de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Dieta mediteraneană s-a clasat din nou pe primul loc din perspectiva efectelor benefice asupra sănătății. Acest regim alimentar care este un adevărat stil de viață face ca portughezii să fie unii dintre cei mai longevivi cetățeni ai Europei și ai lumii. Această performanță este o urmare directă a felului simplu, dar delicios în care se combină ingredientele în meniuri tradiționale de toată savoarea.
Supă de linte cu chorizo
Ingrediente: 350 g linte, 1 cârnat chorizo, 1 ceapă mare, 4 căţei de usturoi, 1 cub de supă concentrată de legume, 3 cepe verzi, 2 foi de dafin, 1 crenguţă de cimbru, 1 ardei iute (opţional), 4 linguri cu ulei de măsline, piper şi sare.
Mod de preparare: puneți lintea la înmuiat în apă, cu câteva ore înainte de a o prepara. Într-o oală turnați uleiul în care căliți ceapa tăiată solzişori, bucăţile de cârnat şi ardeiul iute tocat. Când ceapa începe să sticlească, adăugați foile de dafin, cubul de supă, lintea scursă de apă şi usturoiul frecat cu cimbru şi sare. Mai căliți două minute, amestecând din când în când, apoi stingeți cu apă clocotită de trei degete deasupra lintei. Fierbeți supa în vasul acoperit cu capac, la foc moderat, timp de zece minute, trageți oala de pe foc, condimentați cu sare și piper și puneți rondelele de ceapă verde. Acoperiți oala și lăsați preparatul la odihnit zece minute înainte de servire.
Cremă de legume cu spanac
Ingrediente: 600 g cartofi, 450 g morcovi, 1 ceapă, 1 căţel de usturoi, 170 g spanac, 1 cub de concentrat de pui, 80 ml ulei de măsline, sare, 1,5 l apă.
Mod de preparare: într-o oală puneţi apa, cartofii, morcovii, ceapa, usturoiul, cubul de pui şi presăraţi cu sare. Lăsaţi să fiarbă 30 de minute, până legumele sunt destul de moi încât să poată fi mixate cu blenderul. După ce s-au omogenizat, adăugaţi spanacul şi uleiul de măsline. Mai lăsați să fiarbă 15 minute.
Somon cu orez
Ingrediente: 4 bucăți file de somon, 300 g orez, 3 fire de usturoi verde, 6 păstăi de fasole verde, 1 ardei roşu iute, 50 ml smântână lichidă, făină albă, ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: puneți orezul la înmuiat pentru 30 de minute înainte de-al prepara. Sărați și piperați fileurile, treceți-le prin făină, apoi prăjiți-le în ulei. Tăiați legumele în bucăţele, puneți o crăticioară cu puţin ulei de măsline la încins, adăugați orezul căliți-l două minute, apoi turnați smântâna lichidă, apa fierbinte și lăsați la preparat conform instrucțiunilor. După zece minute, puneți peste orez legumele, potriviți de sare și piper, acoperiți vasul și mai lăsați să fiarbă zece minute, până când legumele sunt fierte. Preparatul se poate servi cu cu vin alb demisec, rece.
Spaghete picante cu carne
Ingrediente: 300 g spaghete, 4 bucăţi de cotlet de porc, 5 roşii mici, 4 căței de usturoi, 2 frunze de dafin, 1 linguriţă cu boia dulce, 1 ardei iute, 1/2 linguriţă cu oregano, 4 linguri cu ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: frigeți bucățile de cotlet pe grătar și dați-le deoparte. Fierbeți pastele conform instrucţiunilor, clătiți-le şi lăsați-le la scurs. Tăiați carnea fâșii și căliți-o în uleiul încins, împreună cu usturoiul și ardeiul iute, pentru trei minute, apoi adăugați dafinul şi roşiile tăiate în patru. Mai lăsați pe flacără două minute, presărați boiaua, oregano, piper, sare şi stingeți cu 200 ml apă fiartă. După alte cinci minute, completați cu spaghetele fierte și mai mențineți preparatul pe foc două minute.
Prăjitură cu portocale
Ingrediente: 280 g unt, 300 g zahăr, 5 ouă, 300 g făină, 1 linguriţă cu praf de copt, coaja şi sucul de la 1 portocală. Pentru sirop: 2 linguri cu zahăr, sucul de la 2 portocale.
Mod de preparare: mixați untul topit, la temperatura camerei, cu zahărul, ouăle, făina amestecată cu praful de copt şi la final completați cu sucul şi coaja de portocală. Pregătiți o formă de tort tapetată cu hârtie și coaceți blatul până trece testul scobitorii. Scoateți blatul din cuptor, înțepați-l cu o furculiță din loc în loc și turnați deasupra siropul rece, preparat din topirea pe foc mic a zahărului în zeama de portocale.
Pere în vin de Porto
Ingrediente: 6 pere tari, 100 g zahăr, 200 ml vin roşu, coaja de la 1 lămâie, 1 baton de scorţişoară, 1 steluţă de anason, 100 ml apă, 200 ml vin de Porto.
Mod de preparare: decojiți perele, lăsând partea cu codița intactă și tăiați baza fructului puţin, cât să stea în picioare. Într-o oală puneți la fiert apa, jumătate din cantitatea de vin şi zahărul. Când dă în clocot, așezați perele în picioare, presărați coajă de lămâie şi scorţişoară și lăsați să fiarbă 30 de minute la foc mic. Scoateți fructele din sos şi lăsați lichidul să clocotească în continuare, împreună cu restul de vin, până ajunge la consistența unui sirop ce se toarnă peste perele așezate pe un platou. Se servesc reci, cu înghețată.
Budincă cu lămâie
Ingrediente: 500 ml lapte, 4 ouă, 4 gălbenuşuri, 500 g zahăr, 100 g miez de pâine, 1 lămâie, 1 baton de scorţişoară.
Mod de preparare: din 200 g zahăr se face caramel cu care se unge o formă rotundă. Se fierbe laptele cu coaja de lămâie şi scorţişoara (după ce lichidul a dat în fiert, acestea se înlătură). Într-un castron se pun ouăle, gălbenuşurile, restul de zahăr, sucul de la lămâie, miezul de pâine şi laptele fiert. Se mixează totul, se pune compoziția în forma tapetată cu caramel și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pe baie de aburi, timp de o oră. Se scoate din cuptor, se pune un platou deasupra, se rotește și se răstoarnă, împreună cu siropul rezultat. Se servește rece.
Ciuperci umplute
Ingrediente: 1 kg ciuperci proaspete, 3 cepe verzi, mărar verde, 8 felii de muşchi file, 2 linguri cu ulei, sare, piper, 2 ouă, 2 linguri cu unt.
Mod de preparare: spălați ciupercile şi lăsați-le pe un prosop curat, să se scurgă de apă, apoi scoateți codițele și tăiați-le bucățele (pălăriile rămân deoparte, întregi). Partea albă de la ceapa verde se toacă mărunt, iar cozile se taie rondele. Într-o tigaie puneți uleiul la încins, înăbușiți ceapa, apoi adăugați codiţele ciupercilor. După ce scade zeama, condimentați cu sare și piper și trageți tigaia de pe foc. Tăiați mușchiul cubuleţe, apoi încorporați-l, împreună cu celelalte ingrediente, în amestecul din tigaie. Așezați pălăriile ciupercilor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu puțin ulei, umpleți-le cu compoziția rezultată și dați tava la cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru 40 de minute.