Main menu

header

963 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Carasul este cel mai cunoscut şi răspândit peşte de apă dulce din România. Ca unul dintre cei mai „iubiţi” peşti de la noi, nu doar pentru gustul dulce, pufos și foarte savuros, al cărnii sale, carasul este apreciat și pentru proprietăți nutriționale remarcabile, care îl fac un aliment recomandat tuturor, de la copii și femei însărcinate până la adulții în vârstă.

Baby caras la cuptor

963 26 2Ingrediente: 12 bucăţi baby caras, frunze de usturoi verde, sare, piper, 1 roşie, 1 ardei kapia, 60 ml ulei, 250 ml apă.

Mod de preparare: peștele se curăță și se spală bine, se așază într-o tavă rotundă și se presară cu sare și piper. Usturoiul se taie mărunt şi se pune peste pește, se adaugă roșia tăiată feliuţe și ardeiul rondele, iar la final se toarnă uleiul şi apa. Tava se introduce într-o alta, umplută până la jumătate cu apă, se dă flacăra la minimum și se gătește aproximativ 90 de minute.

Caras cu busuioc şi tarhon

Ingrediente: 1 caras mare, 2 cepe, 3 linguri cu bulion, 200 ml apă, 1 linguriţă cu tarhon, 1 linguriţă cu busuioc, sare, piper.

Mod de preparare: peştele se spală bine, se crestează pe ambele părţi şi se așază într-o tavă. Ceapa se taie julienne şi se împrăștie peste pește, se toarnă bulionul dizolvat în apă și la final se presară tarhonul şi busuiocul. Se condimentează cu sare și piper și se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 45 de minute.

Saramură de caras

963 26 3Ingrediente: 2 kg caras mare, 6 roşii foarte coapte, 3 ardei graşi, 2 ardei iuţi, 500 ml apă, sare, piper, 1 căpăţână de usturoi, 1 legătură de pătrunjel.

Mod de preparare: peștii se curăţă şi se spală bine, se şterg cu un prosop de hârtie de surplusul de apă şi se presară cu multă sare, apoi se frige pe o tablă încinsă. După ce sunt gata carașii, se rumenesc și legumele, în același fel, se descojesc și se taie mărunt. Se pune apa la fiert, se introduc legumele și se lasă zece minute, pe flacără medie. Se condimentează lichidul după gust, apoi se dă deoparte și, cât este fierbinte, se adaugă usturoiul pisat și pătrunjelul tocat mărunt. Peștele rumenit se așază pe un platou mai adânc, se toarnă zeama, se acoperă și se lasă să se odihnească minim zece minute.

Caras cu lămâie, la cuptor

963 26 4Ingrediente: 1 caras mare, 2 linguri cu ulei de măsline, sucul de la 1/2 lămâie, 1 linguriţă cu boia dulce, 1 linguriţă cu rozmarin, 5 căţei de usturoi, sare, piper.

Mod de preparare: peştele se curăță, se spală şi se lasă la scurs. Usturoiul se zdrobeşte și se amestecă bine cu uleiul de măsline, sucul de lămâie, boiaua, rozmarinul, sare şi piper. Cu acest lichid se unge peştele atât pe interior, cât şi la exterior. Se pune carasul într-o tavă introdusă într-o alta, umplută pe jumătate cu apă, și se dă la cuptor până se rumenește pe o parte, apoi se întoarce, stropindu-se cu zeama pe care o lasă. Când peştele este bine făcut pe ambele părţi, se scoate pe un platou. Se serveşte cald, alături de o garnitură după preferință.

Caras marinat cu legume

963 26 5Ingrediente: 3 bucăți caras mare, 250 ml vin alb, cimbru, usturoi, 1 ardei iute, foi de dafin, 1 pachet cu legume congelate, 1 ceapă, 2 linguri cu pastă de tomate, ulei, sare, piper, puţin mărar verde.

Mod de preparare: se prepară o marinadă din vin, cimbru, usturoi zdrobit, ardei iute, o foaie de dafin şi puţin ulei. În acest amestec se ţine peştele curăţat şi crestat oblic timp de trei ore, la rece, învârtindu-se pe toate părţile. Într-un vas termorezistent uns cu puţin ulei se așază legumele congelate, se presară cimbru, sare şi piper, apoi se aranjează peștele, felii de ceapă, iar la final se răstoarnă marinada. Se acoperă totul cu pasta de tomate. Se dă vasul la cuptorul preîncălzit şi se lasă peștele să se coacă aproximativ 30 de minute. Se servește cu puțin mărar verde presărat deasupra.

Plachie de caras

963 26 6Ingrediente: 2 bucăți de caras proaspăt, 1 cartof, 2 cepe albe, 1 ardei kapia, 2 linguri cu ulei de măsline, 100 ml suc de roşii, sare, piper, 1 lămâie, 1 legătură de pătrunjel, 150 ml vin alb sec.

Mod de preparare: peștele bine curățat și spălat se freacă bine cu sare din belşug, se crestează și în interiorul tăieturilor se introduc felii de lămâie. Se lasă la rece minimum 30 de minute, timp în care se taie legumele în bucăţi aproximativ egale (cartoful se prefierbe în prealabil). Se unge o tavă cu ulei și se așază în ordine ceapa, ardeiul, cartoful şi peştele. Se toarnă sosul de roşii amestecat cu sare şi piper, iar la final vinul. Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute.

Caras cu capere

963 26 7 Ingrediente: 1 caras mare, 1 lingură cu ulei de măsline, 100 ml vin alb, 3 roşii, 1 ardei gras, 1 dovlecel mic, câteva roşii cherry, 1/2 lămâie, 3 căţei de usturoi, 1 lingură cu capere, 1 legătură de pătrunjel, cimbru, sare, piper.

Mod de preparare: peștele bine curățat și spălat se condimentează cu sare și piper, se așază într-o tavă și se adaugă rondele de dovlecel şi fâşii de ardei gras. Se prepară un sos din ulei de măsline, vin, roşii descojite şi date prin răzătoare, zeamă de lămâie, usturoi zdrobit, cimbru şi capere, apoi acest lichid se toarnă peste pește (se păstrează câteva linguri cu zeamă, cu care se umple burta carasului). Se dă preparatul la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 40 de minute, stropind peștele din când în când cu lichidul din tavă. 

Caras cu sos de ardei copţi

963 26 8Ingrediente: 1 kg caras, 5 ardei copţi curăţaţi, 3 căţei de usturoi, 1 lingură cu pastă de tomate, 250 ml supă de legume, piper, sare, făină, 2 linguri cu ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui pentru prăjit.

Mod de preparare: peştele curățat, spălat, uscat bine, se porţionează, se presară cu sare şi piper, se trece prin făină şi se rumeneşte bine în ulei. În altă tigaie se încinge uleiul de măsline, în care se călește uşor usturoiul, se adaugă ardeiul copt desfăcut în fâşii, apoi, după un minut, pasta de tomate diluată în supa de legume. Se lasă totul să se gătească pe foc mic timp de câteva minute, se adaugă peştele prăjit, se potriveşte gustul de sare şi piper şi se mai menține pe flacăra dată la minimum timp de cinci minute.

Caras cu sos de smântână

Ingrediente: 6 bucăți caras, 300 g smântână, 50 g unt, 100 g făină, 100 ml ulei, sare, piper, 1/2 ardei iute.

Mod de preparare: după ce se curăță și se spală, peștele se așază pe prosoape de hârtie. În timp ce se usucă bine carașii, se pun o jumătate de linguriță cu sare și ardeiul iute, curățat de semințe, tocat mărunt, într-un mojar, se pisează bine și se asezonează peștii, lăsându-se la marinat 30 de minute. Se încinge bine o tigaie, se toarnă uleiul, se dau carașii prin făină și se prăjesc pe rând, până se rumenesc. Se unge o tavă de cuptor cu unt. Peștele prăjit se lasă acoperit cu smântâna timp de 20 de minute la temperatura camerei, pentru ca aceasta să acopere bine carnea, apoi se dau carașii la cuptorul încălzit la 200 de grade Celsius, pentru 30 de minute.