de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Tanzania, considerată „comoara ascunsă a Africii”, nu este doar o destinație fascinantă, ci și o țară cu o bucătărie variată și bogată. Vă invităm să facem o călătorie culinară virtuală, unde ne vom opri la cinci delicatese must-try care definesc autenticitatea gastronomică din Tanzania.
Ugali
Ingrediente: 250 g făină de porumb, 500 ml apă.
Mod de preparare: se fierbe apa până când face bule și se pune făina. Se lasă să fiarbă câteva secunde, până lichidul începe să acopere făina, apoi, cu ajutorul unei linguri de lemn, se amestecă rapid, până când cele două ingrediente încep să se îmbine. Se reduce căldura la mediu și se continuă amestecarea cu mișcări susținute, întorcând aluatul în cratiță. Se ia preparatul de pe foc și se plasează pe marginea unei farfurii, i se dă formă de minge, aducându-l cu lingura dinspre bază, apoi se repetă operațiunea, aducând aluatul spre mijloc. După ce s-a mai întărit, ugali se întoarce încă o dată în același fel, apoi se netezește în formă de bilă. Se servește întreg sau feliat, cu garnitura dorită.
Nyama Choma
Ingrediente: pulpă de capră cu os (sau coaste de capră, pulpă de porc, carne de vită, coaste de oaie), ghimbir proaspăt, usturoi, ceapă, ardei iute (opțional), chimen, boia de ardei, cuburi de concentrat de supă de legume, suc de lămâie, miere, ulei de gătit, praf de boia de ardei, sare.
Mod de preparare: pentru marinată se amestecă toate ingredientele (cu excepția cărnii) până la omogenizare. Carnea se feliază, se porționează sau, după caz, se lasă întreagă și se acoperă cu marinata (se păstrează puțină marinată pentru ungere în timpul frigerii pe grătar). Carnea se lasă la marinat peste noapte, la rece. A doua zi se scoate la temperatura camerei, se lasă o oră, timp în care se încinge bine grătarul. Se frige carnea pe fiecare parte, pentru a obține urme de grătar, apoi se așază pe folie unsă cu ulei, se acoperă cu marinata lăsată deoparte, apoi cu folie și se pune pe grătarul cuptorului, deasupra unui vas cu apă, și se lasă în funcție de grosimea fâșiilor de carne, până se pătrunde bine. Spre finalul preparării se face un amestec din miere și puțină apă fierbinte, cu care se unge carnea, care se mai lasă la gătit descoperită, până este frumos rumenită.
Pilau
Ingrediente: 1 linguriță de cuișoare, 2 linguri cu semințe de chimen, 1/2 lingură cu boabe de piper negru, 12 păstăi de cardamom, 1 baton de scorțișoară, 500 g orez basmatic, 5 cartofi de mărime medie (curățați și tăiați în sferturi), 60 ml ulei vegetal, 2 cepe roșii (tăiate subțire), 4 căței de usturoi, tocați, 2 linguri cu ghimbir ras, 1 ardei iute tocat fin, 2 cuburi de supă de vită, 1 legătură de coriandru proaspăt, tocat grosier, 500 g mușchi de vită tăiat cuburi, 3 roșii tăiate cubulețe, 1 l apă, 2 frunze de dafin, sare după gust.
Mod de preparare: se pun chimenul, ardeiul, scorțișoara, cardamomul și cuișoarele într-o tigaie uscată și se frig la foc mic, până se încing și se parfumează. Într-o oală încălzită pe flacără medie se toarnă uleiul, se călește ceapa timp de 15 minute, după care se continuă cu usturoiul și ghimbirul. Se mai gătesc două minute, se adaugă carnea de vită, cuburile de supă, foile de dafin, coriandrul și sare după gust. Se gătește până când carnea se rumenește și se caramelizează, amestecând ocazional, aproximativ zece minute. Se completează preparatul cu roșiile, se lasă cinci minute, apoi se pun cartofii și apa. Se lasă la gătit timp de zece minute, se adaugă orezul, se acoperă strâns cratița cu o folie, se reduce focul la mic și se gătește timp de 20 de minute. Se îndepărtează folia și se străpunge din loc în loc cu o furculiță.
Mshikaki
Ingrediente: 1 kg carne slabă de vită tăiată cubulețe, 1 lingură cu pastă de ghimbir, 1 lingură cu pastă de usturoi, 3 linguri cu papaya rasă, 2 lingurițe cu sare, 1 linguriță cu pudră de ardei iute roșu, 1 linguriță cu pulbere de turmeric, 2 linguri cu ulei, zeama de la 1 lămâie, 1 lingură cu pudră de curry.
Mod de preparare: într-un castron se pun carnea de vită, usturoiul, ghimbirul și papaya, se presară sarea, ardeiul iute, pudra de turmeric, uleiul și sucul de lămâie, apoi pudra de curry. Se amestecă totul cu mâna până când se combină. Se lasă carnea la marinat timp de șase ore, apoi se scoate și se fac frigărui, care se rumenesc pe grătar.
Tort cu cardamom
Ingrediente: 150 g unt nesărat, la temperatura camerei, 170 g făină universală, 1 linguriță cu praf de copt, 1 linguriță cu sare, 1/2 linguriță cu cardamom măcinat, 200 g zahăr granulat, 2 ouă mari, 2 lingurițe cu ulei vegetal, 1 linguriță cu extract de vanilie, 1/2 linguriță cu extract de nucă de cocos, 150 ml lapte integral. Pentru glazură: 150 g nucă de cocos mărunțită, îndulcită, 100 g unt nesărat, la temperatura camerei, 220 g zahăr pudră, 1/2 liunguriță cu sare, 1/2 linguriță cu extract de nucă de cocos, 100 ml smântână groasă.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 165 de grade Celsius. Se unge o formă de tort cu unt și se tapetează cu hârtie de copt. Într-un castron se combină ingredientele uscate - făină, praf de copt, sare cardamom. În bolul unui mixer se bat zahărul și untul timp de trei minute, apoi se adaugă ouăle pe rând, se completează cu uleiul, extractul de vanilie, extractul de nucă de cocos, se mixează până se omogenizează, apoi, la viteză mică, se adaugă treptat laptele, iar la final ingredientele uscate. Aluatul se toarnă în forma de tort, se netezește și se dă la cuptor pentru 50 de minute. Se scoate și se lasă să se răcească bine, la temperatura camerei. Pentru glazură, se încinge o tigaie mică, se frige nuca de cocos mărunțită, până când devine aproape aurie, se transferă rapid într-un castron mic și se lasă să se răcească. Folosind un mixer electric la viteză medie, se bat împreună untul și zahărul pudră, adăugat în două reprize, apoi sarea și extractul de nucă de cocos. Se adaugă smântâna și se mixează încă două minute. Glazura se întinde uniform peste partea superioară și pe părțile laterale ale blatului. Se decorează cu nuca de cocos. Se lasă la rece pentru câteva ore înainte de servire.
Mandazi
Ingrediente: 375 g făină universală, 100 g zahăr, 1 linguriță cu praf de copt, 2 lingurițe cu cardamom măcinat, 1/2 linguriță cu sare, 1 ou, bătut, 400 ml lapte de cocos, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: într-un castron mare se amestecă făina, zahărul, praful de copt, cardamomul și sarea. Se face un spațiu în centru, se pun oul și laptele de cocos, amestecate, apoi se combină cu celelalte ingrediente, până se omogenizează. Aluatul rezultat se frământă bine, se pune pe o plașnă de lucru presărată cu făină și se împarte în patru bucăți. Se întinde fiecare bucată în formă de cerc gros, din care se taie opt triunghiuri. Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se prăjesc triunghiurile timp de trei minute pe fiecare parte, până se rumenesc. Se lasă la scurs pe prosoape de hârtie și se servesc ca mic dejun sau gustare, la cafea sau ceai.
Mchemsho
Ingrediente: 6 banane verzi, 500 g carne de vită, pui sau pește, 2 cartofi, 1 ceapă, 1 felie rădăcină de ghimbir, 1 roșie mare, 1 morcov tăiat bucăți, 1 lingură cu ulei vegetal, sare, 1 lămâie, piper măcinat.
Mod de preparare: se fierb împreună carnea, lămâia, ceapa, ghimbirul, sarea și apă cât să le acopere. Într-o tigaie se călesc cartofii feliați cu bana- nele, usturoiul, roșia și ceapa. După ce s-au înmuiat, se adaugă în amestecul de carne. Se mai lasă câteva minute, se presară piper și se servește fierbinte.