Main menu

header

852 26 1de Călin Popa şi Flori Pintea

Fiecare tip de carne capătă un plus de savoare și de gust cu ajutorul sosului care se potrivește cel mai bine cu textura sa. În plus, sosul transformă orice meniu într-un adevărat tablou, conferind spectaculozitate și explozie de arome. Din miile de combinații posibile, există câteva formule de sosuri pentru cărnuri care se mențin pe primele locuri ale topurilor mondiale, din perspectiva popularității.

Sos de vin roșu

Ingrediente: 250 ml supă de vită, 125 ml vin roșu, 2 lingurițe cu zahăr brun, 1 lingură cu oțet balsamic, sare, piper, rozmarin.

Mod de preparare: se toarnă supa într-o cratiță și se reduce la jumătate. Se adaugă vinul, zahărul și oțetul. Se menține lichidul la foc mare, timp de zece minute (până când se reduce la jumătate din nou). Se condimentează după gust și se servește cald, peste friptură.

Sos de fructe de pădure

852 26 2Ingrediente: fructe de pădure (afine, zmeură sau combinaţii între cele două), 100 g pentru fiecare 250 g carne, 100 g unt, 1 lingură cu amidon de porumb, 100 ml supă, 1 lingură cu miere, piper proaspăt măcinat, cimbru uscat (1/2 linguriţă).

Mod de preparare: se scoate friptura şi se lasă să se odihnească pe o farfurie, iar în tavă, unde a rămas lichidul iniţial de la carnea gătită, se pun supa, cimbrul şi fructele de pădure. Pe flacăra aragazului se lasă să clocotească, amestecând, astfel ca totul să se omogenizeze. Se ține pe foc câteva minute, până ce fructele se desfac, apoi se răstoarnă totul într-o sită şi, cu o lingură, se presează bine tot sosul şi sucul din fructe. Conţinutul care rezultă se toarnă peste amidon, într-un vas, pe foc. Se amestecă încet şi se omogenizează bine, se lasă să fiarbă, amestecând continuu, ca să nu apară cocoloaşe, până se îngroaşă uşor, după care se dă deoparte. La final, se toarnă mierea, se presară şi piperul, apoi se amestecă.

Sos de ciuperci

852 26 3Ingrediente: 100 g ciuperci proaspete, 1 ceapă potrivită, 1 căţel de usturoi, 1 lingură cu ulei, 200 ml smântână pentru gătit, 100 g unt, sare, piper, nucşoară.

Mod de preparare: se toacă ceapa foarte fin şi se căleşte cu un praf de sare, în ulei încins, se adaugă usturoiul strivit cu lama cuţitului (doar pentru o aromă discretă), se pun și ciupercile, tocate în bucăți potrivite şi se continuă gătitul până ce acestea sunt bine făcute, iar zeama pe care o lasă se evaporă în cea mai mare măsură. Se scoate usturoiul şi se toarnă smântâna, se mai menține pe flacără câteva minute, apoi, cu un blender vertical, se transformă totul în cremă. La final, se asezonează cu sare, piper şi se condimentează cu nucşoară.

Sos de ghimbir

852 26 4Ingrediente: 2 linguri cu zahăr brun, 3 linguriţe cu sos de soia, 2 căţei de usturoi, 1 linguriţă cu ghimbir proaspăt ras, 1 ardei roşu iute, mic, piper, 1 lingură cu ulei, 1 linguriţă cu seminţe de susan.

Mod de preparare: se toacă usturoiul. Într-un bol mic, se amestecă zahărul, sosul de soia, usturoiul, ghimbirul, piperul proaspăt măcinat şi uleiul. Se pun usturoiul şi ardeiul iute tocat mărunt într-o tigaie şi se toarnă amestecul lichid. Se lasă totul pe foc, până se reduce la o glazură groasă, ca un sirop (sosul va fi şi mai gros când se răcoreşte). Se presară seminţele de susan (puţin rumenite înainte în tigaie fără ulei), se pune carnea friptă în tava în care s-a pregătit sosul şi, cu o lingură, se îmbracă fiecare bucată în glazură. Se serveşte imediat.

Sos barbecue

Ingrediente: 1 lingură cu ulei vegetal, 1 linguriţă cu usturoi tocat mărunt sau pisat, 1/2 ceşcuţă cu ketchup, 4-5 linguri cu oțet balsamic, 3 linguri cu zahăr brun, 3 linguri cu sos Worcestershire, 1 lingură cu muştar simplu, 2 linguriţe cu sos de soia, 1 linguriţă rasă cu pudră de chili, 1 lingură cu sos Tabasco, seminţe de susan.

Mod de preparare: se încinge uleiul, se adaugă usturoiul şi se căleşte timp de un minut (sau până când devine auriu). Se pune restul ingredientelor, inclusiv sosul Tabasco (după gust) şi se lasă totul să fiarbă, la foc mic, aproximativ 15 minute. Sosul trebuie să fie dens şi fin ca o cremă. La final, se presară seminţele de susan.

Sos de miere şi muştar

852 26 5Ingrediente: 2 linguriţe cu muştar Dijon, 2 linguriţe cu boabe de muştar, 2 linguriţe cu miere, 2 linguriţe cu oţet de mere, 6 linguri cu ulei de măsline, 2 căţei de usturoi, tocaţi mărunt, sare şi piper negru, proaspăt măcinat.

Mod de preparare: se pisează cât să se sfărâme parţial boabele de muştar, într-un mojar, se pun toate ingredientele într-un borcan cu capac, care se agită foarte bine, în mai multe reprize, astfel ca totul să se omogenizeze foarte bine. Se lasă la rece circa o oră, apoi se adaugă sosul la friptură în momentul servirii, după ce s-a agitat bine borcanul.

Sos olandez

Ingrediente: 150 g unt nesărat, 2 gălbenuşuri mari, 1 lingură cu oţet de vin alb, 2 linguri cu apă, 1 vârf de linguriţă cu piper măcinat proaspăt, suc de lămâie.

Mod de preparare: se topeşte untul şi se lasă să stea deoparte, la cald. Se pun apa, oţetul şi piperul într-un vas pe foc şi se lasă să fiarbă în clocote mici, până se reduce la jumătate, apoi se dă deoparte şi se strecoară. Într-un bol care rezistă la căldură se amestecă gălbenuşurile cu o lingură cu apă rece și se bat energic. Se aşază bolul peste un vas cu apă fierbinte, pus la rândul său pe foc (mic), și se toarnă încet, bătând bine cu telul, apa cu oţet, până ce compoziţia devine cremoasă. Se ia vasul de pe baia de aburi şi se adăugă, picătură cu picătură, untul topit şi răcorit, amestecând continuu, până când s-a încorporat integral. La final, se condimentează cu sare, piper, dacă mai este necesar, şi câteva picături de suc de lămâie, după gust.

Sos de portocale

852 26 7Ingrediente: 1 lingură cu amidon de porumb, sucul de la 1 portocală mare, 1 lingură cu zahăr brun, 1 lingură cu oţet balsamic, câteva linguri cu ulei din tava de friptură, 3 căţei de usturoi, tocaţi mărunt, coaja rasă de la 1 portocală, frunze de pătrunjel tocate fin (pentru decor), fulgi de ardei roşu sau ardei iute tocat mărunt (opţional).

Mod de preparare: într-o tigaie mică se combină amidonul cu sucul de portocale, se bate intens, pentru a nu se forma cocoloaşe, se adaugă zahărul şi se continuă amestecarea, pe foc, până ce sosul capătă o textură cremoasă şi se îngroaşă uşor. Separat, se călesc usturoiul, coaja de portocale şi ardeiul iute (în varianta picantă a sosului) într-o lingură cu ulei, timp de două minute. Se adaugă combinaţia în sosul cu portocale, se amestecă bine, se toarnă oţetul balsamic şi se omogenizează. Sosul trebuie să fie cremos, dar nu foarte dens. Se serveşte alături de friptură sau se poate răsturna peste aceasta, când este gata (după ce se scurge excesul de grăsime).