de Cristina Tache
Odată cu venirea toamnei, fiecare gospodină începe să pregătească borcanele cu murături şi cu gemuri pentru sezonul rece. Deşi găsim în comerţ absolut tot ce ne dorim, indiferent de anotimp, nimic nu se compară cu o dulceaţă sau cu un compot preparat în casă, cu ingrediente naturale. De aceea, noi vă propunem să vă umpleţi cămara cu câteva conserve pentru iarnă, delicioase şi uşor de preparat. Jeleu de corcoduşe
Ingrediente: două kilograme de corcoduşe alese, un kilogram şi jumătate de zahăr, o lingură cu zeamă de lămâie, câteva picături de colorant alimentar sau o lingură cu sirop de zmeură.
Mod de preparare: corcoduşele alese se pun la fiert cu doi litri de apă şi se fierb la foc mic. După 15-20 de minute de fierbere, zeama rezultată se strecoară, se amestecă împreună cu zahărul şi se pune din nou la fiert. Se încearcă dacă este legată după următoarea metodă: se înmoaie coada unei linguri de lemn în pastă şi apoi în apă rece. Dacă pe coada lingurii rămâne o pastă gelatinoasă, înseamnă că jeleul a fiert suficient. Dacă se scurge imediat în apă, mai trebuie lăsat pe foc. Când jeleul este fiert, se adaugă zeama de lămâie şi câteva picături de colorant alimentar sau o lingură cu sirop. Se toarnă în borcane, ce se leagă bine cu celofan. Se păstrează la rece.
Gem de prune şi de pere
Ingrediente: 500 g de pere curăţate de coajă şi tocate mărunt, 240 g de prune descojite şi tocate mărunt, 50 g de pectină de fructe pudră, un kilogram de zahăr.
Mod de preparare: într-o oală mare se amestecă perele şi prunele, se adaugă pectina şi se dă într-un clocot. Se pune zahărul, se dă din nou într-un clocot şi se mai fierbe încă un minut, amestecând constant. Se ia vasul de pe foc, se îndepărtează spuma, iar gemul obţinut se toarnă în borcane. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, borcanele se închid etanş şi se lasă peste noapte. A doua zi se depozitează la frigider.
Varză murată în stil coreean
Ingrediente: două kilograme de varză, trei-patru morcovi, două căpăţâni de usturoi, un litru de apă, 160 g de zahăr, 200 ml de ulei, o jumătate de linguriţă cu piper roşu, măcinat, cinci-şase boabe de piper negru, două-trei foi de dafin, 60 g de sare, un sfert de pahar cu oţet.
Mod de preparare: varza se toacă mărunt, morcovii se dau prin răzătoarea mare, iar ambele legume se amestecă împreună cu usturoiul pisat şi se pun într-un borcan potrivit. Peste ele se toarnă saramura fierbinte, preparată astfel: se pune apa la fiert, iar când începe să clocotească se adaugă condimentele, oţetul şi uleiul. După ce s-a răcit se acoperă borcanul şi se depozitează la rece.
Zacuscă franţuzească
Ingrediente: un kilogram de roşii, trei cepe mari, două mere mari, un ardei gras roşu, un pahar cu oţet slab, zeama de la două lămâi, o linguriţă cu sare, 100 g de zahăr, o linguriţă cu boabe de enibahar, o foaie de dafin mărunţită.
Mod de preparare: ardeiul, merele şi roşiile se dau prin răzătoare, iar ceapa se toacă mărunt. Se amestecă toate ingredientele şi se toarnă într-o cratiţă mare. Se pune vasul pe foc şi se lasă să fiarbă, amestecând din când în când. După ce conţinutul a scăzut cam la jumătate, după aproximativ o oră, se pune zacusca în borcane, ce se lasă descoperite. A doua zi se închid etanş şi se pun într-un loc răcoros.
Dovleac marinat
Ingrediente: patru kilograme de dovleac tăiat în bucăţi, 300 g de ardei gras roşu, 100 g de usturoi, 50 g de sare, 350 g de zahăr, 150 g de ulei, 200 g de pătrunjel verde, un litru de apă, 200 ml de oţet.
Mod de preparare: se fierbe apa cu sare şi zahăr. Usturoiul, ardeiul gras şi pătrunjelul se toacă mărunt. În apa clocotită se pune dovleacul tăiat în bucăţi. Se fierbe timp de 20 de minute, amestecând din când în când. Apoi se adaugă pătrunjelul, usturoiul, ardeiul gras, oţetul şi uleiul. Se mai fierbe totul la foc mic încă zece minute. Se toarnă amestecul fierbinte în borcane, ce se închid ermetic. Borcanele se pun pe un suport metalic şi se învelesc cu o pânză umezită. Se lasă aşa peste noapte, iar apoi se depozitează în cămară.