Main menu

header

910 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Pline de vitamine și minerale, organele de animale au o textură aparte și stau la baza unor preparate delicioase. Inima, de pildă, este un mușchi bogat în acid folic, fier, zinc, seleniu, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B12, coenzima Q10. Nu este de mirare că acest tip de carne este vedeta unor meniuri savuroase.

Inimă de iepure cu ciuperci

910 26 2Ingrediente: 1 inimă de iepure (300 g), 300 g paste fettuccine, 200 g frunze de ruccola, 100 g brânză de burduf, 4 ciuperci, 50 g șuncă, 1 mână cu frunze de valeriană, 6 roşii cherry, sare roz cu fulgi de chilli, sare, 2 linguri cu ulei, 1 lingură cu zeamă de lămâie.

Mod de preparare: inima se curăţă de zgârciuri, se feliază și se lasă în apă rece o oră. Pastele se pun la fiert în apă clocotită, sărată, iar după patru minute, se scurg într-o sită. Într-o tigaie se pune o lingură cu ulei şi se încălzesc pastele, împreună cu brânza de burduf, până ce aceasta se topeşte. Se adaugă ruccola şi se amestecă. Într-o altă tigaie, se pun feliile de şuncă, împreună cu ciupercile feliate şi se prăjesc uşor două minute, apoi se scot pe o farfurie și, în aceeași tigaie, se frig ușor bucățile de inimă, pe ambele părţi, după care se condimentează cu sarea cu chilli. Se face o salată din valeriană, roșii și zeamă de lămâie. Se așază pe un platou, alături de inimă, paste și ciuperci.

Inimă de viţel cu sos de ceapă

910 26 3Ingrediente: 1 kg inimă de viţel, 4 cepe, 1 ardei gras roşu, 1 ardei iute, 100 ml ulei, boia, sare, piper.

Mod de preparare: inima se curăţă de pelițe şi zgârciuri, se porţionează în fâşii lunguieţe şi înguste și se spală foarte bine cu apă rece. Ceapa se taie solzişori și se pune la călit în uleiul încins, iar când devine sticloasă, se adaugă inima şi se lasă puţin la sotat, după care se presară sarea, piperul, boiaua și se toarnă două căni cu apă. Se fierbe la foc potrivit, timp de 30 de minute (nu trebuie să scadă foarte mult). La finalul gătirii, ceapa este topită și formează un sos compact. Preparatul se poate servi cu garnituri diverse - paste făinoase, cartofi, orez, mămăliguţă, decorat cu felii de ardei iute.

Gulaş din inimă de porc

910 26 4Ingrediente: 750 g inimă de porc, 1/2 lingură cu făină, 1 ceapă, 3 linguri cu untură, unt sau ulei, 1 lingură cu pastă de tomate, 1 vârf de cuțit cu piper, sare.

Mod de preparare: se spală bine inima și se taie în cuburi mici. Se căleşte puţin ceapa tăiată foarte mărunt în cratiţa cu grăsime încinsă, se adaugă carnea şi se prăjeşte ușor. Se presară făina, se amestecă bine şi se acoperă cu apă caldă. Se lasă să fiarbă, cu capac, la foc mic, timp de o jumătate de oră, după care se adaugă pasta de roșii, sarea, piperul şi se mai lasă pe flacără până se îngroaşă sosul. Se serveşte cu cartofi piure sau natur.

Inimă în sos vânătoresc

910 26 5Ingrediente: 500 g inimă de porc, 1 morcov, 3 cepe, 1 ardei gras roşu, 1 căpăţână de usturoi, 1 lingură cu muştar, 5 foi de dafin, 300 g bulion, 1 mână cu mărar, 1 linguriţă cu zahăr, 1/2 linguriţă cu cimbru, 1 linguriţă cu boia dulce, 1 vârf de cuțit cu boia iute, 4 linguri cu ulei, sare, piper. Pentru piure: 600 g cartofi albi, 150 ml lapte clocotit, 50 g unt, sare.

Mod de preparare: se taie inima şi se spală bine de toate cheagurile de sânge, se îndepărtează cu un cuţit bine ascuţit părţile albe, apoi se feliază foarte subţire. Ceapa tăiată fin se pune la călit în ulei încins, într-o cratiţă, la foc mic. După patru minute, se adaugă feliile de inimă şi se amestecă. Se taie morcovul, usturoiul, ardeiul gras fâşiuţe foarte subţiri și se pun toate peste carne, împreună cu condimentele. Se toarnă un litru de apă clocotită și se completează cu muştarul, zahărul şi mărarul tocat. Se lasă preparatul să fiarbă la foc mic, acoperit, o oră şi jumătate, până se înmoaie foarte bine carnea. Cu 30 de minute înainte de a fi gata mâncarea, se pun cartofii la fiert într-un litru de apă. După 25 de minute se scurg, se toarnă laptele clocotit cu puţină sare, untul şi se mixează. Preparatul are un gust deosebit însoțit de salată de sfeclă.

Inimă de porc cu sos de soia

Ingrediente: 2 inimi de porc, 2 fire de ceapă verde, 4 linguri cu sos de soia, 1 lingură cu pastă de tomate, 1 legătură de pătrunjel verde, boia, piper, 2 linguri cu ulei. Pentru pilaf: 1 cană cu orez, 1 ardei gras roşu, 1 morcov, 1 ceapă, 50 g praz, 1 lingură cu unt, piper, sare, 1 lingură cu ulei.

Mod de preparare: se spală bine carnea, se curăţă grăsimea şi resturile de artere şi se taie felii subțiri, care se lasă în apă rece timp de 30 de minute. Se încinge o tigaie cu ulei şi se pune carnea, iar când îşi schimbă culoarea, se adaugă o linguriţă cu boia şi un praf de piper. Se completează preparatul cu o cană cu apă, se acoperă vasul cu un capac şi se lasă să fiarbă timp de o oră (dacă scade prea mult lichidul, se completează cu puțină apă călduță). Într-un alt vas se pun două căni cu apă, un praf de sare, o cană cu orez şi se fierbe trei minute, după care se oprește focul, se acoperă şi se lasă să se umfle orezul. Legumele se toacă mărunt, apoi se călesc rapid într-o cratiţă în care s-a încins uleiul. Deasupra se pune orezul, se amestecă bine şi se adaugă untul. Când inima s-a înmuiat, se toarnă sosul de soia, bulionul şi se menține pe flacără la foc mic, până scade. Se toacă ceapa verde şi mărunt pătrunjelul, care se adaugă când sosul este gata. Preparatul se servește pe pat de orez.

Tocăniţă de inimă de vită

910 26 6Ingrediente: 500 g inimă de vită, 3 linguri cu făină, 1 ceapă, 1/2 lingură cu zahăr, 1 linguriță cu oțet, 2 linguri cu ulei, 2 linguri cu pastă de roșii. 

Mod de preparare: se spală bine inima și se toacă în bucăți, apoi se prăjește într-o tigaie în care s-a încins uleiul. Se amestecă făina cu un pahar cu apă, se aduce la punctul de fierbere într-un vas, apoi se strecoară și se toarnă peste carne. Se „stinge” cu un pahar și jumătate cu apă și se lasă preparatul la foc mic pentru trei ore. Între timp, se toacă ceapa și se călește într-o tigaie, se adaugă pasta de roșii, oțetul, zahărul și dafinul și se menține pe foc o jumătate de oră. Când carnea este gata, se transferă sosul cu bulion deasupra și se sărează după gust. Se poate servi cu terci de hrișcă, orez fiert, cartofi sau paste.

Inima de porc conţine 148 de calorii, consumul a 100 g reprezintă 7% din cantitatea zilnică de calorii necesare unui adult (2.000 de calorii)

Inimă de porc cu caşcaval

Ingrediente: 1 kg inimă de porc, 150 g caşcaval, oregano, curry, usturoi, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: se spală carnea, se îndepărtează zonele cu grăsime şi fibrele, apoi se taie felii subţiri. Se pune tigaia cu ulei la încins, se așază feliile din inimă şi se prăjesc pe ambele părţi, până se rumenesc bine. Între timp, se răzuieşte caşcavalul şi se presară cu oregano şi curry. Când friptura s-a rumenit bine, se pune peste carne caşcavalul, se lasă două minute, apoi se scoate și se sărează după gust. Garnitura recomandată este orezul.