Main menu

header

978 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Industria gastronomică este un univers fantastic, cu nenumărate rețete, meniuri și combinații de savori. În același timp, există și o serie de preparate nemuritoare, a căror popularitate nu face decât să crească, generație după generație. Iar unele dintre cele mai apreciate, catalogate ca atare de specialiști și consumatori deopotrivă, sunt neașteptat de simple.

Supă de linte și morcovi

978 26 2Ingrediente: 2 linguri cu semințe de chimen, câțiva fulgi de ardei iute, 2 linguri cu ulei de măsline, 600 g morcovi, spălați și rași grosier (cu coajă), 140 g linte roșie, 1 litru de supă de legume, 125 ml lapte, iaurt simplu pentru servit.

Mod de preparare: încingeți o cratiță mare și prăjiți semințele de chimen și fulgii de ardei iute timp de un minut, scoateți aproximativ jumătate din cantitate cu o lingură și lăsați-o deoparte. Puneți în oală uleiul, morcovii, lintea, supa fierbinte, laptele și fierbeți timp de 15 minute, până când lintea se înmoaie. Transferați supa într-un blender și mixați până când se omogenizează. Se servește cu iaurt.

Chilli cu carne

978 26 3Ingrediente: 1 ceapă mare, 1 ardei roșu, 2 căței de usturoi, 1 lingură cu ulei, 1 linguriță cu pudră de chilli iute, 1 linguriță cu boia, 1 linguriță cu chimen măcinat, 500 g carne macră de vită tocată, 1 cub de concentrat de supă de vită, 400 g roșii tocate, 1/2 linguriță cu maghiran uscat, 1 lingură cu zahăr, 2 linguri cu pastă de tomate, 410 g fasole roșie, orez cu bob lung, fiert simplu, pentru servit.

Mod de preparare: tăiați ceapa în cuburi mici, ardeiul roșu în fâșii și zdrobiți usturoiul. Puneți o tigaie pe plită, la foc mediu, încingeți uleiul, căliți ceapa timp de cinci minute, apoi adăugați usturoiul, ardeiul, pudra de ardei iute boiaua și chimenul. Amestecați și gătiți timp de cinci minute, amestecând din când în când. Rumeniți carnea timp de cel puțin cinci minute. Sfărâmați cubul de supă în 300 ml apă fierbinte și turnați lichidul peste carnea friptă, completați cu roșiile, măghiranul, zahărul, sare și piper. La final se adaugă pasta de tomate, se amestecă bine totul și se lasă la gătit timp de 20 de minute, la foc mic. Scurgeți și clătiți fasolea, adăugați-o în preparat, aduceți din nou la punctul de fierbere și gătiți timp de zece minute, în vasul neacoperit. Se servește cu orez fiert, după ce a stat la odihnit timp de zece minute.

Spaghetti carbonara

978 26 4Ingrediente: 100 g pancetta, 50 g brânză Pecorino, 50 g parmezan, 3 ouă mari, 350 g spaghete, 2 căței de usturoi întregi, 50 g unt nesărat, sare, piper negru proaspăt măcinat.

Mod de preparare: puneți o cratiță mare cu apă la fiert. Tocați mărunt pancetta, după ce ați îndepărtat coaja. Radeți fin brânza Pecorino și parmezanul și combinați-le împreună. Bateți ouăle într-un castron și asezonați-le cu puțin piper negru. Presărați o linguriță cu sare în apa clocotită, adăugați spaghetele și, când lichidul revine la fierbere, gătiți-le acoperite, timp de zece minute (sau „al dente”). În timp ce fierb spaghetele, prăjiți pancetta cu usturoiul în untul topit - lăsați la foc mediu aproximativ cinci minute, amestecând des, până când pancetta devine aurie și crocantă. Înlăturați cățelul de usturoi, mențineți pe foc mic, iar când pastele sunt gata, ridicați-le cu un clește și puneți-le în tigaia cu pancetta. Păstrați din lichidul în care au fiert spaghetele. Amestecați trei sferturi din cantitatea de brânză cu ouăle. Luați tigaia cu spaghete și pancetta de pe foc, turnați imediat ouăle și brânza și, folosind cleștele, ridicați spaghetele astfel încât să se amestece ușor cu ouăle. Mai turnați câteva linguri din apa în care au fiert pastele și potriviți gustul de sare. Se servesc spaghetele carbonara imediat, presărate cu brânza rămasă.

Tort de ciocolată

978 26 5Ingrediente: pentru blat: 200 g ciocolată neagră tocată, 200 g cubulețe de unt, 1 lingură cu cafea instant, 170 g făină, 1/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 400 g zahăr, 25 g cacao pudră, 3 ouă, 75 ml zară, 50 g ciocolată rasă. Pentru cremă: 200 g ciocolată neagră tocată, 300 ml smântână groasă, 2 linguri cu zahăr tos. Pentru decor: fulgi de ciocolată.

Mod de preparare: pentru blat, încingeți cuptorul la 160 de grade Celsius. Ungeți și tapetați o formă rotundă de tort. Puneți ciocolata într-o tigaie, cu untul și amestecați. Dizolvați cafeaua instant în 125 ml apă rece și turnați lichidul în tigaie - mențineți pe foc mic până se topește și se omogenizează. Separat amestecați făina și bicarbonatul de sodiu, zahărul și cacaua. Bateți ouăle cu zara, turnați amestecul de ciocolată topită și pe cel de ouă în ingredientele uscate și mixați totul până la o consistență netedă. Turnați compoziția în formă și coaceți timp de 85 de minute, apoi, după ce s-a răcit, scoateți-o pe un grătar și tăiați-o pe orizontală în jumătate. Pentru a face crema, puneți ciocolata tocată într-un bol. Într-o tigaie încălziți smântâna cu zahărul până ajung la punctul de fierbere și turnați-le clocotite peste ciocolată. Amestecați până când compoziția se omogenizează. După ce s-a răcit puțin, se pune o treime din cremă pe un strat de blat și se acoperă cu celălalt. Deasupra se toarnă restul de cremă, lăsând să se scurgă și pe lateral. Se decorează cu fulgi de ciocolată.

Plăcintă ţărănească

Ingrediente: pentru umplutură: 3 linguri cu ulei de măsline, 1 și 1/4 kg carne tocată de vită, 2 cepe tocate mărunt, 3 morcovi tocați, 3 batoane de țelină tocate, 2 căței de usturoi zdrobiți, 3 linguri cu făină simplă, 1 lingură cu piure de tomate, 1 pahar cu vin roșu (opțional), 850 ml supă de vită, 4 linguri cu sos Worcestershire, câteva crenguțe de cimbru, 2 foi de dafin. Pentru piure: 1,8 kg cartofi tocați, 225 ml lapte, 25 g unt, 200 g brânză Cheddar tare, rasă, nucșoară proaspăt rasă.

Mod de preparare: încălziți o lingură cu ulei de măsline într-o cratiță mare și prăjiți carnea tocată până se rumenește, apoi dați-o deoparte. Puneți restul de ulei în tigaie, adăugați ceapa, morcovii și țelina și gătiți la foc mic, până se înmoaie, aproximativ 20 de minute. Puneți usturoiul, făina și piureul de tomate, creșteți focul și gătiți câteva minute, apoi adăugaţi carnea de vită înapoi în tigaie. Turnați vinul, fierbeți încă două minute, după care turnați supa, sosul Worcestershire, cimbrul și foile de dafin. Lăsați la gătit timp de 45 de minute, apoi înlăturați foile de defin și crenguțele de cimbru. Între timp, faceți piureul: într-o cratiță mare, acoperiți cartofii de apă rece cu sare și fierbeți-i până se înmoaie, scurgeți-i bine și pasați-i cu lapte, unt și trei sferturi din cantitatea de brânză, iar la final condimentați-i cu nucșoară, sare și piper. Turnați carnea în două vase termorezistente, acoperiți-o cu piureul de cartofi, presărați restul de brânză și coaceți plăcinta la 220 de grade Celsius, timp de 30 de minute.