Main menu

header

964 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Pentru toți cei care doresc ca bomboanele pentru pomul de Crăciun să fie „altfel”, avantajele sunt semnificative: există control deplin asupra ingredientelor și pregătirea acestor delicii spectaculoase poate deveni un memorabil eveniment de familie. Delicioase, aspectuoase, aceste bomboane de casă dau ocazia creativității fiecăruia să se desfășoare plenar și, odată înfășurate în staniol, sunt cele mai dulci surprize de Sărbători.

„Trufe” cu scorțișoară

964 26 2Ingrediente: 100 g unt, 100 g cremă de brânză, 120 g zahăr (+ 2 linguri), 180 g zahăr brun, 2 linguri cu lapte, 1 linguriță cu vanilie, 1/2 linguriță cu sare, 1 (+ 1/2 linguriță) cu scorțișoară, 1/4 linguriță cu nucșoară, 500 ml smântână, 500 g făină de migdale, 200 g ciocolată neagră tocată.

Mod de preparare: se mixează crema de unt și crema de brânză cu 120 g zahăr până la omogenizare, se adaugă laptele și vanilia și se bate până se obține o compoziție pufoasă. Se încorporează o linguriță cu scorțișoară, nucșoara și sarea, se completează cu făina și se amestecă bine. Cu ajutorul unei linguri, se formează biluțe mici, care se dau printr-un amestec de două linguri cu zahăr și 1/2 linguriță cu scorțișoară și se așază într-o tavă care se dau la rece pentru 20 de minute. Între timp, se încălzește ciocolata pe flacără, iar când „trufele sunt reci, se dau prin ciocolata topită, se pun din nou în tavă și se lasă să se răcească. Ciocolata rămasă se reîncălzește și, cu ajutorul unei furculițe, se lasă să picure peste „trufe”, pentru a crea diverse modele liniare. Se lasă din nou bomboanele să se răcească și se scot din tavă.

Caramele

964 26 3Ingrediente: 250 g unt, 1 kg zahăr, 500 ml sirop de porumb, 700 ml lapte, 1 linguriță cu extract de vanilie.

Mod de preparare: se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Într-o cratiță mare se pun pe foc zahărul și siropul și se amestecă pe flacără medie cinci minute, apoi se începe turnarea laptelui, câte puțin, amestecând permanent (operațiunea ar trebui să dureze 15 minute) și răzuind constant pereții cratiței. După ce compoziția s-a întărit vizibil, se dă vasul deoparte, se încorporează vanilia și se toarnă conținutul în tavă, nivelându-se ușor. Se dă tava la frigider până ce caramelul se răcește și se întărește (cel puțin câteva ore). Reîntors la temperatura camerei, caramelul va deveni maleabil și va putea fi rulat și înfășurat în hârtie.

Acadele cu mentă

964 26 4Ingrediente: 500 g zahăr tos, 200 ml smântână groasă, 180 g unt nesărat, 1 praf de sare, 300 g fulgi de ciocolată albă, 150 g cremă de bezele, 1 linguriță cu extract de vanilie, 120 g bomboane de mentă, tocate.

Mod de preparare: într-o cratiță mare, se combină zahărul, smântâna, untul și sarea, se încălzesc la foc mediu și se aduc la fierbere, amestecând continuu. Se lasă pe foc timp de cinci minute, apoi se dă deoparte. Într-un castron mare, se pun crema de bezele, fulgii de ciocolată și extractul de vanilie, se toarnă amestecul de unt fierbinte și se mixează timp de două minute, până când bucățile de ciocolată albă s-au topit, iar compoziția este omogenă. Se încorporează jumătate din cantitatea de bomboane de mentă și se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Restul de fragmente de bomboane se presară deasupra. Se lasă să se întărească, aproximativ patru ore, la temperatura camerei, apoi se taie în bucățele.

Cireșe în ciocolată

964 26 5Ingrediente: 300 g cireșe cu codițe (1 borcan, cu sucul pus deoparte), 1 kg zahăr pudră, 4 linguri cu unt sărat (înmuiat), 450 g fulgi de ciocolată semidulce.

Mod de preparare: se scurg cireșele, se tamponează ușor cu un prosop de hârtie și se lasă deoparte, pe prosoape de hârtie, pentru a continua să se usuce. Într-un castron de mărime medie, se amestecă împreună trei sferturi din cantitatea de zahăr, untul și 1/4 cană cu suc de cireșe și se mixează până când totul devine un aluat moale, care se dă la frigider pentru 20 de minute, pentru a se întări. Odată răcit, se formează bile mici, cu mâinile pudrate cu restul de zahăr, apoi acestea se aplatizează și se îndoaie peste cireșe, acoperindu-le complet și perfectând forma netedă. Se dau cireșele astfel acoperite la frigider, pentru 20 de minute. Între timp, se topește ciocolata la cuptorul cu microunde. Ținând fiecare cireașă de codiță, se scufundă în ciocolata moale și se lasă excesul să se scurgă. Cireșele acoperite cu ciocolată se așază pe o tavă de copt acoperită cu hârtie cerată. După ce ciocolata de la suprafață s-a întărit, cireșele se pot decora festiv, cu gel alimentar roșu.

Bile de popcorn cu nuci pecan

964 26 6Ingrediente: 2 linguri cu ulei vegetal, 150 g boabe de porumb pentru popcorn, 100 g unt, 100 g zahăr, 300 g minibezele, 1 linguriță cu sare, 1/4 linguriță cu scorțișoară, 220 g caramele, 400 g nuci pecan rupte, 250 g fulgi de ciocolată semidulce.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius, se  rumenesc nucile timp de cinci minute și se dau deoparte. Într-o oală mare se pun boabele de floricele de porumb și se lasă la foc mediu, apoi se acoperă, lăsând orificiul de ventilație. În momentul în care boabele încep să încetinească din a „înflori”, se ia vasul de pe foc și se răstoarnă popcornul lângă nuci, eliminându-se boabele necoapte. Se șterge vasul cu un prosop de hârtie, apoi se așază înapoi la foc mediu, se pun untul, zahărul, bezelele, sarea și scorțișoara și se amestecă încontinuu până când bezelele sunt complet topite și cristalele de zahăr s-au dizolvat. Se oprește focul și se pun în compoziție nucile și popcornul. Folosind o lingură mare de lemn, se amestecă floricelele până când sunt acoperite complet, iar după ce compoziția s-a răcit puțin, se presară bucățile de caramele. Se amestecă, pentru a se combina. Cu ajutorul mâinilor, se formează biluțe din compoziția de popcorn și se așază pe o tavă tapetată cu hârtie. Separat, se topesc fulgii de ciocolată la cuptorul cu microunde, se toarnă într-o pungă din plastic cu un mic orificiu tăiat și se stropesc bilele de popcorn, după preferințe și imaginație. Se lasă să se odihnească până când ciocolata devine fermă, apoi se pot ambala individual.

Bezele festive

Ingrediente: 3 albușuri mari, 180 g zahăr, 1/2 linguriță cu extract de mentă, colorant alimentar roșu (gel).

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Se tapetează două tăvi cu hârtie de copt. Se pun albușurile și zahărul în vasul unui mixer electric și se așază deasupra unui alt vas, în care clocotește apă. Se bate ușor, până când zahărul s-a dizolvat. Se transferă bezeaua într-un mixer electric cu tel și se mixează până se întărește bine și face „vârfuri”. Se pune extractul de mentă și se amestecă ușor. Se trag cu o pensulă mică dungi cu gel roșu în interiorul unei pungi din plastic găurite la un capăt, care se umple pe trei sferturi cu bezea. Se fac forme mici, de stea, una lângă alta. Se coc bezelele până devin crocante, dar să rămână albe.