de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Ciupercile pleurotus sunt foarte gustoase şi au o formă interesantă, de stridii. Textura lor cărnoasă este ideală pentru reţetele de post sau pentru dieta vegană, dar se încadrează cu succes și în meniurile cu carne. Delicioase și versatile, pline de compuși benefici pentru sănătate, ciupercile pleurotus se află tot mai mult în prim-planul gastronomiei românești, care le valorifică uriașul potențial de savoare.
Ciorbă de „burtă”
Ingrediente: 1 borcan cu castraveți muraţi (se folosesc cinci castraveţi şi lichidul), 1 borcan cu gogoşari muraţi (se folosesc cinci gogoşari şi lichidul), 500 g ciuperci pleurotus, 4 morcovi, 1 căpăţână de usturoi, sare, piper, coriandru măcinat, 3 linguri cu maioneză vegană.
Mod de preparare: se pune într-o oală oţetul din cele două borcane cu murături și se toarnă încă un litru de apă. Se taie fâșii morcovii şi ciupercile și se pun la fiert pentru 15 minute. Se adaugă castraveții și gogoșarii murați, tăiați feliuțe, la fel jumătate din căpățâna de usturoi și se lasă să fiarbă totul timp de zece minute. Într-un vas se pune maioneza și se mixează împreună cu restul de usturoi, zdrobit. Se ia ia câte un polonic din lichidul cald cu ciuperci și se pune peste sosul de maioneză, continuând mixarea; după ce s-au încorporat astfel 800 ml lichid, se pune compoziția rezultată în oala cu ciorbă.
Burger vegan
Ingrediente: chifle tip burger, 250 g ciuperci pleurotus, 1 vânătă mică, tăiată felii, 1 avocado, 2 castraveți muraţi, feliaţi, 2 roşii feliate, frunze de salată, frunze de busuioc, maioneză vegană. Pentru marinată: 1 linguriţă cu boia dulce, 1/2 linguriţă de curry.
Mod de preparare: pentru marinată, se combină ingredientele într-un bol și se toarnă peste ciupercile pleurotus şi feliile de vânătă. Se amestecă bine şi se dă vasul la rece pentru cel puţin o oră. Se pun feliile de vânătă şi ciupercile marinate pe grătar şi se rumenesc bine pe ambele părţi. Pentru asamblarea burgerului, avocado pastă se pune pe chifla inferioară, apoi se adaugă roşiile, castraveţii, feliile de vânătă, ciupercile, salata, frunzele de busuioc, maioneza şi chifla superioară.
„Friptură” de ciuperci pleurotus
Ingrediente: 150 g paste fără gluten, 500 g ciuperci pleurotus mari, 2 linguri cu pudră de roșcove, 1 lingură cu sos barbeque, 4 linguri cu ulei de floarea-soarelui, 3 linguri cu oţet, sare după gust, 1/3 linguriţă cu ienibahar, 1/2 linguriţă cu cimbru, 1/3 linguriţă cu coriandru măcinat, 1/3 linguriţă cu piper măcinat, 1 linguriţă cu boia dulce, 1/2 linguriţă cu boia afumată, 1/2 linguriţă cu seminţe de muştar, măcinate, 1 linguriţă cu pudră de usturoi, 1 linguriţă cu pudră de ceapă, 1 foaie de dafin, 1/2 linguriţă cu chimen măcinat.
Mod de preparare: se spală bine ciupercile, se aleg cele mai mari și se lasă deoparte - codițele se înlătură și se feliază, lăsând partea superioară intactă. Se amestecă toate condimentele, iar cantitatea rezultată se împarte în două: cu jumătate se acoperă ciupercile, iar deasupra se toarnă două linguri cu ulei, sare, 1/2 pahar cu apă şi oţetul. Se lasă vasul în frigider, peste noapte. Se pun pastele la fiert pentru aproximativ 15 minute, până devin foarte moi, se opreşte focul, se scurge apa şi, după ce s-au răcit, se pun în robotul de bucătărie, cu jumătatea rămasă de condimente, pudra de roşcove şi sare. Se mixează până se formează o pastă care se dă la frigider 30 de minute. Se încing două linguri cu ulei într-o tigaie mare, se pun ciupercile marinate, cu tot cu lichid, și se gătesc la foc mediu 30 de minute, acoperite cu un capac. Se toarnă sosul barbeque şi se mai lasă la foc încă cinci minute. Se amestecă feliile de codițe cu compoziția cu paste; va rezulta un aluat în care se înfășoară ciupercile întregi. Se dă formă de friptură, apoi bucățile se rumenesc pe grătar sau în tigaie încinsă, tapetată cu ulei.
Bărcuţe de dovlecei cu ciuperci pleurotus
Ingrediente: 3 dovlecei medii, 2 linguri cu ulei extravirgin de măsline, 150 g ceapă albă tăiată mărunt, 2 căţei de usturoi mărunţiţi, 170 g ciuperci pleurotus mărunţite, 240 ml lapte de cocos (răcit peste noapte, doar crema groasă de la suprafaţă), 1 linguriţă cu oregano, 1 linguriţă cu cimbru, 1/2 linguriţă cu sare, 1/4 linguriţă cu piper negru măcinat, 20 g brânză vegană rasă, 1/3 ceapă verde mărunţită, 75 g ardei roşu mărunţit.
Mod de preparare: se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se spală dovleceii şi se taie pe lung, în două părţi egale, înlăturând capetele. Cu ajutorul unei linguri se scobeşte interiorul fiecărei jumătăţi, până capătă formă de bărcuţă. Într-o tigaie adâncă se încălzeşte uleiul, la foc mediu, se prăjește ceapa până devine translucidă, se adaugă usturoiul şi ciupercile și se gătesc împreună, la foc mic, pentru zece minute. Se toarnă crema de cocos, se opreşte focul şi se presară oregano, cimbru, sare şi piper. Se umple fiecare dovlecel, apăsând uşor compoziţia și se dau bărcuțele la cuptor, la foc mic, neacoperite, timp de 30 de minute, apoi se scoate tava, se presară brânza rasă şi se mai lasă preparatul încă două minute la cuptor, la foc mare. Se serveşte preparatul ornat cu ceapă verde tocată şi oregano.
Paella cu pleurotus
Ingrediente: 3 linguri cu ulei de măsline, 500 g ciuperci pleurotus, 1 ceapă mare, tăiată cubuleţe, 4 căţei de usturoi, tocaţi, 2 ardei kapia, feliați, 250 ml vin alb sec, 1 linguriţă cu boia, 1 vârf de cuțit cu șofran, 1 l supă de legume, 400 g orez, 130 g mazăre congelată, 90 g măsline verzi, umplute, 30 g roşii uscate, felii, sare şi piper, după gust, pătrunjel proaspăt şi felii de lămâie pentru ornat.
Mod de preparare: se pun două linguri cu ulei de măsline într-o tigaie mare, pe foc mediu, iar când grăsimea s-a încins, se adaugă ciupercile, care se gătesc timp de șapte minute, până se rumenesc uşor, apoi se scot pe o farfurie. Se toarnă restul de ulei în tigaie, iar când este fierbinte se pune ceapa, care se călește până devine translucidă, apoi se adaugă usturoiul şi se găteşte încă două minute, după care se pune ardeiul felii şi se lasă pe foc încă trei minute. În tigaie se adaugă vinul, boiaua, chilii şi şofranul, se lasă lichidul să dea în clocot, apoi se micşorează flacăra și se mai ţine la fiert timp de zece minute. Se pun ciupercile, apoi supa, orezul, mazărea și măslinele și se gătește totul fără capac, pentru zece minute, amestecând pentru a distribui uniform orezul. După zece minute, se adaugă roşiile uscate, sare şi piper după gust și se netezeşte suprafaţa preparatului, care se mai lasă să fiarbă zece minute, până când orezul se înmoaie. Se ornează cu pătrunjel şi se serveşte cu felii de lămâie.