Main menu

header

976 26 1de Georgiana Mihalcea

Dieta joacă un rol important în menținerea sănătății vederii, iar cercetătorii susţin că aceleași alimente benefice pentru sistemul cardiovascular ajută și la păstrarea acurateței văzului. Studiile de specialitate au descoperit că vitamina C, vitamina E, betacarotenul și zincul participă activ la prevenirea degenerării maculare, o afecțiune vizuală specifică înaintării în vârstă. Alți doi nutrienți, luteina și zeaxantina, au fost asociați, în cadrul demersurilor științifice, cu un risc scăzut de degenerare maculară și cata- ractă. Somonul, morcovul, spanacul, ficăţeii, caisele şi multe alte alimente le conţin din plin, aşa că, pentru un „ochi de vultur”, e bine să le consumaţi cât mai des.

Frigărui de somon, ton şi legume

976 26 2Ingrediente: 200 g file de somon, 200 g file de ton, 1 ardei, 1 dovlecel, 6 roşii cherry, ulei de măsline, 1 lămâie, sare, piper.

Mod de preparare: se taie fileurile de peşte în bucăţi groase de 3-4 cm. Ardeiul se curăţă de seminţe, apoi se taie în cubuleţe de 3-4 cm. Dovlecelul se taie pe lungime în două, apoi în rondele de aproximativ 2 cm. Se fac frigăruile alternând roşii cherry, somon, dovlecel, ton, ardei şi continuăm aşa până se termină ingredientele. Se asezonează cu zeamă de lămâie, sare şi un pic de piper. Înainte de a pune frigăruile pe grătar, se ung cu ulei de măsline. Se întorc regulat, pentru a se coace pe toate părţile.

Cocteil din morcovi, gălbenuş şi lapte

Ingrediente: 100 ml suc de morcov, 1 gălbenuş, 100 ml lapte fiert, 1 linguriţă cu miere, 2 linguriţe cu morcov ras fin.

Mod de preparare: se amestecă gălbenuşul cu mierea, se adaugă sucul de morcov, laptele şi apoi se amestecă cu ajutorul blenderului. Această cremă spumoasă se toarnă în pahar, apoi se adaugă morcovul ras şi se serveşte imediat ce a fost preparat.

Spanac cu ficăţei de pasăre

976 26 3Ingrediente: 1 kg spanac, 250 g ficăţei de pasăre, 1 lingură cu unt, 1 lingură cu ulei, 1 roşie descojită, 1 ceşcuţă cu lapte, 3 felii de lămâie, sare.

Mod de preparare: se spală spanacul, se fierbe în apă cu sare cinci minute, după care se scurge şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu o lingură cu unt, o ceşcuță cu lapte dulce şi o lingură cu făină desfăcută în lapte. Când a scăzut bine, se sărează după gust. Se introduce în cuptor după ce s-au adăugat trei felii subţiri de lămâie. Separat, se clocotesc în apă ficăţeii de pasăre, se scurg şi se pun într-o cratiţă cu o lingură cu ulei şi se acoperă cu o roşie decojită şi tăiată în felii subţiri. Se sărează, se acoperă cratiţa şi se fierb la foc mic un sfert de oră. Se scoate spanacul, se răstoarnă pe o farfurie mare şi se face un gol la mijloc, unde se pun ficăţeii.

Băutură din morcovi

976 26 4Ingrediente: 1 kg morcovi, 2 căni cu apă plată, 2 portocale, 1 lingură cu miere, frunze de mentă pentru decor.

Mod de preparare: se spală morcovii şi se curăţă de coajă. Se pun în blender pentru a obţine sucul lor. Se adaugă apa plată, sucul de la cele două portocale, mierea şi se omogenizează bine amestecul. La servire se pun deasupra şi frunzuliţe de mentă.

Sufleu de somon cu broccoli

976 26 5Ingrediente: 500 g broccoli, 500 g file de somon, sucul de la o lămâie, 100 ml smântână, 100 ml lapte, 3 ouă, 50 g caşcaval ras, nucşoară.

Mod de preparare: legătura de broccoli se spală, apoi se rupe bucheţele şi se fierbe în apă cu sare. Separat, se spală somonul, se şterge şi se taie bucăţele potrivite. Se stropeşte cu suc de lămâie şi se condimentează. Se ţine cinci minute să se pătrundă, apoi se opăreşte puţin în zeama de la broccoli. Se lasă să se scurgă. Se unge o formă termorezistentă şi se dispun uniform, broccoli şi somonul. Se amestecă smântâna cu laptele, ouăle, caşcavalul şi se condimentează. Se presară nucşoară. Se toarnă peste sufleu şi se dă la cuptorul încins la 200 de grade Celsius timp de 20 de minute.

Salată de spanac

Ingrediente: 500 g spanac, 2 fire de ceapă verde, 1 morcov, 2 căţei de usturoi, 200 ml iaurt (de capră), 2 linguri cu ulei de măsline, sare.

Mod de preparare: se spală bine spanacul şi se lasă la scurs. Se curăţă ceapa şi morcovul, apoi se dă pe răzătoarea mică. Se curăţă usturoiul şi se pasează fin, se adaugă ulei puţin câte puţin, iar la sfârşit se toarnă iaurtul şi se amestecă bine. Se toacă cât mai mărunt spanacul şi ceapa şi se freacă totul cu puţină sare. Se pune morcovul şi se adaugă pasta de usturoi. Se serveşte pe lipie sau cu foccacia.

Piure de mazăre, cartofi și pui

976 26 6Ingrediente: 2 cartofi de mărime potrivită, 300 g mazăre, 100 g piept de pui, 1 gălbenuş, puţină sare, 2-3 frunze de pătrunjel.

Mod de preparare: cartofii se spală foarte bine în apă rece, se curăţă de coajă şi se pun la fiert în apă cu puţină sare. Separat, se fierbe oul, până se obţine un gălbenuş tare. Pieptul de pui se spală în apă rece şi se pune la fiert. Mazărea se fierbe, se clăteşte bine cu apă rece, se scurge de apă şi se răstoarnă într-un bol. După ce s-au fiert cartofii, se lasă puţin la răcit, apoi se adaugă peste mazăre şi se pasează foarte bine cu ajutorul blenderului. În crema de legume astfel obţinută se adaugă şi gălbenuşul zdrobit cu furculiţa şi se amestecă până se înglobează. După ce s-a fiert, pieptul de pui se taie fin şi se adaugă în compoziţie. Pentru un plus de aromă, se spală câteva frunze de pătrunjel, se toacă foarte fin şi se ornează preparatul.

Supă-cremă de spanac şi avocado

976 26 7Ingrediente: 1 avocado, 500 g spanac, 1 ceapă mică, 1 fir de ţelină  olandeză (apio), 12 boabe de strugure, 150 g smântână, zeamă de lămâie, 4 roşii cherry, pătrunjel, sare.

Mod de preparare: se curăţă avocado de coajă şi se taie în bucăţele. Ceapa, curăţată, feliată, la fel se procedează şi cu ţelina. Se spală bine spanacul şi se taie mărunt. Se pune totul într-un castron şi se pasează legumele cu blenderul, astfel încât să iasă o pastă cât mai fină. Se toarnă zeamă de lămâie, se potriveşte de sare. Înainte de servire, se adaugă smântâna şi se amestecă bine. Supa se serveşte cu câte trei boabe de strugure, câteva felii de roşii şi pătrunjel proaspăt.

Pui cu legume

976 26 8Ingrediente: 300 g piept de pui, 100 g roşii, 50 g ceapă, 50 g morcovi, 100 g fasole verde, 100 g mazăre, 50 g ardei gras, 1 lingură cu ulei de măsline, pătrunjel verde, sare.

Mod de preparare: carnea se taie în fâşii subţiri, morcovii se taie în cuburi, ceapa se toacă mărunt, iar ardeiul se taie fâşii. Pătrunjelul se toacă foarte fin. Fasolea verde şi mazărea se fierb la abur zece minute, iar roşiile se opăresc și se descojesc, apoi se taie în felii. Carnea de pui se înăbuşă în ulei, împreună cu 100 ml apă plată, şi se scoate separat. În zeama rămasă se adaugă toate celelalte legume şi se amestecă continuu timp de două, trei minute. Această compoziţie se pune într-un vas termorezistent, se adaugă carnea şi se introduce totul la cuptor pentru câteva minute.

Desert fresh

Ingrediente: 250 g iaurt, 300 g caise proaspete, 2 linguri cu smântână, 2 linguri cu miere, 2 linguriţe cu seminţe de floarea-soarelui decojite, 30 g cereale integrale, 50 g migdale, miezul de la 2 nuci, 30 g stafide, 1 lingură cu susan.

Mod de preparare: se taie migdalele şi nucile mărunt, se amestecă cu mierea la bain-marie. Când devine fluidă, se pun seminţele de floarea-soarelui, cerealele integrale şi susanul. Se amestecă uşor până când toate seminţele se acoperă cu un strat fin de miere, după care se ia vasul de pe foc. Se curăţă caisele de coajă şi de sâmburi, se taie în bucăţi mici şi se pasează până se obţine un piure. Se amestecă iaurtul cu smântâna până se omogenizează. Se toarnă în boluri, în straturi alternative: piureul de caise, crema de iaurt, cerealele și nucile cu mierea.