de Cristina Tache
Şerbetul este o dulceaţă de origine orientală, ce se serveşte cu multă apă. În vechime, musafirului obosit de drum i se oferea un pahar cu apă rece cu o linguriţă cu şerbet înăuntru. Şerbetul are la bază apă, zahăr şi diverse arome şi culori, funcţie de ingredientele folosite. Cele mai răcoritoare sunt şerbeturile din fructe. Vă invităm să încercaţi câteva reţete delicioase, uşor de preparat. De lămâie
Ingrediente: un kilogram de zahăr (de preferinţă cubic), o lămâie sau o portocală, o jumătate de litru de apă, 15 ml de zeamă de lămâie.
Mod de preparare: apa cu zahărul se pun la fiert într-o oală acoperită. Se rade coaja de lămâie sau de portocală şi se pune într-un săculeţ mic din tifon (cât un degetar), legat cu un fir de aţă. După aproximativ 15 minute, când siropul este aproape legat, se introduce săculeţul şi se leagă cu firul de aţă de toarta vasului. Siropul se fierbe acoperit tot timpul, altfel se vor forma cristale pe margine, iar când se va răci, se vor face şi la suprafaţă. Siropul se încearcă în apă rece şi, când picăturile se leagă ca o bomboană mai moale, se pune zeama de lămâie (împiedică zaharisirea), se amestecă bine, lăsând să mai dea în câteva clocote, apoi se bagă la rece, tot acoperit. După ce s-a răcit, se freacă, până prinde o culoare albă, mată. Se stropeşte numai dacă este prea vârtos cu zeamă de lămâie sau de portocală. Şerbetul se pune în borcane, dacă este moale, sau în pungă de nailon, dacă este vârtos.
De piersici
Ingrediente: un kilogram de zahăr tos, un kilogram de piersici coapte, o lămâie, un baton de vanilie sau un pliculeţ cu praf de vanilie, câteva frunze de mentă.
Mod de preparare: se spală bine fructele, se înlătură sâmburii şi se pun fructele la fiert, cu un pahar cu apă. Se lasă la fiert până se lichefiază, apoi se strecoară şi se pasează prin sită. Se toarnă apoi sucul peste zahăr şi se pune la fiert până se leagă, amestecând continuu. Vanilia se amestecă împreună cu zeama de lămâie şi câteva frunze de mentă pisate într-un mojar, iar când siropul s-a legat, se adaugă acestea şi se amestecă. Se lasă să se răcească puţin şi apoi se toarnă şerbetul în borcane, care se închid ermetic cu capac din metal.
De ananas
Ingrediente: 700 g de ananas, 50 ml de suc de lămâie, o lingură cu miere.
Mod de preparare: într-un blender, se pun bucăţile de ananas, sucul de lămâie şi mierea. Se amestecă până se obţine o pastă consistentă. Se pune într-un borcan, se dă la frigider timp de o oră şi se serveşte cu praf de scorţişoară deasupra.
De cacao
Ingrediente: 100 g de ciocolată neagră, 70 g de cacao (fără zahăr), 200 g de zahăr cubic, 400 ml de apă.
Mod de preparare: se pun bucăţile de zahăr într-o cratiţă, cu 400 ml de apă, se lasă să fiarbă, la foc mic, cam două minute. După ce apa a dat în clocot, se ia de pe foc. Se rupe ciocolata bucăţele şi se lasă să se topească în siropul încă fierbinte. Se încorporează pudra de cacao şi se amestecă până ce compoziţia devine netedă şi omogenă. Dacă este nevoie, se mai pune pe foc, amestecând continuu. După ce s-a răcit crema, se toarnă într-un bol de inox şi se lasă să se întărească timp de o oră la congelator. Apoi, şerbetul se amestecă în mixer şi se dă din nou la congelator (operaţiunea se repetă de cel puţin două ori). Şerbetul se ţine în frigider şi se scoate cu zece minute înainte de a-l servi.
De trandafiri
Ingrediente: un kilogram zahăr, o jumătate de litru de apă, 100 de petale de trandafiri pentru dulceaţă, 15 ml de zeamă de lămâie.
Mod de preparare: petalele de trandafiri, curăţate de partea albă, se freacă împreună cu zeama de lămâie. Se pune la fiert apa cu zahărul. Se fierbe acoperit, pentru a nu se forma cristale. Se freacă până devine alb, iar apoi se stropeşte cu zeama de trandafiri, stoarsă bine printr-un tifon. Şerbetul va avea culoarea roz. Se poate potenţa nuanţa folosind colorant alimentar roşu (două-trei picături).
PONT! Cratiţa în care fierbe şerbetul se va întrebuinţa numai în acest scop.