de Roxana Istudor şi Flori Pintea
La nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosită, iar în Uniunea Europeană se estimează că procentul este de 20%. Gătitul fără deșeuri a devenit o componentă critică a unui stil de viață care generează cât mai puține resturi, înregistrează un adevărat avânt la nivel mondial, iar trendul include numeroase variante de meniuri din ceea ce rămâne după mese, în multe cazuri sustenabilitatea devenind o adevărată măiestrie.
Pâine cu banane răscoapte
Bucătăria turcească, dar nu numai, transformă ingredientele rămase în preparate noi - cojile de legume sunt puse în salate, cele de fructe pot fi făcute gemuri, pâinea veche este folosită în diverse feluri de mâncare, iar orezul rămas este consumat în supe sau deserturi. De asemenea, site-ul zerowastechef.com atestă faptul că gătitul fără resturi sau preparatele din produse care pot fi reinventate a devenit o adevărată mișcare, punând în valoare creativitatea și inspirația culinară a oricui.
Ingrediente: 150 ml ulei de cocos, topit și răcit până când nu mai este fierbinte, 200 g nuci sau nuci pecan tocate, prăjite, 500 g făină universală, 1/2 linguriță cu sare, 3/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 3/4 linguriță cu praf de copt, 2 lingurițe cu scorțișoară măcinată, 2 ouă mari, 200 g zahăr brun, 150 g nucă de cocos uscată, mărunțită, 400 g piure de banane răscoapte, 200 g miez de pâine uscată, 1 linguriță cu extract de vanilie.
Mod de preparare: preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungeți o tavă și frigeți nucile timp de zece minute. Într-un castron mic, amestecați făina, sarea, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și scorțișoara. În alt bol bateți ouăle, adăugați zahărul, amestecând bine, completați cu piureul de banane, pâinea fărâmițată, uleiul de cocos topit și vanilia. Adăugați ingredientele uscate în amestecul de banane până când se combină, încorporați nucile și nuca de cocos. Puneți compoziția într-o tavă de cozonac și coaceți timp de 60 de minute, apoi faceți testul scobitorii. Dacă mai este nevoie, mai lăsați pâinea cu banane în cuptor timp de zece minute. Se răcește în tavă, desprinsă de margini, înainte de a se felia.
Supă de cartofi copți
Cartofii copți sau fierți rămași de la meniuri anterioare pot deveni ușor preparate noi, delicioase.
Ingrediente: 3 cartofi copți sau fierți în coajă, 40 g unt, 1 ceapă, 1 litru supă de legume, 1 ceapă verde, tocată, 300 ml lapte, 1 lingură cu smântână, 100 g parmezan ras, frunze de ceapă verde pentru decor, sare și piper după gust.
Mod de preparare: în recipientul unui blender, combinați 250 ml supă și coaja cartofilor. Procesați la viteză mare, până se omogenizează. Topiți untul într-o tigaie, căliți ceapa până se înmoaie, adăugați cartofii cubulețe, completați cu parmezanul, supa, laptele, sarea și amestecul din blender. Fierbeți timp de 30 de minute, apoi mixați totul într-o supă cremă, cu ajutorul unui blender. Se servește supa cu puțină smântână în fiecare bol, se presară deasupra frunze de ceapă verde tocată și piper negru proaspăt măcinat. Preparatul se poate completa cu resturi de bacon sau pâine veche transformată în crutoane.
Pastă de usturoi… pentru un an!
Usturoiul este omniprezent în preparatele românești, dar nu numai, leguma stând la loc de cinste în orice cămară. Pentru cei care nu doresc să cumpere mereu de la magazin acest condiment există varianta de pastă de usturoi, mereu la îndemână, care se poate păstra chiar și un an și care adaugă o aromă instantanee oricărui fel de mâncare.
Ingrediente: 8 căței de usturoi curățați, 2 lingurite cu sare nerafinată.
Mod de preparare: mixați usturoiul până la o consistență de pastă într-un robot de bucătărie, presărați sarea, presați bine pasta într-un borcan din sticlă, puneți deasupra o folie de pergament și o mică greutate, apoi sigilați bine borcanul și așezați-l într-un loc unde să îl puteți supraveghea, ferit de lumina directă a Soarelui. Lăsați preparatul să fermenteze timp de minimum 14 zile - odată cu trecerea timpului, usturoiul se închide la culoare, cu cât este lăsat mai mult, cu atât se va carameliza mai bine. Când procesul este încheiat, pasta rezultată va avea un gust mai blând decât al usturoiului proaspăt. Pentru depozitare, asigurați-vă că pasta este scufundată în saramură, puneți o foaie proaspătă de hârtie de pergament direct deasupra și sigilați borcanul. Această pastă se poate păstra la frigider, timp de un an și chiar mai mult.
Salată cu friptură de pasăre și bacon
Nu doar Sărbătorile cu mese îmbelșugate, ci și meniurile de fiecare zi pot lăsa în urmă friptură care riscă să rămână neconsumată în frigider și apoi să ajungă la gunoi. Dar pentru cei care își doresc să-și arate măiestria în reinventarea culinară, un simplu sos și alte câteva ingrediente rămase pot alcătui o salată de zile mari.
Ingrediente: 4 felii de bacon, 2 linguri cu oțet din cidru de mere, 1 lingură cu muștar, 1 lingură cu ulei de măsline, 1/4 linguriță cu sare, 1/4 linguriță cu piper negru proaspăt măcinat, 1 pungă cu mix de salată, 500 g friptură de pui/curcan mărunțită (fără piele).
Mod de preparare: într-o tigaie, rumeniți feliile de bacon la foc mediu timp de cinci minute, apoi transferați-le pe un prosop de hârtie, pentru a se scurge de grăsime (din care păstrați o lingură). Cu un tel de sârmă, bateți într-o cratiță, la foc mediu, oțetul amestecat cu muștarul, uleiul, sarea și piperul. Luați de pe foc imediat ce dressingul s-a încălzit bine. Puneți salata într-un castron mare de servire, turnați sosul fierbinte, amestecați bine, apoi adăugați carnea și combinați ingredientele împreună. La servire, se presară baconul sfărâmat.
Budincă de paste, la cuptor
Chefii de top nu recomandă reîncălzirea unui castron cu paste și cu urme de sos, dar există o modalitate de a transforma acest meniu într-o combinație inedită, plină de arome.
Ingrediente: 250 g brânză ricotta, 1 ou, 250 ml sos marinara, 500 g spanac congelat, 200 g paste fierte, 1/2 linguriță cu busuioc proaspăt tocat, 1/2 linguriță cu oregano tocat, 1/2 linguriță cu sare, 1/4 linguriță cu piper, 60 g mozzarella.
Mod de preparare: preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Spargeți oul într-un bol, adăugați ricotta și sosul marinara și combați-le cu ajutorul unei linguri de lemn. După ce dezghețați spanacul în cuptorul cu microunde, eliminați apa și puneți-l peste compoziția cu ricotta. Adăugați pastele, busuiocul, oregano, sarea și piperul. Amestecați cu lingura de lemn până la omoge- nizare, apoi transferați într-o tavă unsă cu puțin ulei. La final, presărați deasupra mozzarella. Budinca se coace 30 de minute, până când brânza se topește și se rumenește ușor. Se lasă puțin la răcit înainte de servire.