Main menu

header

968 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Una dintre cele mai savuroase cărnuri de pasăre este o adevărată vedetă a oricărei mese, de sărbătoare sau de fiecare zi. Pieptul de rață este fraged, delicios, are o aromă inconfundabilă și este atât de versatil încât combinațiile în care este pregătit nu fac decât să-i potențeze gustul până la a-l transforma într-o delicatesă.

Cu sos de portocale

968 26 2Ingrediente: 2 bucăți de piept de rață, 2 portocale, 150 ml apă, 1 lingură cu amidon de porumb (sau făină), 100 g zahăr, 1 lingură cu coniac, sare, piper.

Mod de preparare: se condimentează carnea, se crestează pielea și se frige în tigaia încinsă, timp de cinci minute pe fiecare parte. Pentru sos, într-o cratiță se pun zahărul și apa călduță, se amestecă până dau în clocot, se toarnă coniacul și, după trei minute, se completează cu zeama celor două portocale. Separat, se combină într-un bol amidonul cu puțină apă și se toarnă în sosul de portocale, amestecând până se îngroașă.

Cu praz

968 26 3Ingrediente: 2 bucăți de piept de rață, 1 praz, 50 g măsline fără sâmburi, 1 morcov, 1 cutie cu roșii cuburi, 1 lingură cu sos de soia, busuioc, piper, sare, oregano.

Mod de preparare: se dezosează pieptul de rață, se crestează și se condimentează, apoi se lasă la rece două ore. După acest răstimp, carnea se frige într-o tigaie, câteva minute pe fiecare parte. Separat se călesc prazul tăiat rondele și morcovul feliat, se adaugă roșiile, sare și piper după gust, măslinele și se completează cu puțină apă. Carnea se feliază și se pune într-o tavă de cuptor, apoi se adaugă sosul cu praz. Preparatul se lasă în cuptor timp de 40 de minute.

Cu piure de cartofi dulci

968 26 4Ingrediente: 2 bucăți de piept de rață, 2 cartofi dulci, 100 g unt, 3 portocale, 1 crenguță de cimbru uscat, 40 ml coniac, 10 ml sos de soia, sare, piper, boia de ardei iute.

Mod de preparare: cartofii dulci se pun la fiert în apă cu sare, iar carnea se condimentează cu sare și piper. Într-o tigaie bine încinsă, în care s-a topit jumătate din cantitatea de unt, se frige pe ambele părți pieptul de rață, împreună cu cimbrul, apoi se dă la cuptorul încins, pentru zece minute. În tigaia în care s-a rumenit carnea se toarnă zeama de la portocale și sosul de soia. După ce se îngroașă, se servește alături de pieptul de rață și piureul de cartofi dulci, obținut din mixarea acestora cu restul de unt, un vârf de cuțit cu boia de ardei iute și puțină sare.

Cu sos de mango

968 26 5Ingrediente: 3 bucăți de piept de rață, sare, piper, 2 mango, 1 cm rădăcină de ghimbir, 2 lime, 2 linguri cu miere, 2 morcovi, 1 dovlecel, 1 gogoșar, 10 buchețele de broccoli, 4 linguri cu ulei de măsline, 100 g orez basmatic, 1 mână cu rucola.

Mod de preparare: pieptul de rață se crestează pe diagonală, pe ambele direcții, și se condimentează cu sare și piper. Mango tăiat cubulețe se pune într-o cratiță împreună cu ghimbirul ras pe răzătoarea mică, mierea, sucul de lime, un praf de sare și se lasă la foc potrivit 15 minute, amestecând ocazional, apoi se mixează. Legumele se trag la tigaie în ulei timp de zece minute, apoi se dau deoparte și se adaugă broccoli, fiert separat în prealabil și scurs. Orezul se prepară conform indicațiilor de pe ambalaj. Pieptul de rață se frige într-o tigaie, cu pielea în jos, pe foc mediu, timp de opt minute până se rumenește, apoi alte trei minute pe partea cealaltă. Se transferă carnea, cu pielea în sus, într-o tavă care se dă la cuptor zece minute, pentru ca rața să capete o crustă crocantă, apoi se lasă să se odihnească, acoperită cu folie de aluminiu, timp de zece minute. Se servește pieptul de rață feliat, cu legume și orez, pe pat de rucola.

Cu ciuperci și sos de vin

968 26 6Ingrediente: 1 piept de rață, 150 g ciuperci Shimeji brune, 1 ardei gras, 50 g unt, 50 ml vin alb, sare, piper.

Mod de preparare: pieptul de rață cu pielea crestată se condimentează cu sare și piper, apoi se pune într-o tigaie încinsă, cu pielea în jos, se lasă un minut, se întoarce și se mai lasă un minut, după care se dă deoparte. În altă tigaie, în care s-a topit untul, se călesc ciupercile, se adaugă ardeiul feliat, sare și piper după gust, iar după un minut, se toarnă vinul. Se lasă la gătit două minute, apoi se oprește focul. Într-o tavă mică de cuptor se pune carnea, peste care se răstoarnă ciupercile și se dă la cuptor, pentru șase minute, la 180 de grade Celsius.

Cu sos de mandarine

968 26 7Ingrediente: 1 piept de rață, 3 mandarine, piper negru, 1 lingură cu miere.

Mod de preparare: se frige carnea într-o tigaie cu fundul mai gros, câte cinci minute pe fiecare parte, prima dată pe partea cu pielea. Se încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și se pune pieptul de rață într-o tavă fără ulei, tapetată cu hârtie de copt, care se lasă în cuptor zece minute. Pentru sosul de mandarine, în tigaia în care s-a scurs grăsimea de rață se adaugă zeama de la mandarine, piperul, mierea și se fierbe până când se îngroașă.

Cu rubarbă

968 26 8Ingrediente: 1 piept de rață, 100 g paste scurte, 2 linguri cu ulei, 1 cățel de usturoi, 2 linguri cu rădăcină de ghimbir cubulețe, 3 fire de rubarbă, 1 legătură de ceapă verde, 2 portocale, sare, piper. Pentru marinată: coajă rasă și suc de la 1 portocală, 1 lingură cu sos de soia, 1 linguriță cu câteva cubulețe de ghimbir, boabe de piper zdrobite.

Mod de preparare: ingredientele pentru marinată se pun într-un vas pe foc, iar după un minut se dau deoparte și se lasă să se răcească. Carnea fără piele se feliază subțire și se pune în vasul cu marinată, se amestecă și se lasă 30 de minute. Într-o tigaie cu puțin ulei se pun ghimbirul, usturoiul pisat, carnea bine scursă și se gătește totul trei minute, amestecând continuu. Se adaugă rubarba tăiată cuburi mai mari, ceapa tocată, iar după ce acestea s-au înmuiat, se toarnă marinata. Se amestecă, se condimentează și, după un minut, se adaugă pastele fierte și scurse. Preparatul se servește pe un pat de rucola, ornat cu felii de portocală.

Chifteluţe din piept de raţă

Ingrediente: 1 piept de rață, 3 cepe, 250 g brânză, 3 cartofi, sare, piper, 100 g făină, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: se mărunțește pieptul de rață, după ce este fiert bine. Cartofii fierți și brânza se dau prin răzătoare, apoi se amestecă cu carnea și ceapa. Se formează chifteluțe, care se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins.

Cu varză călită

968 26 9Ingrediente: 1 varză, 500 g piept de rață, sare, 4 linguri cu pastă de tomate, 1 foaie de dafin, piper măcinat, 1 legătură de mărar, 1 l apă.

Mod de preparare: se pune carnea la fript, într-o tigaie mare, fără grăsime, câteva minute pe fiecare parte. Varza tocată se adaugă în tigaie, se lasă cinci minute, apoi se completează cu piperul și dafinul, iar la final se „stinge” cu apa. Se lasă preparatul pe foc, acoperit, până scade lichidul, moment în care se pune pasta de tomate și se mai lasă la gătit până când varza este bine călită. Se scoate foaia de dafin și se servește preparatul cu mărar.