de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Ouăle umplute sunt un antreu foarte popular, delicios și mai ales aspectuos. Cum Sărbătorile de Paște au în centru simbolistica oului, indiferent că doriți să le folosiți pentru a crea un decor de excepție pentru masa festivă sau că vă rămân ouă fierte după trecerea evenimentului, ouăle umplute se prepară simplu și rapid, cu ingredientele preferate și permit un exercițiu nesfârșit al fanteziei culinare personale.
Ouă umplute în formă de iepurași
Ingrediente: 5 ouă, 100 g paté de ficat, 2 linguri cu maioneză, 2 linguri cu muștar, măsline, 1 morcov, 1 gogoșar murat, mărar.
Mod de preparare: se taie câte un căpăcel în partea mai lată a fiecărui ou fiert tare și se scot cu grijă gălbenușurile, care se fărâmițează cu o furculiță și se completează cu pateul, maioneza și muștarul. Se freacă bine compoziția cu o lingură de lemn, până se omogenizează, apoi se adaugă sare și piper după gust. Se umplu ouăle cu amestecul obținut și se dau puțin la rece. În vârful oului se face o crestătură în care se introduc urechile făcute dintr-un morcov. Se fac ochi din măsline, gură din gogoșar și mustăți din mărar - care se folosește la final și pentru decorul de iarbă din jur.
Ouă umplute cu avocado
Ingrediente: 3 avocado, sucul de 1/2 lămâie, 6 ouă, 200 g iaurt, sare.
Mod de preparare: gălbenușurile fierte tari se mixează cu miezul de avocado stropit cu lămâia și amestecat cu iaurtul. Se sărează după gust și se umplu jumătățile de albușuri. Se decorează după preferință.
Ouă umplute cu pastă de anșoa
Ingrediente: 6 ouă, 50 g unt, 1 lingură cu pastă de anșoa.
Mod de preparare: ouăle fierte tari se curăță și se taie pe lung. Se scot cu grijă gălbenușurile, care se pun într-un castron, se adaugă untul și pasta de pește și se amestecă bine, până ce se obține o compoziție omogenă, cu care se vor umple albușurile. Ouăle astfel pregătite se așază pe o farfurie și se ornează după preferințe, cu ingrediente în culori contrastante.
Ouă umplute cu pastă de ardei
Ingrediente: 5 ouă, 5 linguri cu pastă de ardei, 2 linguri cu smântână, 1/2 linguriţă cu muştar, 1/3 legătură de verdeață, sare, piper, felii de ardei roşu pentru ornat.
Mod de preparare: ouăle fierte tari se curăţă de coajă şi se taie în două pe lungime. Se scot gălbenuşurile şi se zdrobesc cu furculiţa, se amestecă omogen cu pasta de ardei, smântâna şi muştarul. Se spală verdeața, se zvântă şi se toacă frunzele mărunt. Amestecul de gălbenuş se condimentează cu sare şi piper şi se încorporează o lingură cu verdeață. Se umplu ouăle în mod egal, se aşază pe un platou şi se presară cu restul de frunze şi se decorează platoul cu felii de ardei roşu, după gust.
Ouă umplute cu prosciutto și parmezan
Ingrediente: 10 ouă, 50 g prosciutto, 4 linguri cu parmezan ras, 2 fire de ceapă verde, 4 măsline verzi tăiate mărunt, 3 linguri cu ardei roşu tocat, 1 linguriţă cu muştar, 6 linguri cu smântână, 2 linguri cu maioneză, 1 cățel de usturoi.
Mod de preparare: ouăle fierte tari se decojesc cu grijă, se taie pe jumătate şi se separă gălbenuşurile, care se pun într-un bol şi se zdrobesc cu o furculiţă. Se adaugă ardeiul şi măslinele, muştarul, smântâna, maioneza şi usturoiul zdrobit, iar la final, prosciutto tăiat mărunt. Se amestecă bine, până se omogenizează compoziția cu care se vor umple apoi albuşurile. La final se presară ouăle cu parmezan ras.
Ouă umplute cu ficăței de pui
Ingrediente: 6 ouă, 150 g ficăței de pui, 30 g unt, sucul de la 1 lămâie, sare, salată verde, pătrunjel tocat.
Mod de preparare: ouăle fierte tari se taie în jumătate și se scot gălbenușurile. Ficățeii se fierb, se scurg de zeamă și se pasează, apoi se amestecă bine cu gălbenușurile, pătrunjelul tocat, untul și sarea și se umplu jumătățile de ouă cu această compoziție. Se ornează cu frunze de salată verde.
Ouă umplute cu iaurt și cașcaval
Ingrediente: 20 de ouă, 3 cutii cu iaurt, 400 g maioneză, 6 linguri cu caşcaval dat prin răzătoarea mică, 5 linguri cu castraveți muraţi, tăiaţi mărunt, 4 linguri cu verdeață (mărar tocat sau pătrunjel), sare, piper.
Mod de preparare: ouăle fierte tari se decojesc și se taie în jumătăţi, pe lungime. Gălbenuşurile se pasează şi se amestecă bine cu caşcavalul, castraveţii muraţi, o cutie cu iaurt și maioneză câtă este necesar ca să rezulte o compoziţie potrivit de cremoasă, care se sărează și se piperează după gust. Se umplu jumătăţile de ouă, se pun într-un vas, iar deasupra se toarnă un sos preparat din maioneza rămasă, restul de iaurt şi verdeaţa tocată mărunt.
Ouă umplute cu decor de creveți
Ingrediente: 8 ouă, 8 creveți fierți, 3 linguri cu maioneză, 1/2 linguriță cu muștar iute, verdeață, sare, piper.
Mod de preparare: creveții se taie bucăți mici, care se pun într-un castron cu muștarul și maioneza. Se adaugă gălbenușurile fierte și tăiate cuburi mici și se potrivește gustul de sare și piper. Se lasă compoziția la frigider aproximativ 30 de minute și se umplu apoi albușurile, cu zece minute înainte de a le aduce la masă. Se decorează după preferință.
Ouă umplute cu guacamole
Ingrediente: 8 ouă, 2 avocado, 1 roșie, sucul de la 1 lămâie, 1 ceapă, 3 fire de coriandru.
Mod de preparare: ouăle fierte tari se taie în două pe lung, apoi se scoate gălbenușul. Fructele de avocado se taie în două, se extrage miezul cu o linguriță, se pune în castron și se pasează cu furculița. Se adaugă ceapa, roșia și coriandrul, tăiate cât mai fin, se pun și gălbenușurile mărunțite și se umplu albușurile cu pasta rezultată. Se lasă ouăle o oră la frigider, iar la servire se ornează după gust.
Ouă umplute cu unt și usturoi
Ingrediente: 12 ouă, 100 g unt, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, 4 căței de usturoi, 4 linguri cu smântână, sare, piper.
Mod de preparare: se toacă mărunt usturoiul, se amestecă cu pătrunjelul și gălbenușurile fierte tari, se adaugă smântâna, sarea și piperul. Se umplu albușurile cu această pastă. Separat se topește untul și se toarnă peste jumătățile de ou umplute, care apoi se așază într-un vas care se introduce în cuptorul preîncălzit la foc mediu, pentru zece minute.
Ouă umplute cu hamsii și capere
Ingrediente: 6 ouă fierte, 100 g filé de hamsii, 3 linguri cu capere, 3 linguri cu ceapă tocată, ulei de măsline extravirgin.
Mod de preparare: într-un mojar se pisează hamsiile și caperele, se adaugă gălbenușurile și puțin ulei de măsline și se amestecă până când totul devine o pastă în care se încorporează și ceapa tocată fin. Se umplu jumătățile de ou cu această compoziție și se introduc la frigider cu o oră înainte de servire.