Main menu

header

841 26 1de Simona Lazăr

Este probabil unul dintre acele preparate care sunt în măsură să contribuie la identificarea unei comunități prin simpla rostire a denumirii sale: „bocconotto” (am putea traduce acest cuvânt prin „delicatesă”) este un desert specific pentru o arie restrânsă. Practic, „bocco- notto” se pregătește numai în Castelfrentano (provincia Chieti, regiunea Abruzzo), iar cu unele variante o întâlnim și în comunele limitrofe - Casoli, Lanciano, San’Eusanio del Sangro. Ce are specific acest preparat? Este o tartletă, de formă tronconică, umplută cu o „farsă” consistentă, compactă, obținută din cioco- lată (uneori și cu marmeladă), scorțișoară și migdale măcinate, acoperită cu o foaie de aluat și dată la cuptor. Se servește pudrată cu zahăr aromat cu vanilie.

„Torrone tenero al cioccolato”

841 26 2Și acesta este un „dolce” tipic din Abruzzo, care provine, de această dată, din provincia Aquila. Este, de fapt, o ciocolată cu nuga și bucăți mari de nucă. După tradiție, această rețetă a fost creată cu secole în urmă în casa faimoasei familii aquilene Nurzia, care a păstrat cu strictețe secretul preparării până în perioada interbelică. „Părintele” rețetei inițiale a fost Francesco Saverio Nurzia, un patiser priceput, renumit pentru dulciurile sale. A fost îmbogățită de fiul său, Ulisse, care, fascinat de caracteristicile pudrei de cacao, include acest ingredient în rețeta originală. Prin anii ’20-’30, celebrele „torrone” pătrund în toate casele și se poate spune că de atunci nici o sărbătoare importantă nu se face fără acest „dolce tipico” pe masă. Pentru a-l prepara, amestecați ușor miere cu albușuri bătute spumă, zahăr și puțină vanilie, după care întreaga compoziție o veți pune într-un vas la bain-marie („bagnomaria”, cum spune italianul), adăugându-i-se apoi nuci tăiate în bucăți mari (peste 30% din întreaga cantitate a ingredien- telor) și cacao. Puteți adăuga și puțin lapte condensat. După ce se îngroașă suficient, această pastă o veți întinde pe o suprafață plană, o lăsați să se răcească și apoi tăiați din ea dreptunghiuri înguste.

Spumini Bezele cu migdale și scorțișoară

841 26 3Ingrediente: 500 g zahăr, 500 g migdale tăiate mărunt sau măcinate, 1 lămâie rasă, scorțișoară măcinată, 3 albușuri.

Mod de preparare: bateți bine albușurile cu zahărul, până obțineți o spumă densă. Adăugați apoi ușor migdalele - tăiate foarte mărunt sau măcinate -, scorțișoara măcinată, coaja rasă de lămâie. Așezați în tavă, la distanță potrivită, câte o lingură din această compoziție, după care dați la cuptor, la foc mic, timp de 35-40 de minute.

Pepatelli Uscățele cu piper

841 26 4Ingrediente: 750 g făină, 750 g miere, 1 lingură cu cacao, 250 g migdale întregi, coaja rasă de la o portocală, 1 linguriță cu piper măcinat.

Mod de preparare: amestecați bine mierea cu lingura de cacao, coaja rasă de portocală și piperul. Puneți făina într-un castron, faceți o gaură la mijloc și opăriți cu puțină apă, după care adăugați compoziția pe bază de miere și amestecați totul bine. Puneți migdalele - tăiate felii sau zdrobite (însă nu măcinate). Amestecați bine. Aluatul astfel obținut îl întindeți într-o foaie, pe care o tăiați în fâșii late de un centimetru și lungi de 10-12 cm sau daţi-le orice formă doriţi. Așezați-le în tavă și dați-le la cuptor.

Neole Fursecuri cu anason

841 26 5Ingrediente: 1 ou, 1 lingură cu zahăr, 1 lingură cu ulei, 1/2 pahar cu vin alb, semințe de anason, făină cât cuprinde.

Mod de preparare: amestecați zahărul cu oul, făina și semințele de anason. Frământați până obțineți o pastă omogenă. Adăugați vinul și continuați să frământați. Împărțiți aluatul în bucățele mici din care pregătiți gnocchi. Puneți-i pe o tablă (o tavă) unsă cu ulei și dați la cuptor. Lăsați fursecurile în cuptor până prind o culoare aurie. Pudraţi cu zahăr.

Uccelletti Păsărele

841 26 6Ingrediente: 2 pahare cu ulei, 2 pahare cu vin alb, 100 g zahăr, făină cât cuprinde, marmeladă de struguri, migdale măcinate, scorțișoară, cacao, bucățele de ciocolată de casă, rom, coaja rasă de la o lămâie.

Mod de preparare: puneți făina într-un castron, faceți o gaură în mijloc și așezați acolo celelalte ingrediente, mai puțin marmelada. Frământați bine aluatul (dacă e nevoie, mai adăugați din făină până nu e nici prea moale, nici prea tare). Întindeți o foaie de aluat și decupați din ea, cu o formă, „păsărele”. Pe una dintre formele decupate așezați o lingură de marmeladă, întindeți puțin, puneți deasupra altă formă decupată, apoi presați marginile cu o furculiță, pentru a se lipi. Așezați toate „păsărelele” într-o tavă, ungeți-le cu puțină apă cu zahăr și dați-le la cuptor, pentru 35 de minute, la foc potrivit.

Bocconotti Tartlete umplute

Ingrediente: 100 g unt, 600 g făină, 2 albușuri, 6 gălbenușuri, 1 lingură cu lapte, puțină drojdie de bere, 500 g marmeladă, 1 chitră, scorțișoară, migdale măcinate, sare, coaja rasă de la o lămâie, ciocolată.

Mod de preparare: amestecați făina cu untul și cele șase gălbenușuri (4+2, frecate bine înainte cu puțină sare), cele două albușuri (bătute spumă), laptele și drojdia. Lăsați aluatul puțin să crească, apoi întindeți din el foi subțiri, pe care le tăiați cu diferite forme de metal. Pe una dintre formele obținute așezați puțină umplutură (pregătită din marmeladă, ciocolată topită, chitră tăiată mărunt, scorțișoară și migdale măcinate) și acoperiți cu altă formă de aluat. Dați la cuptor, pentru 15-20 de minute. Presărați zahăr pudră.

Parrozzo Chec cu ciocolată

Ingrediente: 70 g făină, 5 ouă, 70 g migdale dulci, 50 g migdale amare, 130 g zahăr, 150 g ciocolată de casă, 100 g unt, 70 g amidon, coaja rasă de la o lămâie mică, sare.

Mod de preparare: măcinați migdalele și amestecați-le pe cele dulci cu cele amare, împreună cu două linguri cu zahăr. Spargeți ouăle și separați albușurile de gălbenușuri. Amestecați-le pe acestea din urmă cu restul de zahăr, migdalele măcinate, făina și amidonul, adăugându-le pe rând, puțin câte puțin, și frecând cu telul până se omogenizează. Frecați untul cu dosul lingurii, ca să se înmoaie (sau înmuiați-l punându-l într-o bucată de pânză curată și frământându-l între degete) și adăugați-l, de asemenea, în compoziția obținută. Bateți spumă albușurile, cu puțină sare, și adăugați-le delicat în aluat. Ungeți cu unt o formă specială, turnați aluatul și dați la cuptor, la temperatura de 180˚C, timp de 40 de minute. Odată copt, lăsați-l să se răcească. Topiți ciocolata la bain-marie și turnați-o peste prăjitură, ca o glazură.