Main menu

header

851 26 1de Călin Popa şi Flori Pintea

Una dintre legumele cele mai pline de vitamine, țelina are un gust pregnant, bogat, este deopotrivă aerată și densă, pretându-se la o mare varietate de combinații culinare, indiferent că este vorba despre frunze, tulpini sau rădăcină.

Ţelină umplută cu brânză

851 26 2Ingrediente: 8 cozi de ţelină, 250 g cremă de brânză, 100 g brânză Roquefort, 2 linguri cu codițe de ceapă verde, piper măcinat, 2 linguri cu frişcă, 1 linguriţă cu sos Worchestershire.

Mod de preparare: se face o pastă din toate ingredientele, mai puțin cozile de țelină, care se umplu apoi cu crema de brânză. Se presară cu ceapa verde și puțin piper.

Salată de avocado cu ţelină

Ingrediente: 1 linguriță cu oţet balsamic, 1 linguriță cu ulei de măsline, sare, piper proaspăt măcinat, 1 legătură de pătrunjel, tocat mărunt, 1 avocado copt, 1 morcov, 1 țelină, zeama de la 1 lămâie.

Mod de preparare: se curăţă de coajă avocado, se înlătură miezul şi se taie în bucăţi mici, cubuleţe, care se stropesc cu jumătate din cantitatea de suc de lămâie. Ţelina şi morcovul se curăţă şi se se toacă în cuburi mici. Se combină într-un bol avocado, morcovul, ţelina, se adaugă pătrunjelul, uleiul, sarea, piperul şi oţetul. Se amestecă ușor, prin răsturnare, şi se servește.

Supă de ţelină

851 26 3Ingrediente: 1 ceapă mică, 3 căţei de usturoi, 25 g unt, 1 linguriţă cu cardamom, 2 linguriţe cu garam masala, 300 g ţelină, 1 l supă de pui, 3 linguri cu smântână lichidă.

Mod de preparare: se sotează ceapa și usturoiul într-o lingură cu unt. După câteva minute, se adaugă cardamomul măcinat, garam masala, ţelina tocată în bucăţi mari şi supa. Se acoperă totul şi se lasă să fiarbă timp de 20 de minute. La final, se toarnă smântâna și se pasează cu mixerul vertical.

Mâncare de ţelină cu măsline

Ingrediente: 500 g ţelină, 2-3 cepe, 1 roşie, 100 ml suc de roşii, 1 gogoşar (sau ardei gras ori kapia), 150 g măsline, 1 lămâie, 60 g zahăr, 200 ml ulei, sare, piper, 4 foi de dafin, 2 linguri cu pătrunjel tocat.

Mod de preparare: țelina se curăță, se spală, se taie felii. Se călește ceapa tăiată mărunt în ulei, împreună cu zahărul, care se caramelizează uşor. Se stinge cu puţină apă, se adaugă ardeiul tocat, ţelina, măslinele, feliuţe de lămâie tăiate în jumătăţi, roşia tocată, foile de dafin, se sărează şi se condimentează după gust. Se lasă să fiarbă 10-15 minute, după care se introduce la cuptor, până se gratinează. Când este gata, se presară pătrunjelul tocat. Preparatul se poate servi şi rece.

Ţelină pané

851 26 4Ingrediente: 1 ţelină mare, 3 ouă, 2-3 linguri cu făină, pesmet, sare, piper, boia.

Mod de preparare: țelina se curăță de coajă, se taie în sferturi, apoi în felii de grosimea unui deget. Ouăle se bat cu făina și se adaugă condimentele. Se dau feliile de ţelină prin compoziţia de ou, apoi prin pesmet şi se prăjesc în ulei încins.

Pui cu sos de ţelină

Ingrediente: 450 g pulpe de pui fără piele, 2 tulpini de ţelină, 2 linguri cu ulei de floarea-soarelui, 1 ceapă mare, feliată, 2 căţei de usturoi, tocaţi, 1 ardei iute mic, curăţat de seminţe şi tocat, 120 ml vin alb, 120 ml supă de pui sau de legume, 200 ml smântână pentru gătit, 1 lingură cu mărar proaspăt, tocat, sare, piper negru măcinat, 250 g orez fiert (pentru servit), frunze proaspete de mărar (pentru ornat).

Mod de preparare: se spală pulpele, se şterg, prin tamponare, cu prosoape de hârtie, se crestează în câteva locuri, se sărează şi se piperează. Se încinge uleiul într-o tigaie mare, se adaugă carnea şi se rumenește rapid, câte două minute pe fiecare parte. Se scot pulpele şi se pun deoparte, iar în locul lor se călesc ușor ceapa și usturoiul, timp de cinci minute, la foc mediu, amestecând frecvent, până se înmoaie. Între timp, se curăţă ţelina, se feliază, se pune în tigaie şi se găteşte două minute, la foc mic, se toarnă vinul și supa, iar când lichidul dă în clocot, se adaugă pulpele de pui. Se fierbe totul acoperit, timp de 15 minute. La final, se pune smântâna, se amestecă rapid, după care se dă preparatul deoparte și se lasă să se răcească timp de câteva minute. Se scot pulpele şi se procesează mixtura de ţelină într-un blender, până se obţine un piure omogen. Se adaugă mărarul şi se amestecă. Se servește carnea stropită cu sosul de ţelină, alături de orez fiert.

Musaca de țelină

851 26 5Ingrediente: 550 g carne de vită, 200 ml ulei, 400 g ceapă, 2 kg rădăcină de țelină, 500 g roșii, 3 ouă, 150 g iaurt, 50 g făină, 100 g cașcaval, 50 g pesmet, 2 linguri cu frunze de pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare: carnea se toacă în robot. Ţelina se curăţă, se spală, se taie felii şi se fierbe în apă cu sare. Ceapa se toacă mărunt şi se opăreşte. Roşiile se decojesc şi se taie felii. Caşcavalul se rade, iar pătrunjelul se toacă mărunt. Feliile de ţelină se înăbuşă la cuptor în 100 ml ulei şi 100 ml apă. Ceapa şi carnea tocată se gătesc câteva minute în 75 ml ulei şi 75 ml apă. Se lasă să se răcească şi se toacă din nou în robot. Se adaugă piper, sare, jumătate din cantitatea de pătrunjel verde, un ou şi se omogenizează. Într-o tavă unsă cu 25 ml ulei şi tapetată cu pesmet se aşază un strat de felii de ţelină, unul de roşii, unul din compoziţia de carne şi deasupra restul de felii de ţelină şi de roşii. Făina se amestecă bine cu două ouă şi iaurt şi se toarnă peste musaca, presărându-se caşcavalul ras deasupra. Se introduce tava la cuptor pentru 30 de minute. Preparatul se serveşte cald, ornat cu pătrunjel verde.

Ghiveci rece

851 26 6Ingrediente: 250 g cartofi, 200 g mazăre conservată, 150 g fasole verde, 200 g conopidă, 150 g morcovi, 150 g țelină, 4-5 bucăți de ardei gras, 300 g roșii, 50 g praz, 2 linguri cu ulei.

Mod de preparare: mazărea, fasolea verde, morcovii și țelina se pun la înăbușit cu ulei și puțină sare, la cuptor, într-un vas cu capac. Când legumele sunt pe jumătate gătite, se adaugă și celelalte ingrediente. Se servește rece.

Pot au feu

Ingrediente: 750 g rasol de vită, 3 cepe, 1 ţelină, 3 morcovi, 2 fire de praz, 2 napi, 2 cartofi, 1 os cu măduvă, sare (fină și grunjoasă).

Mod de preparare: într-o oală se pune rasolul de vită tăiat în bucăţi grosiere, se acoperă cu apă rece, se presară sare fină şi se aduce la punctul de fierbere. Se înlătură spuma care s-a format, se adaugă ceapa decojită, morcovii şi napii, curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi grosiere, apoi ţelina bucăți şi prazul tăiat. Se acoperă vasul și se lasă pe foc mic timp de trei ore. După acest timp, se freacă bine cu sare grunjoasă osul cu măduvă, se așază în oală alături de legume și se gătește în continuare timp de 30 de minute, la foc mediu. Se curăță şi se taie cartofii în bucăţi mari şi se fierb în apă clocotită, timp de 15 minute. Se servesc alături de preparat.