de Călin Popa şi Florica Pintea
Oul de prepeliță este un campion al nutrienților pe care îi aduce organismului uman, fiind recomandat pentru prevenirea unui mare număr de afecțiuni și, de asemenea, pentru susținerea funcționării optime a metabolismului. În plus, este delicios, are un gust distinct, dens, apreciat de gurmanzii din toată lumea și poate fi preparat în meniuri care surprind și încântă.
Salată de sparanghel
Ingrediente: 1 conservă cu sparanghel, 6 ouă de perpeliță, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, 2 linguri cu zeamă de lămâie, 1 praf de sare, 1 praf de piper măcinat.
Mod de preparare: se fierb ouăle în apă cu puțină sare, timp de opt minute. Sparanghelul se scurge de apă, apoi se taie mărunt. Ouăle se trec sub un jet de apă rece, apoi se curăță de coajă și se taie în sferturi, se amestecă bine cu sparanghelul, se asezonează de sare, piper și zeamă de lămâie. Salata se servește rece, cu pătrunjel tocat deasupra.
Ruladă
Ingrediente: 10 ouă de prepeliţă, 1 morcov, 50 g spanac, 150 g şuncă, 300 g maioneză de casă, 5 foi de gelatină, 6 felii de şuncă slabă, 1 ardei roşu, sare, piper.
Mod de preparare: foile de gelatină se înmoaie în apă, iar ouăle se pun la fiert pentru cinci minute, apoi se ţin alte cinci minute în apă rece, după care se pot curăţa. Frunzele de spanac și morcovul se fierb în apă cu puţină sare, apoi se taie mărunt, împreună cu ardeiul. Se scurge apa de pe galatină şi se pune la topit pe baie de aburi, apoi se amestecă cu maioneza şi se asezonează. Se adaugă cubuleţele de morcov, spanacul, ardeiul, şunca tăiată cubulețe şi se amestecă încet. Se îmbracă în folie de plastic o formă de chec, se așază șase felii de șuncă, lăsând marginile în afară, apoi se toarnă trei sferturi din compoziția cu gelatină. Se pun ouăle, se apasă ușor, apoi se toarnă restul de maioneză, se acoperă cu șunca lăsată peste marginile formei, iar la final, cu folie de plastic. Se lasă la rece până a doua zi.
Tartă de legume
Ingrediente: 3 roşii, 300 g brânză feta, 2 ardei grași verzi, 100 g caşcaval, 8 ouă de prepeliţă, piper.
Mod de preparare: într-un vas uns cu ulei măsline se pun în straturi roşiile tăiate felii, brânza cubuleţe, ardeiul feliat, cașcavalul, iar la final, ouăle. Se presară cu piper și se dă tarta la cuptorul încins la 180 de grade Celsius, timp de 30 de minute.
Ciuperci brune cu ouă de prepeliţă
Ingrediente: 12 ciuperci brune, 12 linguriţe cu caşcaval afumat ras, 6 felii de bacon crud-uscat, 12 ouă de prepeliţă, sare, piper.
Mod de prepapare: se spală ciupercile, se îndepărtează codiţele şi se așază într-o tavă, pe hârtie de copt, asezonate cu sare și piper. Se pune în fiecare ciupercuţă o linguriţă cu caşcaval şi se apasă bine, se acoperă cu o jumătate de felie de bacon, iar la final, se sparge pe fiecare ciupercuţă un ou de prepeliţă. Se dă tava la cuptorul încins la 200 de grade Celsius, timp de zece minute.
Plăcintă cu somon şi ouă de prepeliţă
Ingrediente: 1 kg somon proaspăt, 1 ceşcuă cu orez, 12 ouă de prepeliţă, 1 ou de găină pentru uns, 1 legătură de mărar, sare, piper, zeama de la 1 lămâie, 50 g unt. Pentru aluat: 200 ml apă, 1 și 1/2 lingură cu ulei de măsline, 1 linguriță cu sare, 1 și 1/2 linguriță cu drojdie granulată, 400 g făină.
Mod de preparare: aluatul se realizează amestecând toate ingredientele, se frământă puțin, apoi se lasă la loc cald, timp de 30 de minute. Se pune orezul la fiert în apă cu sare, apoi se strecoară și se păstrează într-un bol. Se fierb ouăle trei minute, se lasă în apă rece, după care se îndepărtează coaja. Somonul se curăță de oase și se taie fâşii subţiri, iar mărarul se toacă mărunt. Când aluatul este dospit, se împarte în jumătate şi, cu ajutorul sucitorului, se fac două foi egale. Într-o tavă cu hârtie pentru copt se aşază prima foaie de aluat, apoi câte o jumătate din cantitatea de orez, mărar tocat, somon, unt, iar la final, ouăle. Urmează restul de orez, mărar şi somonul rămas. Se toarnă zeama de lămâie, sare şi piper şi se așază cealaltă foaie de aluat. Se lipesc marginile, se unge plăcinta cu oul bătut şi se înțeapă din loc în loc, cu un cuţit ascuţit. Se dă la cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, circa 30 de minute, până se rumeneşte.
Alivenci
Ingrediente: 400 g brânză de oi, 100 g mălai, 300 ml lapte, 12 ouă de prepeliţă, 50 g unt, 50 g făină, 1 praf de sare, smântână pentru servit, 10 g unt pentru uns forma.
Mod de preparare: se pune laptele pe foc împreună cu untul şi se lasă să atingă punctul de fierbere, apoi se adaugă mălaiul, se amestecă de câteva ori, se ia vasul de pe foc şi se lasă compoziţia să se odihnească. Separat se sfărâmă brânza într-un bol, se sparg ouăle deasupra și se amestecă foarte bine, apoi se toarnă ușor laptele cu mălai. După omogenizare, se încorporează treptat și făina, iar la final se potrivește de sare. Se tapetează o tavă cu unt și se întinde compoziția, apoi se dă totul la cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru 40 de minute, până se rumeneşte puţin la suprafaţă. Se porționează caldă și se servesc alivencile cu smântână.
Cremă de zahăr ars
Ingrediente: 32 ouă de prepeliţă, 1 l lapte, 250 g zahăr (+ 50 g), 1 baton de vanilie.
Mod de preparare: într-o cratiţă cu pereţii înalţi se caramelizează 50 g zahăr, cu care se tapetează pereţii vasului. Laptele se pune pe foc împreună cu zahărul şi batonul de vanilie, se încălzeşte doar până se topeşte zahărul, iar ouăle se bat separat întregi, până devin cremoase, după care se încorporează laptele din care s-a scos batonul de vanilie. Compoziţia se toarnă în vasul tapetat cu zahăr, care se așază într-o tavă sau în alt vas cu apă caldă, care să cuprindă 3/4 din cratiţa cu cremă. Se dă totul la cuptor, pentru 50 de minute, până crema începe să se lege. După ce s-a închegat bine, se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească. Se răstoarnă crema pe un platou şi se dă la frigider înainte de servire.
Cartofi noi umpluţi cu ouă de prepeliţă
Ingrediente: 4 cartofi noi, mari, 4 felii şuncă de pui, 50 g unt, 2 linguri cu cremă de brânză, 4 ouă de prepeliţă.
Mod de preparare: cartofii se curăţă cu un burete de sârmă sub jet de apă rece, apoi se pun la fiert în apă cu sare. După ce s-au muiat, se scot pe un platou, se lasă să se răcorească puţin, se taie în jumătăți şi, cu ajutorul unei linguriţe, se scobește miezul, care se amestecă bine cu șunca și crema de brânză. Se asezonează după gust. În interiorul fiecărui cartof se pune câte o bucăţică de unt, apoi cu compoziţia cu șuncă. Se așază cartofii umpluți într-un vas termorezistent şi deasupra fiecăruia se sparge câte un ou de prepeliţă. Se dă vasul la cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, până se prăjeşte oul. Cartofii umpluți se servesc calzi.