de Cristina Tache
V-aţi gândit vreodată că puteţi folosi diverse seminţe pentru a prepara mâcăruri delicioase? Se ştie, seminţele sunt utilizate în anumite diete sau în scop terapeutic, dar, cu ajutorul lor, puteţi pregăti tot felul de bunătăţi. Noi vă recomandăm câteva reţete:Baton energizant cu musli
Ingrediente: 125 g de unt, 110 g de zahăr, o lingură cu miere, 375 g de musli (cereale, seminţe, fructe uscate).
Mod de preparare: se topeşte untul cu mierea şi cu zahărul într-o cratiţă la foc mic. Se amestecă musli cu untul topit şi se întinde într-o tavă acoperită cu hârtie de pergament. Tava se bagă în cuptor şi se lasă la foc mediu timp de 30 de minute. Apoi, tava se lasă la răcit, iar musli se taie în batoane. Se împachetează fiecare baton în folie de plastic sau din aluminiu şi se poate păstra la frigider câteva zile.
Canapele din mălai şi seminţe de pin
Ingrediente: 90 g de mălai, o ceapă, o lingură cu stafide, o foaie de dafin, o lingură cu seminţe de pin, două linguri cu ulei de măsline, zece grame de unt, un vârf de cuţit de zahăr, sare, piper.
Mod de preparare: se fierb 500 ml de apă. Când începe să clocotească se pune sare şi se toarnă mălaiul puţin câte puţin şi se lasă să fiarbă încă 15 minute, până începe să se desprindă de pe pereţii vasului (ca la mămăligă). Apoi, se ia vasul de pe foc, se încorporează în aluatul din mălai o lingură cu ulei de măsline şi se adaugă sare şi piper după gust. Se întinde aluatul pe o planşetă acoperită cu hârtie pentru copt, astfel încât să aibă o grosime de maximum un centimetru. Se lasă să se răcească bine. Într-o tigaie se pun ceapa tocată mărunt, stafidele, foaia de dafin şi se toarnă peste ele patru linguri cu apă şi o lingură cu ulei de măsline. Se adaugă zahăr, sare şi piper. Se lasă să fiarbă încet, aproximativ zece minute. Când începe ceapa să se rumenească, se încorporează seminţele de pin şi se amestecă bine. Din mămăliga întinsă se decupează cu un pahar cercuri potrivite, ce se prăjesc în unt pe ambele părţi. Apoi, cercurile din mălai se aşază pe un platou şi se decorează cu amestecul din ceapă, stafide şi seminţe de in. Se servesc calde.
Batoane cu seminţe
Ingrediente: 200 ml de miere, 50 g de zahăr, 225 g de seminţe de susan, 200 g de seminţe de floarea-soarelui, 100 g de migdale tocate, 50 g de stafide, o linguriţă cu ulei de măsline, un praf de sare.
Mod de preparare: mierea se pune într-o cratiţă şi se topeşte puţin. Se adaugă zahărul, amestecând până când preparatul ajunge la punctul de fierbere. Se adaugă susanul, migdalele, seminţele de floarea-soarelui şi stafidele. Se amestecă încontinuu, până ce compoziţia se îngroaşă, astfel încât să de desprindă de pe pereţii vasului. Apoi, amestecul gros se pune pe hârtia de copt unsă cu ulei de măsline şi se nivelează. Se lasă să se răcească, iar apoi se taie sub formă de batoane. Se consumă a doua zi.
Turte cu seminţe de cânepă
Ingrediente: 100 g de seminţe de cânepă (julfă), un kilogram de făină, 600 g de zahăr, 500 g de zahăr vanilat, 100 g de sare.
Mod de preparare: se aleg seminţele de cânepă, se pun într-o tavă şi se rumenesc uşor la cuptor. Se lasă să se răcească, apoi se pisează uşor într-un vas din lemn. Se vântură cojile de cânepă, se pune miezul rămas în apă, astfel încât cojile să se ridice la suprafaţă şi să fie îndepărtate cu o spumieră. Apoi, miezul din seminţele de cânepă se pune la fiert cu zahărul şi cu zahărul vanilat. Pe măsură ce fierbe, julfa se ridică la suprafaţă şi se ia cu o lingură. Din făină, apă şi sare se prepară o cocă, din care se trag foi subţiri, de mărimea unei farfurii. Acestea se aşază în tăvi şi se coc în cuptor. După ce s-au răcit se însiropează foile cu zeama în care au fiert seminţele. Apoi, se aranjează foile, unse cu julfă, ca un tort. Se porţionează şi se serveşte rece.
Brioşe cu seminţe de in şi de ovăz
Ingrediente: 200 g de făină albă, 100 g de seminţe de in măcinate, 100 g de tărâţe de ovăz, 200 g de zahăr brun, două linguriţe cu bicarbonat alimentar, o linguriţă cu praf de copt, două linguriţe cu praf de scorţişoară, două mere mari fără coajă rase, patru morcovi mari raşi, 100 g de nucă pisată, 180 ml de lapte, două ouă bătute, o linguriţă cu esenţă de vanilie.
Mod de preparare: se amestecă făina, seminţele de in măcinate, tărâţele de ovăz, zahărul, bicarbonatul, sarea, praful de copt şi scorţişoara. Se adaugă merele rase, morcovii raşi şi nucile pisate şi se amestecă bine cu restul ingredientelor. Apoi, se încorporează şi ouăle bătute, combinate cu laptele şi cu esenţa de vanilie. Compoziţia se omogenizează şi se pune în forme de brioşe. Acestea se pun în cuptor, la foc potrivit. După aproximativ 25 de minute se scot şi se servesc calde. Sunt potrivite cu o cană cu ceai sau cafea la micul dejun ori unse cu unt.