapore. Marmelada se toarnă fierbinte în borcane, care se sterilizează și se lasă la răcit sub o pătură sau se pune pasta pe o tavă și, ulterior, se păstrează marmelada, porționată, la rece.

De mure

Ingrediente: 3,7 kg mure, 1,5 kg zahăr, zeama de la 1 lămâie.

Mod de preparare: murele se spală în mai multe ape şi se așază într-o sită, la scurs. Puneți apoi fructele într-o cratiţă, adăugați zahărul şi amestecați. Lăsați fructele timp de 30 de minute, după care mixați totul cu un blender vertical. Compoziţia obţinută se trece prin strecurătoare, pentru a elimina seminţele. La final va rezulta o pastă ușor densă. Adăugați zeama de lămâie şi puneți cratița pe foc mic, amestecând din când în când. Pentru a obţine o marmeladă fină, se fierbe compoziţia două ore. Marmelada de mure se toarnă fierbinte în borcane sterilizate, care se închid ermetic cu capace şi se acoperă până la răcire.

De cireșe

Ingrediente: 1 kg cireşe, 500 g zahăr, zeama de la 1 lămâie.

Mod de preparare: se scot sâmburii din cireşe, fără a se pierde zeama, se aşază apoi fructele cu zahărul într-o cratiţă largă, în straturi succesive și se lasă 12 ore. După acest răstimp se adaugă zeama de lămâie, se mixează compoziția cu un blender vertical și se pune cratiţa pe foc, la flacără mică, amestecând des. Când compoziția este densă și s-a îngroșat, se toarnă fierbinte în borcane care se sterilizează și se lasă acoperite, să se răcească.

Combinată fără zahăr

795 26 6Ingrediente: mere, pere, prune, gutui, zeama de la 1 lămâie pentru fiecare kg de fruct curăţat.

Mod de preparare: fructele se spală şi se scot cotoarele, se taie cuburi sau felii şi se pun în cratiţă, împreună cu apă cât să le acopere pe jumătate şi sucul de lămâie. Se aşază pe foc și se amestecă des, până când bucățile de fructe se înmoaie foarte bine, apoi acestea se trec prin robot sau prin blender, până totul devine o pastă fină. Compoziția se pune din nou pe flacără şi se lasă până când scade suficient și are consistența unei paste groase. Se toarnă în borcane sterilizate, care se acoperă cu capac și se răcesc la temperatura camerei, acoperite.