de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cine nu iubește înghețata, desert încântător care poate schimba orice dispoziție sumbră? Fie că este o zi fierbinte de vară sau o noapte răcoroasă de iarnă, înghețata este un răsfăț care nu cunoaște anotimp. Dată fiind această popularitate enormă, cunoscutele variante de ciocolată sau vanilie au fost îmbogățite cu numeroase alte combinații, dintre care unele trec la ceea ce poate fi numit gust extrem.
Durian
Supranumit „băiatul rău” al lumii fructelor, durian are o aromă considerată de-a dreptul respingătoare și care nu invită deloc la degustare, dimpotrivă. Dar mirosul său înțepător pare să fi fost pe placul celor care au creat înghețata cu acest fruct, care se poate consuma în Singapore și care are adepții săi. De altfel, mulți consumatori consideră că acest desert cel puțin exotic este varianta perfectă de a consuma cremosul durian, întrucât răceala atenuează din mireasma neplăcută a ingredientului principal.
Ulei de măsline și sare-de-mare
Rețeta clasică de înghețată italiană are o variațiune cel puțin ciudată, cu ulei de măsline și sare-de-mare. Mai precis, acest desert este în același timp dulce și răcoros, dar dens, sărat, vag piperat, cu aromă de pământ și vag uleios. În timp, această formulă a devenit un amestec foarte neted, un soi de înghețată bizară și cremoasă, care se topește în cerul gurii lăsând impresia a orice, numai a desert, nu. Sau, în funcție de opțiunea personală, este un desert, dar unul foarte special.
Lavandă
Plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate, vedetă a aromoterapiei, calmant faimos al sistemului nervos, lavanda are un parfum anume și unde altundeva decât în Franța i-a venit cuiva ideea de a introduce planta în înghețată? Cei care au gustat această varietate surprinzătoare de desert afirmă că a-l degusta este echivalent cu o plimbare printr-un câmp de lavandă din Provence și se pare că are același efect și asupra stării de spirit pe care îl manifestă planta în sine.
Susan negru
Neagră și densă, înghețata de susan negru se poate degusta în Japonia și are o aromă de nucă prăjită. Practic, pulberea de susan negru este perfect omogenizată cu formula de înghețată, iar rezultatul este izbitor din perspectivă estetică și surprinzător din cea gustativă, cu atât mai mult cu cât această înghețată este… ușor amăruie, deci oarecum îndepărtată de ideea standard de „ceva dulce”.
Oțet balsamic
Considerast un ingredient care face papilele gustative să se „trezească” imediat, oțetul balsamic este cel puțin surprinzător într-o înghețată. Și totuși, italienii s-au gândit și la așa ceva. Practic, alături de calitatea de însoțitor al salatelor caprese sau al fripturilor, oțetul balsamic stă la baza unei formule de înghețată care poate lăsa pe oricine cu gura căscată, încă înainte de prima degustare, întrucât desertul… miroase a oțet. Odată consumată această înghețată, apar și notele dulci, însoțite de un gust ușor acidulat și acid, specific oțetului. Cei care au gustat acest desert inedit i-au comparat aroma cu a unui vin învechit, congelat…
Fasole roșie
Chinezii au găsit o formulă de a introduce dulceața atât de specială a boabelor de fasole roșie într-un soi de înghețată cel puțin inedit. Cremos și catifelat, acest desert este infuzat cu esență de fasole roșie, are și o aromă pe măsură, în același timp densă și aerată, bogată și ușoară. Și, spre deosebire de majoritatea deserturilor, consumatorii se pot alege și cu un mic aport de fibre alimentare...
Wasabi
Înghețata cu ingredientul de foc al Japoniei, wasabi, este o aventură culinară plină de senzații tari. Condimentul nu este suportat de oricine și este consumat de regulă alături de sushi, dar a pune acest tip de hrean într-o formulă de înghețată s-a dovedit cel puțin surprinzător. Totuși, combinația unică de dulceață cremoasă și wasabi tăios și inconfundabil face papilele gustative să „explodeze” cu această combinație pregnantă de dulce și picant.
Pește și… cărbuni de grătar
Ca națiune insulară, mari iubitori de pește, japonezii s-au gândit să-l pună și în înghețată. De exemplu, cea cu aromă de… cerneală de calmar este neagră ca miezul nopții. Varietatea de înghețată cu caracatiță este disponibilă cu sau fără tentacule, iar de pe listă nu lipsește țiparul. Tot în Japonia poate fi degustată înghețata cu aromă de cărbuni de grătar pe care se frig fructele-de-mare… Pe de altă parte, Japonia este țara cu cel mai mic consum de înghețată din lume - aproximativ două lingurițe de persoană pe an.
Porumb
În Mexic poate fi savurat un desert foarte special, care poate da idei românilor ce știu că în general mălaiul este… mămăligă: înghețata cu porumb. Practic, clasica variantă de vanilie este infuzată cu boabe aurii de porumb, care aduc note subtile de dulceață. O altă formulă include pastă de porumb dulce, produsul final fiind un desert cremos, din care puțini dintre cei care îl gustă se rezumă doar la o porție.
Castraveți și usturoi
Considerați minunați pentru zilele calde de vară, castraveții au dat idei și creatorilor de înghețată. O cafenea care servește și acest desert, numită „J.P. Licks” și care se află în Boston, SUA, combină aceste gusturi de vară în fiecare lună iulie, în ceea ce a devenit o tradiție locală. De asemenea, tot în țara cu cel mai mare consum de înghețată pe cap de locuitor, mai precis la Festivalul usturoiului din Gilroy, California, oricine poate gusta înghețată cu usturoi - deși arată ca o lingură de nuci pecan cu unt, desertul miroase ca leguma care dă savoare atâtor fripturi. Înghețata mai conține nuci pecan și praline, migdale prăjite și ciocolată, toate înfășurate într-o aromă de usturoi.
Bacon
Există persoane care nu se pot sătura de gustul de bacon - iar după ce acesta a ajuns să fie îmbrăcat inclusiv în ciocolată, până la înghețată cu bacon nu a mai fost decât un pas. Creatorul profesionist de deserturi David Lebovitz a folosit zahăr brun pentru a pune o glazură pe bacon, apoi a sfărâmat acest conținut congelat și a obținut o înghețată cel puțin surprinzătoare, un fel de șuncă dulce care se servește la pahar sau la cornet.
Brânză de capră
Iubitorii de brânzeturi au de unde alege în lumea înghețatei, pentru că unii creatori de meniuri s-au gândit să introducă brânză și în celebrul desert. Așa se face că în prezent există variante de înghețată cu brânză albastră, cu Cheddar sau cu parmezan ori chiar varianta cu brânză de capră, pe care o servește restaurantul lui Charlie Trotter, din Chicago.