de Simona Soare şi Flori Pintea
Prin procesul de înghețare, ne bucurăm de alimentele preferate chiar și în afara sezonului. Totuși, unele produse nu se congelează niciodată, pentru că își pot pierde gustul, aspectul şi chiar nutrienții. Pentru a beneficia de toate proprietățile acestora, consumați-le proaspete, păstrate la frigider sau într-un spațiu ferit de razele soarelui.
Condimentele ar trebui uscate sau ţinute la frigider
Nu este niciun secret faptul că majoritatea persoanelor preferă să cumpere mai multe produse pentru a păstra o parte dintre acestea la congelator, consumându-le peste o anumită perioadă de timp. Chiar dacă pare o idee bună, specialiștii sunt de părere că alimentele pe care vrem să le stocăm ar trebui să fie selectate cu multă atenție. În acest sens, ei au elaborat o listă cu cele care nu ar trebui niciodată congelate. De pildă, atunci când sunt ținute la congelator, legumele și fructele cu un conținut mare de apă, cum ar fi castraveții, ridichiile, salata verde, țelina crudă, pepenele verde, își vor pierde savoarea și textura crocantă. În plus, unele dintre mineralele conţinute în roşii vor dispărea prin procesul de congelare. Condimentele precum pătrunjelul, mărarul și leușteanul ar trebui uscate sau păstrate la frigider timp de câteva zile. Odată congelate, acestea nu vor mai oferi savoare preparatelor culinare. Un alt aliment care trebuie ținut departe de temperaturile foarte scăzute este mierea. În cazul în care decideți să o congelați, aceasta se va îngroșa și se va cristaliza.
Prin procesul de îngheţare, cartofii cruzi devin moi și apoși
Lista alimentelor care nu pot fi congelate este mult mai lungă. Diversele tipuri de sosuri grase și maioneza nu se păstrează la congelator. În caz contrar, acestea se separă (se taie) și își pierd aroma. Cel mai indicat este să depozitați aceste sosuri la frigider, pentru a-și menține prospețimea. Muştarul și ketchup-ul își pierd gustul prin procesul de îngheţare. Dacă sunt congelate și decongelate, pastele și orezul deja gătite vor căpăta o consistență moale. După congelare, nici fructul de avocado nu va mai putea fi consumat, pentru că se va strica. Cartofii întregi, cruzi, se mențin cel mai bine într-un loc răcoros și uscat. Aceștia nu trebuie lăsați în bătaia razelor de soare. Având un conținut ridicat de apă, cartofii cruzi vor deveni, prin congelare și apoi prin dezghețare, moi și apoși. Totuși, dacă îi fierbeți câteva minute în prealabil, îi puteți congela. Nici făina, măslinele, cacaua și uleiurile vegetale nu pot fi stocate în congelator. De asemenea, brânzeturile proaspete (ricotta, feta, mozzarella) trebuie ținute departe de temperaturile de îngheț. Umiditatea în exces le schimbă nu doar gustul, ci şi aspectul. Scoicile, midiile şi stridiile pot fi congelate doar după îndepărtarea cochiliilor și după ce sunt curățate bine și date în fiert. Ouăle crude în coajă nu suportă nici ele congelarea. Prin îngheţare, acestea își vor mări volumul și vor exploda. În schimb, timp de maximum șase luni, puteți păstra în lada frigorifică doar albușurile.
Gătiţi carnea şi legumele decongelate în cel mult 24 de ore
Cele mai multe alimente pot fi ținute la congelator. De pildă, pâinea poate fi păstrată până la o lună, cozonacul și prăjiturile fără creme, până la șase luni, iar legumele blanșate înainte de congelare, până la un an. Dacă se congelează atunci când sunt proaspete, fructele își vor menține nutrienții. Cireșele, vișinele, căpșunele și zmeura pot fi stocate în lada frigorifică timp de cel mult un an. Înainte de congelare, mugurii de varză de Bruxelles se vor introduce în puțină apă cu sare ori oţet, timp de 30 de minute. Acest pas este important pentru a elimina insectele și microorganismele. Înainte de înghețare, mugurii de varză de Bruxelles se vor ambala într-o pungă cu sistem de sigilare sau alt recipient. Și ciupercile se pot congela înainte de gătire. Spălați-le bine în prealabil, tăiați-le în felii mari și depozitați-le într-un recipient cu sistem de sigilare. Porumbul poate fi ținut maximum 12 luni în congelator. Astfel, își va menține aspectul și cel mai bun gust. Laptele, untul și peștele foarte proaspăt pot fi congelate timp de cel mult șase luni. Înainte de a congela orice tip de pește proaspăt, este indicat să-l curățați cu atenție, îndepărtând măruntaiele și, eventual, solzii. Car- nea de porc, de pasăre sau de vânat se păstrează la congelator până la nouă luni, iar cea de vită și miel, până la un an. Potrivit producătorilor, temperatura ideală de congelare a alimentelor este de -18 grade Celsius. Și decongelarea presupune respectarea unor reguli. Cel mai bine este ca aceasta să se facă în frigider, fiindcă, la temperatura camerei, microorganismele pot începe să atace alimentele. O regulă importantă este ca alimentele decongelate să fie gătite în cel mult 24 de ore. Dacă data de expirare a trecut sau dacă aveți dubii referitoare la timpul petrecut în congelator, este mai bine să nu consumați alimentele respective.