de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Un nou Crăciun… o nouă ocazie de a ne bucura de vestea Nașterii Mântuitorului alături de toți cei dragi. Europa creștină celebrează marele moment cu deserturi tradiționale de excepție, care nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare.
Mákos guba (Ungaria)
Ingrediente: 5 cornuri, 150 g mac, 400 ml lapte, 3 ouă, 100 g zahăr. Pentru sosul de vanilie: 6 gălbenuşuri, 400 ml lapte, 100 g zahăr, 1 păstaie de vanilie.
Mod de preparare: se taie cornurile rondele şi se așază într-o tavă rotundă, tapetată cu unt. Peste fiecare strat se presară alternativ macul amestecat cu zahărul, apoi se continuă cu alt strat de cornuri și unul de mac şi zahăr. Într-o oală se bat gălbenuşurile cu zahărul până se obține o spumă peste care se toarnă încet laptele, amestecând continuu. Compoziția se pune peste cornurile cu mac. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 20 de minute. Pentru sos, se încălzește laptele cu păstaia de vanilie despicată. Se mixează gălbenuşurile cu zahărul până ce devin o spumă peste care se toarnă laptele fierbinte, în fir foarte subțire. Se mai mixează puțin, apoi se pune pe un alt vas, la aburi, până ce sosul se îngroașă. Când cornurile sunt rumenite frumos, se servesc cu sosul de vanilie.
Speculoos (Belgia)
Ingrediente: 2 și 1/4 cană cu zahăr brun, 1 cană cu unt nesărat, la temperatura camerei, 2 gălbenușuri mari, 3 linguri cu smântână groasă pentru frișcă, 1 linguriță cu extract pur de vanilie, 1 linguriță cu coajă de lămâie rasă fin, 1 cană cu făină de migdale sau alune, 3 și 1/4 cană cu făină, 1/2 linguriță cu amoniac, 1/2 linguriță cu sare, 2 lingurițe cu scorțișoară măcinată, 1/2 linguriță cu nucșoară măcinată, 1/2 linguriță cu cuișoare măcinate, 1/2 linguriță cu ghimbir măcinat, 1/4 linguriță cu anason măcinat, 1/4 linguriță cu cardamom măcinat.
Mod de preparare: se bat zahărul, untul, gălbenușurile, smântâna, vanilia și coaja de lămâie într-un mixer. Se adaugă făina de migdale și se amestecă până se omogenizează. Într-un castron separat se combină făina, amoniacul, sarea și condimentele, iar amestecul se adaugă treptat în bolul în care sunt ingredientele umede. Aluatul se înfășoară strâns în folie de plastic și se lasă să se odihnească într-un loc răcoros (nu în frigider), pentru cel puțin cinci ore, apoi se întinde pe o suprafață de lucru presărată ușor cu făină, până la o grosime de aproximativ patru milimetri. Se decupează forme diverse (tradițional se folosesc ustensile speciale, cu modele specifice). Fursecurile rezultate se așază pe o foaie de copt, se dă tava din nou la rece pentru o oră, în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius, timp de zece minute.
Fursecuri fragede cu dulceață (Polonia)
Ingrediente: 1 cană cu unt nesărat, moale, 1/2 cană cu zahăr, 2 gălbenușuri mari, 1 linguriță cu extract de vanilie, 2 căni cu făină, 1/2 linguriță cu praf de copt, 1/4 linguriță cu sare, 10 linguri cu dulceață de căpșuni.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Într-un castron mare, se amestecă untul și zahărul, apoi gălbenușurile și vanilia, până se încorporează, apoi se adaugă untul, făina, praful de copt și sarea. Se mixează la viteză mică, iar aluatul rezultat se înfășoară în folie de plastic și se dă la rece pentru o oră. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se așază diverse forme tăiate de aluat. Pe fiecare se pune câte o jumătate de linguriță cu dulceață, în mijloc, unde s-a făcut în prealabil o mică adâncitură. Se coc fursecurile timp de zece minute și se scot pe un grătar, pentru a se răci.
Turrón (Spania)
Ingrediente: 200 g miere, 150 g zahăr, 250 g migale crude, 1 albuș.
Mod de preparare: migdalele se prăjesc în cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de 15 minute și se lasă să se răcească. Într-o formă de copt mică se pune hârtie și o foaie de napolitană. Se bate spumă albușul, iar mierea se toarnă într-o cratiță cu fund gros, se pune la foc mediu până ce aproape fierbe, se presară zahărul puțin câte puțin și se amestecă energic, timp de câteva minute. Se ia de pe foc cratița și se adaugă treptat albușul, amestecându-se continuu. Când compoziția este omogenă, se pune din nou cratița pe foc, la flacără foarte mică, până ce se observă că se îngroașă. Se dă deoparte și se adaugă migdalele, distribuite uniform. Se toarnă amestecul în formă și se acoperă cu altă foaie de napolitană. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, timp de 24 de ore.
Bûche de Noël (Franța)
Ingrediente. Pentru blat: 4 ouă, 4 linguri cu făină, 4 linguri cu zahăr, 1 plic cu zahăr vanilat, 1/2 plic cu praf de copt. Pentru umplutură şi decor: 400 g unt moale, 300 g zahăr pudră, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 50 g cacao, 2 linguri cu lapte.
Mod de preparare: se separă ouăle, iar albuşurile se bat ca pentru bezea. Se adaugă zahărul şi zahărul vanilat, apoi gălbenuşurile şi făina. Se amestecă încet, cu mișcări de sus în jos, astfel încât volumul albuşurilor să nu scadă. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă şi se toarnă compoziţia. Se introduce în cuptor, se pornește flacăra, la nivel mijlociu, iar când blatul este copt se răstoarnă cu tot cu hârtie și se rulează. Se lasă la răcorit. Între timp, se prepară crema: se bate untul cu un tel electric, până devine cremos, se adaugă zahărul, esenţa de vanilie şi laptele şi se bate în continuare. Blatul răcit se unge cu jumătate din crema de unt şi se rulează la loc. Se taie cam un sfert din rulada rezultată şi se atașează într-o parte, astfel formându-se o buturugă. Se ornează cu restul de cremă şi se face decorul cu o furculiţă.
Budincă cu prune (Anglia)
Ingrediente: 115 g unt, 225 g zahăr brun, 50 g făină, 1/4 lingură cu nucşoară măcinată, 1/2 lingură cu scorţişoară măcinată, 2 ouă, 50 g prune uscate, mărunţite, 75 g smochine uscate, tăiate mărunt, 115 g pesmet, 350 g stafide, 115 g coacăze, 25 g migdale tocate, 1 măr mic, ras, coaja și zeama de la 1 lămâie şi 1 portocală (completată cu coniac până la 200 ml), 25 g fructe confiate.
Mod de preparare: fructele uscate se lasă câteva ore la înmuiat în amestecul de suc şi coniac. Se pune hârtie de copt pe fundul unui vas de 1,5 litri, apoi se unge cu unt, inclusiv partea cu hârtie de copt. Se amestecă într-un castron untul cu zahărul până se formează o cremă moale, se pun făina, ouăle şi condimentele, amestecând în continuare, iar la final se adaugă restul ingredientelor. Se pune compoziția în vas, se nivelează, se acoperă cu altă hârtie de copt unsă cu unt, apoi cu folie de aluminiu, astfel încât să îmbrace şi marginile vasului, şi se strânge cu aţă. Se fierbe la bain-marie aproximativ trei ore. Înainte de servire, se mai încălzeşte la aburi trei ore, se desface, se pudrează cu zahăr și se stropește cu coniac încălzit.