Main menu

header

902 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Parfumate, savuroase, cu o textură irezistibilă, perele sunt fructe-vedetă ale toamnei. Pline de pectină și de vitamine, aceste delicii îmbogățesc cu o savoare inegalabilă meniuri surprinzătoare, însoțind cu succes inclusiv cărnurile și transformând diverse feluri de mâncare în adevărate delicii.

Friptura de vită cu pere

902 26 2Ingrediente: 1 kg carne de vită, 3 căţei de usturoi, 2 cepe, 1 morcov, 200 ml vin roşu, 2 linguri cu bulion, 1 linguriţă cu rozmarin, 5 linguri cu ulei, 250 g ciuperci, 3 pere, sare, piper.

Mod de preparare: se curăţă şi se taie în sferturi ceapa şi usturoiul, iar morcovul rondele. Carnea se condimentează cu piper şi se prăjeşte în trei linguri cu ulei, pe toate părţile, se adaugă ceapa, usturoiul și morcovul şi se prăjesc în continuare timp de zece minute. Se presară rozmarinul, se toarnă 150 ml vin şi bulionul, se acoperă vasul cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor pentru 90 de minute, la 200 de grade Celsius. Perele se taie în două, se scoate cotorul şi se taie feliuţe. Ciupercile se prăjesc într-o tigaie în restul de ulei, apoi se adaugă perele, se stinge sosul cu restul de vin şi se dau câteva clocote. Se toarnă un polonic din lichidul pe care l-a lăsat carnea din cuptor și se condimentează cu sare şi piper. Se feliază bucata de carne şi se serveşte alături de sosul cu legume.

Mâncare ardelenească de pere cu carne de pui

902 26 3Ingrediente: 1 kg carne de pui, 2 kg pere de toamnă, tari, 2 linguri cu untură, 1 pahar cu vin, 3 cepe roşii, sare, piper, boia.

Mod de preparare: se feliază ceapa şi se frige în untură. Carnea se taie în bucăți mari şi se prăjește alături de ceapă, apoi se stinge totul cu vin şi puțină apă, se condimentează cu piper şi boia şi se lasă să fiarbă preparatul acoperit. Se curăţă perele de coajă, se taie în patru şi se scot cotoarele, apoi se pun la prăjit în puțină untură, până capătă o crustă arămie. Când mâncarea este aproape gata, se potriveşte de sare, se adaugă perele şi se mai lasă pe foc 15 minute.

Cotlete de porc cu pere

902 26 4Ingrediente: 4 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă roșie, 3 pere, cimbru, 3 cotlete de porc, sare, piper 1/2 cană cu supă de pui, 2 crenguțe de cimbru.

Mod de preparare: se încălzesc două linguri cu ulei într-o tigaie, la foc mediu și se pune ceapa tocată la călit, împreună cu perele feliate subțire și se gătesc împreună opt minute, iar spre final se adaugă cimbrul. În alt vas se încinge restul de ulei la foc tare, se pun cotletele, se prăjesc câte trei minute pe fiecare parte, apoi se presară cu sare și piper. Se toarnă supa de pui, se micșorează flacăra și se gătește până se îngroașă. Se adaugă perele cu ceapă și se dă vasul la cuptor pentru 15 minute, la 200 de grade Celsius.

Pulpe de pui cu pere

902 26 5Ingrediente: 4 pulpe mari de pui, 4 linguri cu ulei de măsline, 1 crenguţă de cimbru, sare, piper, 2 linguri cu miere, 30 g unt, 2 morcovi, 1 ţelină, 1 ceapă, 4 pere mari.

Mod de preparare: se spală pulpele şi se curăţă de pieliţe, se ung cu ulei şi se presară cu sare şi piper, apoi se porţionează şi se pun la prăjit timp de șapte minute pe fiecare parte, la foc mic, până se rumenesc. Morcovii și țelina se pun la fiert în apă cu sare, apoi se scurg. Într-o tigaie se topeşte jumătate din cantitatea de unt, se pun mierea şi ceapa tăiată fâşii foarte subţiri, sare şi puţin piper. După câteva minute, sosul rezultat se toarnă peste carnea combinată cu legumele fierte, tăiate. Se curăţă perele de coajă, se taie rondele și se călesc puţin în restul de unt, până îşi schimbă culoarea şi lasă un sos dulce-acrişor. Se aşază carnea și legumele într-o tavă, se toarnă sosul deasupra, apoi se pun şi feliile de pere. Se presară cu cimbru şi se dă tava la cuptorul încins la 200 de grade Celsius, pentru zece minute.

Carne de porc cu pere coapte şi gorgonzola

902 26 6Ingrediente: 1 kg carne de porc, 1 ceapă, 1 lingură cu cremă gorgonzola, 1 lingură cu unt, 500 ml vin alb, 100 g unt, 6 morcovi, 1 țelină, 4 căței de usturoi, 200 ml coniac, rozmarin, oregano, 1 pară mare, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: se face un amestec din morcovi, ţelină, usturoi, vin, coniac, rozmarin, oregano, ulei, sare şi piper, în care se pune la marinat carnea de porc și se lasă peste noapte. A doua zi, conținutul se dă la cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru 90 de minute. Într-o tigaie se pune la încins jumătate din cantitatea de unt, apoi se adaugă ceapa și usturoiul tocate, se toarnă un polonic din zeama lăsată de carne și se lasă să fiarbă câteva minute. Para fără coajă, tăiată felii, se pune la călit în restul de unt, iar când este gata, se adaugă gorgonzola. Se servește alături de carnea cu legume.

Pulpe de rață cu pere

902 26 7Ingrediente: 2 pulpe de raţă, 2 pere, 1 căpăţână de usturoi, 1 pahar cu vin alb demisec, 1/4 linguriţă cu fulgi de ardei iute, 1/2 linguriţă cu cimbru, 1 foaie de dafin, sare, piper negru proaspăt măcinat, 1 linguriţă cu ulei de măsline, 1 lingură cu unt.

Mod de preparare: se curăţă şi se pârlesc pe flacăra de aragaz pulpele de raţă, apoi se spală sub jet de apă rece şi se şterg cu un prosop de bucătărie, după care se condimentează cu sare şi piper. Într-o tigaie se încinge uleiul, apoi se pune carnea la fript, pe foc mic, acoperită cu un capac, câte șase minute pe fiecare parte, până formează o crustă. Pulpele se dau deoparte, iar în tigaie se rumenesc perele spălate, tăiate în sferturi, până capătă o nuanţă aurie, iar după ce s-au caramelizat, se scot pe o farfurie întinsă și se acoperă cu folie alimentară. În sosul din tigaie se pun usturoiul, fulgii de ardei iute, foaia de dafin, sarea, piperul negru şi cimbrul, se amestecă, se pun bucățile de carne și se stinge totul cu vin. Se lasă preparatul să fiarbă înăbuşit, la foc mic, o oră, se pune carnea și se dă preparatul la cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru zece minute. La final, se adaugă perele caramelizate și untul, care va îngroşa sosul rezultat.

Piept de pui cu pere caramelizate

Ingrediente: 500 g piept de pui, 3 pere, 2 căţei de usturoi, ghimbir, 1 steluţă de anason, 2 linguri cu miere, 2 linguri cu unt, 1 lingură cu vin alb, 3 linguriţe cu zahăr pudră, sare, piper.

Mod de preparare: se taie pieptul de pui cubuleţe și se pune la fript într-o tigaie în care s-a încins o lingură cu unt. Când carnea este arămie, se presară puţină sare, se adaugă ceapa tăiată fin şi usturoiul zdrobit şi se amestecă bine, după care se toarnă puţină apă, vinul şi se gătește până când lichidul scade la jumătate. Se pun ghimbirul și anasonul şi se mai lasă totul la fiert pentru încă 30 de minute, acoperind vasul cu un capac. Între timp, se curăță perele şi se taie cubuleţe. Într-o altă tigaie, se pune la încins restul de unt, se adaugă perele, zahărul şi mierea. Când fructele sunt caramelizate, se presară puțin piper şi se toarnă totul în vasul cu pieptul de pui. Se mai menține preparatul pe flacără 15 minute.