Main menu

header

884 26 1de Carmen Ciripoiu şi Flori Pintea

Plină de oameni calzi și prietenoși, Cambodgia este țara cu preparate culinare inedite, bucătarii din această zonă a lumii fiind renumiți pentru mâncărurile incredibile pe care le gătesc, din care nu lipsesc ardeii iuți și usturoiul. Iată câteva preparate cu adevărat desăvârșite din bucătăria cambodgiană.

Legume în lapte de cocos

884 26 2Ingrediente: 250 ml lapte de cocos, 80 g boabe de mazăre, 50 g ciuperci proaspete, 50 g varză albă, 50 g fasole verde păstăi, 1 ceapă albă mică, 1 lingură cu sos de soia, 1 lingură cu zahăr, 1 ardei iute roșu.

Mod de preparare: puneți laptele la fiert, într-o oală mai mare. Când dă în clocot micșorați focul la mic și adăugați zahărul și sosul de soia. Amestecați bine până când zahărul se topește. Încorporați ceapa tocată foarte mărunt și ardeiul curățat de semințe și tocat julienne. Lăsați totul să fiarbă timp de două-trei minute. Adăugați apoi varza și ciupercile tocate fâșii, iar după încă un minut fasolea și boabele de mazăre. Fierbeți totul până când legumele sunt bine pătrunse. Asezonați, după gust, cu sare și piper.

Cotlete de porc cu miere și lapte de cocos

884 26 3Ingrediente: 4-6 cotlete de porc dezosate, 4 căței de usturoi dați prin răzătoare, 3 linguri cu sos de soia, 3 linguri cu miere, 150 ml lapte de cocos, 1 linguriță cu piper negru, măcinat, 2 ardei iuți uscați, fărâmițați, sare după gust, 1 linguriță cu ulei de arahide sau de floarea-soarelui, feliuțe de ghimbir murat pentru servit, rămurele de coriandru sau de pătrunjel pentru ornat, orez fiert pentru servit.

Mod de preparare: spălați carnea și ștergeți-o tamponând-o cu prosoape de hârtie. Curățați de grăsime și bateți puțin cu un ciocan de șnițele, pentru a avea o grosime uniformă, de aproximativ un centimetru. Se combină într-un castron usturoiul, sarea, mierea, laptele de cocos, sosul de soia, piperul și ardeiul iute și se amestecă foarte bine. Marinați feliile de carne în această mixtură minimum o oră. Se încinge cuptorul. Se unge tava cu ulei și se introduc feliile de carne. Se lasă la cuptor până ce încep să se usuce, iar suprafața lor să fie caramelizată. Se scot feliile de carne pe un grătar, iar deasupra lor se pune o farfurie. Se lasă să se odihnească zece minute, apoi se taie în fâșii cât mai subțiri. Se servesc alături de orez fiert și feliuțe de ghimbir murat. Se ornează cu frunze proaspete de coriandru sau de pătrunjel.

Pui cu ceapă verde

884 26 4Ingrediente: 500 g piept de pui dezosat, fără piele, tăiat felii cât mai subțiri, 3 linguri cu ulei de alune sau de floarea-soarelui, 4 căței de usturoi tocați mărunt, 1 bucată de 2 centimetri de rădăcină proaspătă de ghimbir, dată pe răzătoare, 1 ardei iute verde tăiat rondele subțiri, 1 ceapă roșie mare tocată mărunt, 2 tulpini de țelină feliuțe, 20 de cepe verzi, tăiate bucățele, pe diagonală, 1 morcov curățat și tăiat julienne, 4 linguri cu sos de soia, 1 linguriță cu zahăr de palmier sau zahăr brun, orez fiert pentru servit.

Mod de preparare: încingeți uleiul într-o tigaie mare, adăugați carnea, ceapa, usturoiul, ardeiul iute și ghimbirul și prăjiți la foc mare, amestecând continuu, până ce carnea va începe să se rumenească. Adăugați țelina și lăsați aproximativ două minute. Ulterior, puneți ceapa verde, lăsați pe foc încă un minut, apoi sosul de soia și zahărul și amestecați bine. Se continuă gătitul până ce sosul se reduce puțin. La final, se pune morcovul, se amestecă rapid și se servește mâncarea imediat, alături de orez fiert.

Amok cu pui

884 26 5Ingrediente: 2 bucăți de piept de pui dezosat și tăiat în felii subțiri de 2,5 cm lungime, 450 ml lapte de cocos, 1 mănunchi de spanac, 1 lingură cu zahăr, 2 linguri cu sos de pește, 1 lingură cu sare, 1/2 ceapă feliată, 3 ciuperci mari rupte cu mâna, 1 lingură cu supă de pui, 250 ml apă. Pentru pasta de curry: 2 bucăți de ghimbir proaspăt, tăiate mărunt, 1 tulpină de lemon grass, tăiată mărunt (sau o lămâie tăiată mărunt), 1/2 lingură cu praf de chilli, 2 căței de usturoi, tăiați mărunt, 1 rădăcină proaspătă de turmeric, curățată și tăiată (sau praf de turmeric), orez basmati pentru servire.

Mod de preparare: se taie turmericul, usturoiul, ceapa, ghimbirul, lemon grass-ul (sau lămâia) și împreună cu praful de chilli se amestecă într-un blender. Într-o tigaie se încinge jumătate din cantitatea de lapte de cocos și se adaugă pasta de curry și ceapa tocată. Se lasă puțin, se dă focul mai încet și se pune puiul și ciupercile. După câteva minute, se adaugă apa și se amestecă timp de un minut. Se pune apoi spanacul, cealaltă jumătate de lapte de cocos, sarea și zahărul. Se lasă pe foc încă aproximativ zece minute până ce compoziția se îngroașă. Peste preparat turnați sosul de pește. Se mănâncă alături de orez fiert, de preferință basmati.

Tocana de vită Loc Lac se „pupă” de minune cu orezul, gătit după orice preferinţă

Tocană de vită Loc Lac

Ingrediente: 500 g carne de vită, 2-3 linguri cu ulei vegetal, 2 cepe, 1 cățel de usturoi, 1 lingură cu bulion concentrat de roșii, câteva foi de salată, 2 roșii tăiate felii, 1/2 castravete lung, orez natur. Pentru marinadă: 1 lingură cu ulei, 3 linguri cu sos de soia, 1 lingură cu sos de roșii, 2 linguri cu sos de pește, sare, piper proaspăt măcinat, 1 cățel de usturoi tocat, 1 linguriță cu zahăr, 1 lingură cu amidon de porumb, 1 linguriță cu paprika afumată, câteva picături de ulei de susan. Pentru sos: sucul de la o lămâie verde, 1 lingură cu sos de pește, 1 lingură cu apă, puțin zahăr, piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare: tăiați carnea de vită în cuburi. Amestecați ingredientele pentru marinadă, adăugați carnea și amestecați foarte bine. Dați la rece pentru câteva ore. Puneți uleiul la încălzit într-o tigaie, adăugați jumătate din ceapa tocată, carnea și marinada. Sotați timp de zece minute și adăugați apoi ulei de susan. Pregătiți orezul așa cum preferați. Puneți cealaltă jumătate de ceapă tocată și usturoiul și prăjiți într-o tigaie pentru două-trei minute, apoi adăugați bulionul și orezul gătit. Asezonați cu sare și piper și amestecați timp de câteva minute. Tocănița Loc Lac se servește cu sosul preparat din suc de lămâie verde, o lingură cu sos de pește, puțin zahăr și piper. Când pregătiți farfuriile, puneți la început o foaie de salată, apoi așezați carnea și sosul, iar lângă acestea orezul și câteva felii de roșii și castravete.