de Ștefania Băcanu
După o finală la sânge, Gabriela Dima a câștigat „MasterChef România” 2022, emisiunea culinară difuzată de PROTV, și a plecat acasă cu marele premiu în valoare de 50.000 de euro. Radu Dumitrescu, Chef Foa și Joseph Hadad i-au analizat preparatele prezentate în finală, dar și evoluția în cele 20 de săptămâni de concurs și au decis că merită titlul de MasterChef. Gabriela gătește de când se știe, dar nu s-a gândit niciodată că marea ei pasiune se va transforma într-un mod de viață și că îi va aduce și câștiguri financiare. Nici la concurs nu voia să se înscrie, pentru că nu credea că este atât de bună. Dar, odată convinsă de cineva apropiat să facă pasul, și-a dat seama că este exact în locul care trebuie. Am stat la povești cu Gabriela Dima, marea câștigătoare a „MasterChef România” 2022, și am constatat că, pe lângă talentul culinar, are și multe alte calități și îndeletniciri ce merită cunoscute.
„Nu mă așteptam să ajung în finală. Am intrat în TOP 20 și speram să nu plec prima”
- Gabriela, în primul rând felicitări pentru marele premiu MasterChef. Te-ai așteptat la această reușită?
- Mulțumesc. În ceea ce privește reușita, nu, nu mă așteptam. Nu mă gândeam nici măcar să ajung atât de departe, dar pare că sunt mai bună decât credeam eu. (zâmbește)
- Deci, nu visai la finală...
- Exact cum am spus, nu, nu mă așteptam să ajung în finală. Am intrat în TOP 20 și speram să nu plec prima. Apoi, tot mergeam mai departe, până când am rămas vreo 10, pe care deja îi cunoșteam, știam care este nivelul lor, știam că nu au șanse de finală, și încă de atunci am prevăzut finala între cei trei: eu, Marco și Andrei, dar nu îmi puteam imagina cine ar fi avut șanse mai mari de câştig.
- Ce înseamnă pentru tine titlul de MasterChef?
- Titlul MasterChef este un fel de acreditare a faptului că sunt bună în ceea ce fac. Așa mi-am dat și eu seama, pentru că niciodată nu m-am considerat atât de talentată. Credeam despre mine că sunt o persoană pasionată de mâncare, care pune gust bun în farfurie, care gătește acasă pentru prieteni, postează rețete pe Instagram pentru alți foodies și cam atât.
„Cu banii câștigați vreau să îmi amenajez un loc dedicat filmării rețetelor”
- Cum a fost colaborarea cu chefii în perioada competiției?
- Cei trei chefi sunt excepționali, deci colaborarea nu avea cum să fie altfel decât una foarte bună. Sunt profesioniști, criticile le-am considerat întotdeauna ca fiind constructive, drept urmare a fost evoluția mea în concurs.
- De care dintre ei îți era teamă? Care a fost mai exigent?
- Nu mi-a fost teamă de niciunul, în general nu am frici de niciun fel, așa că ar fi fost chiar ciudat să îmi fie frică de unul dintre ei.
- Per total, cum a fost această experiență pentru tine?
- A fost o experiență dificilă din punctul de vedere al efortului fizic și psihic, dar rezist foarte bine la presiune și s-a dovedit a fi un succes în final.
- Te-ai gândit ce vei face cu premiul câștigat? În ce vrei să investești banii?
- Vreau să îmi amenajez un loc dedicat filmării rețetelor, să nu mai arate casa mea ca un studio foto-video. Un loc unde să pot invita și prietenii la masă, după ce termin de gătit. Un fel de studio de cooking.
„Îmi place competiția cu mine însămi”
- Cum ai câștigat concursul știm, dar care este povestea ta? Cum ai ajuns la MasterChef?
- Nici eu nu știu cum am ajuns în această competiție, nu mi-am propus niciodată să particip, nu am considerat că nivelul meu este de MasterChef, nu am crezut că sunt om de TV, nu, nu și nu. M-a sunat o amică să îmi spună că se fac înscrieri, să mă duc și eu că sunt talentată, am refuzat, iar m-a sunat și a insistat, că o să îmi prindă bine expunerea pe TV în domeniul în care activez eu acum, și anume, social media, însă iar am refuzat. Apoi, a pus presiune pe mine spunându-mi că „acum ori niciodată”, fiind ultima zi de înscrieri și am zis fie, hai să o fac și pe asta, sper doar să nu mă fac de râs.
- Îți plac, în general, competițiile? Nu te sperie concurența?
- Îmi place competiția cu mine însămi, așa am considerat și concursul MasterChef, am dus o bătălie cu mine, cea care nu se credea așa de bună.
- Îți place să lucrezi sub presiune?
- Cel mai bine funcționez sub presiune, și în viața personală, nu doar în emisiune. Dacă am prea mult timp la dispoziție, nu dau randament, creierul devine leneș. În schimb, când știe că mai are foarte puțin timp, scoate numai idei strălucite.
„M-aș descrie călare pe un cal, cu sulița în mână, puternică și luptătoare”
- Dacă ar fi să te descrii în câteva cuvinte, cum ar arăta tabloul creionat de tine?
- Călare pe un cal, cu sulița în mână, puternică și luptătoare. Aaah, și să nu uităm de simțul umorului foarte bine dezvoltat, mai ales autoironiile. Și când mă gândesc că se spune despre oamenii care sunt capabili să facă autoironii că sunt și inteligenți, și tocmai voiam să spun că sunt și modestă, dar după atâta laudă, nu mai pot. (râde cu poftă)
- De unde pasiunea pentru gătit și de când cochetezi cu acest domeniu?
- Pasiunea pentru gătit vine din dragostea pentru oameni. Am început să prepar mâncare încă din clasa I, să o aștept pe mama cu masa caldă. Apoi, când am mai crescut, lucra într-un alt oraș, venea la sfârșit de săptămână acasă și găteam în timpul săptămânii pentru tatăl meu și pentru mine, iar când ajungea și ea, găsea mâncare și curățenie acasă, o lăsam să se odihnească. Mai târziu, am început să pregătesc pentru prieteni și pentru persoana iubită din viața mea.
- Dar îți mai amintești ce ai gătit prima dată?
- Da, bineînțeles. Eram în clasa I, cum spuneam, cu cheia de gât, am venit acasă de la școală și am făcut piure de cartofi. Mama m-a găsit plângând de supărare, nu de fericire, pentru că nu am știut să fac și sosul de roșii.
„Talentul meu? Toate preparatele îmi ies perfect din prima”
- Din familia ta cine gătește bine? Cine este expert?
- Expert nu este nimeni, nu m-am născut într-o familie de bucătari profesioniști, doar într-una căreia i-a plăcut să mănânce bine, cu ingrediente gustoase, multe provenite chiar din ograda bunicilor.
- Ai și o rețetă preferată? De exemplu, ce le gătești prietenilor când vin în vizită?
- Gătesc foarte des steak-uri și pește. Prietenii vor mereu Beef Wellington, e rețeta consacrată de la care provine și numele meu pe Instagram „Miss Wellington” supranumită și „Miss Friptură”.
- Ce meniu îți iese cel mai bine? Ce stil?
- Eu și prietenii spunem că îmi ies toate, ăsta e de fapt talentul meu, reușesc să le fac bine de la prima încercare. Există șanse mai mari să le greșesc la a doua încercare, dar la prima, nu știu cum reușesc de îmi ies superbine.
- Cu prepararea dulciurilor cum ești, la fel de pricepută?
- Nu-mi place să fac dulciuri, pentru că trebuie să cântăresc la virgulă toate ingredientele. Nici nu prea sunt pasionată, nu mă omor cu prăjiturile. Întotdeauna la o masă prefer să mai mănânc o farfurie în plus cu mâncare și să renunţ la desert, atunci când am un fel foarte bun preparat.
„Vreau să fac călătorii în care să testez cultura gastronomică a altor țări”
- De ce „Domnișoara friptură”? Cine ți-a dat acest nume?
- Dintr-o glumă. Trebuia să plecăm la mare mai mulți prieteni și unul dintre ei, care abia mă cunoscuse cu câteva zile înainte, nu mai știa numele meu și a întrebat: „Vine și Miss Friptură?”. (râde)
- Cu ce te ocupi? Ce făceai înainte de MasterChef?
- Social media și nu mă gândeam vreodată să fac asta. Mă ocup de pagina mea de Instagram, sunt food influencer și, de asemenea, mai manageriez conturile de social media ale unor restaurante. Am lucrat înainte mulți ani într-un birou de avocatură.
- Cum va arăta drumul tău de acum încolo?
- Sper că presărat cu multe experiențe noi legate de mâncare, călătorii în care să testez cultura gastronomică a altor țări, multe rețete noi filmate pentru Instagram, evenimente... Îmi place să am o viață activă.
„Publicul de la TV este foarte larg şi include multe categorii de oameni, faţă de cel din social media”
- S-a schimbat viața ta după MasterChef?
- În afara faptului că mă opresc oameni pe stradă să facă poze cu mine, nu cred că s-a schimbat foarte mult. (zâmbește)
- Crezi că MasterChef ți-a adus un plus de popularitate? S-au înmulțit urmăritorii pe Instagram?
- Cu siguranță mi-a adus un plus de popularitate, dar nu sunt Gordon Ramsay al României. Au mai venit câțiva urmăritori, mă mai recunoaște câte un om prin super-market și cam atât, nimic wow.
- Dar în viața personală, admiratorii s-au înmulțit?
- Admiratori aveam și înainte, acum am câțiva noi pe Instagram care mă întreabă: „Ce faci, păpușă, îmi gătești și mie?”. Publicul de la TV este foarte larg, care include multe categorii de oameni, spre deosebire de cel din social media.
„Activitatea mea principală este în online”
- Câte ore stai în bucătărie, de regulă?
- Muuuulte, și nu pentru că m-aș mișca eu lent, ci pentru că gătesc foarte des, și atunci când nu o fac, sunt în bucătării de restaurante să fac poze și video-uri apetisante.
- Dar în mediul online? Acolo unde se desfășoară activitatea ta principală...
- Da, așa este, activitatea mea principală este în online. Când nu sunt în bucătărie, sunt conectată pe social media, durează destul de mult editarea video, postările, textele pentru postări, rețetele etc.
- Gătești pentru familia ta?
- Bineînțeles, ei abia așteaptă să le gătesc câte ceva și se bucură enorm de fiecare dată când pregătesc ceva nou pentru ei. Sigur, și mama mea îmi face diverse surprize cu preparate din copilărie, dar este foarte încântată când nu e nevoită să stea în bucătărie și este foarte mândră de asta.
„Sunt pasionată de vinuri și tablouri”
- Ce alte pasiuni ai în afară de gătit?
- Vinurile și tablourile. Pentru tablouri sunt săracă (râde), sunt scumpe și nici nu am o casă așa mare încât să am unde să expun câte mi-aș dori eu să am, așa că m-am limitat la câteva. Cu vinurile, în schimb, mă descurc. Îmi place să le degust, să știu din ce soiuri de struguri se fac, de unde provine soiul respectiv, îmi place să povestesc oamenilor atunci când descopăr un vin bun.
- Ce nu știu oamenii despre tine? Ce nu s-a văzut la tv?
- Că nu sunt insensibilă, de gheață sau cum am mai fost caracterizată de oameni, sunt doar puternică, sunt un om care a trecut prin niște încercări în viață și chestiile astea te întăresc. Nu mai judecați oamenii după aparență, că nu se știe ce se ascunde în spatele lor. Chiar și colegii de la MasterChef m-au caracterizat așa, doar spre final vreo doi-trei dintre ei, care au apucat să mă cunoască mai bine drept „Miss Friptură”, au văzut adevăratul meu fel de a fi.
- Știu că în urmă cu ceva timp ai avut niște probleme de sănătate. Despre ce a fost vorba și cum ești acum?
- La 19 ani, peste noapte, practic m-am dat jos de pe masa din club, pe patul de spital. Eram în primul an de facultate, viața mea abia începuse. Am fost diagnosticată cu o formă foarte rară și foarte agresivă de leucemie. Spun agresivă pentru că îmi făcusem analize cu puțin timp în urmă și nu era nimic în neregulă, plus că au lipsit simptomele până în ultima clipă. Am avut noroc cu faptul că acest tip de leucemie se poate vindeca fără transplant, doar cu chimioterapie și încă un medicament dedicat. Prin urmare, având în vedere că sunt încă printre voi, sunt bine.
„Nu cred în instituția căsătoriei, nu îmi plac nunțile”
- Ești căsătorită?
- Nu sunt căsătorită, nu cred în instituția căsătoriei, nu îmi plac nunțile. Mai vehementă de atât nu puteam fi, nu? (râde) Îmi doresc ca omul de lângă mine, care va avea acest infinit noroc de a mă avea lângă el, nu știu cum să dau ochii peste cap în scris (râde cu poftă), să îmi fie prieten în primul rând, să putem vorbi orice, oricând, să nu ne certăm, nu îmi place să am astfel de conflicte, discuții cu oamenii dragi din viața mea. Obișnuiesc să mă atașez foarte tare și sufăr mult atunci când mă cert cu cineva.
- Talentul în bucătărie este atuul tău cel mare?
- Și simțul umorului, nu uitați de simțul umorului, vă rog eu. (râde)
- Ai cucerit vreun bărbat după ce a gustat din preparatele tale?
- Pe toți, nu doar unul. (râde cu poftă) O farfurie de mâncare, o cerere în căsătorie și tot așa.
File de dorada cu zucchini, roşii şi busuioc
- Ce reţetă uşor de făcut recomanzi?
- File de dorada cu zucchini, roșii și busuioc. Aveţi nevoie de 2 file-uri de dorada, 1 dovlecel, 2 fire de usturoi verde, 1 cățel de usturoi uscat, 1/2 conservă cu roșii cuburi în suc, 6-8 roșii cherry, 6-7 frunze mari de busuioc verde, 1 cub de unt, 100 ml vin alb, sare, piper, ulei de măsline. Tăiaţi dovlecelul felii groase, asezonaţi-l cu sare, piper, ulei, și frigeţi-l superficial pe o tigaie încinsă, rămânând tare, dar rumenit pe laterale. Așezaţi-l într-o tavă ca un pat. Procedaţi la fel şi cu file-urile de doradă, asezonaţi-le și puneţi-le pe patul de dovlecei cu pielea în sus. Pentru sos, căliţi usturoiul tocat în câteva linguri cu ulei de măsline, stingeţi cu vin alb, adăugaţi roșiile cherry, gătiţi-le un minut, turnaţi sucul de roșii, iar gătiţi un minut, puneţi şi busuiocul, mai lăsaţi pe foc un minut, apoi sare, piper și luaţi de pe foc. Turnaţi uniform sosul fierbinte peste pește și băgaţi tava în cuptorul încins la 200 de grade Celsius vreo 15 minute. Rețeta este simplă, foarte rapidă, puteți folosi peștele întreg, nu neapărat file.
„În vara asta, am experimentat plimbările cu barca pe mare în Croaţia“
- Cum va arăta vara asta pentru tine? Ți-ai planificat vreun concediu?
- Tocmai m-am întors dintr-o vacanță pe care mi-o doream de mulți ani. Sailing pe mare în Croația. După escapada asta, nu mai pot merge la mare să stau tolănită pe sezlong o zi întreagă, nu mai văd rostul. De ce să faci asta când poți sta pe barcă, să vezi în fiecare zi altă insulă, să te oprești oriunde vrei, oriunde ți se pare marea mai albastră sau peisajul mai frumos. Dar, anul acesta, neapărat vreau să mai ajung în Lisabona.
- Care este destinația preferată?
- Istanbul și Barcelona. Dacă mă întrebați de ce, e simplu: mâncare bună!
„Ador animalele, mi se par cele mai nobile fiinţe de pe planetă“
- Îți plac animalele? Am văzut că ai un câine... Îi dai să guste din ce gătești tu?
- Dacă nu îi dau eu, Athena se servește singură. Am mers până în balcon și când m-am întors mâncase tot castronul cu chiftele pe care îl lăsasem pe masă. Altădată m-am dus doar să duc gunoiul și a mâncat jumătate de pui, tot lăsat pe masă, cald, abia gătit. Ador animalele, mi se par cele mai nobile ființe de pe planetă. Oamenii, în unele situații, nu prea au ce căuta pe aici.